Поради

Батат (солодка картопля)

Батат (солодка картопля)

Років із тридцять тому в магазинах на пострадянському просторі почали з’являтися екзотичні овочі та фрукти. Деякі з них не здобули в наших місцях тієї популярності, на яку вони заслуговують, але батат став однією з речей, що міцно укорінилася в свідомості наших людей як замінник картоплі.

Що таке батат?

Батат, або солодка картопля, – це трав’яниста рослина родом із Південної Америки. Ця рослина має великі тверді бульби, колір яких варіюється від білого до пурпурового та фіолетового. Стебла та листя цієї чудової рослини використовуються як корм в сільському господарстві, а от клубні – для приготування найрізноманітніших страв.

Колір бататових бульб вказує на вміст корисних речовин. Так, наприклад, помаранчеві багатші на каротин, а фіолетові містять корисні антоціати. Батат дійсно за хімічним складом подібний до картоплі, хоча біологічно має з нею не дуже багато спільного. Він містить більше вуглеводів (30%), та близько 70% крохмалю. Наразі в світі відомо близько 7000 сортів солодкої картоплі.

Зараз немає хоч якогось об’ємного промислового вирощування батату, може, саме тому його рідко можна зустріти в наших супермаркетах. Кілька років тому багато наших співгромадян, хто має городи, намагались вирощувати батат самотужки. Але, на жаль, ця рослина потребує вологого та теплого клімату і не дуже полюбляє наші морози, тому ця ідея не здобула великої популярності.

Що приготувати з батату?

Пропонуємо вам декілька цікавих рецептів. Вони дуже різноманітні. Її можна додавати до основних страв та використовувати як гарнір.

Батат у фритюрі

Є найпростіший спосіб приготування – нарізати батат на шматочки, обсмажити у фритюрі, викласти на серветку, щоб прибрати зайву олію, посолити. Але, якщо ви на дієті або піклуєтесь про своє здоров’я, є менш шкідливі аналоги цього рецепту. І для цього знадобиться духовка.

Інгредієнти:

  • 700 г батату (це приблизно дві великі бульби).
  • Столова ложка рапсової або оливкової олії.
  • Сіль на ваш розсуд.

Попередньо розігрійте духовку до 230 градусів. Батат наріжте соломкою приблизно 0,5 см товщиною. Змішайте з олією та сіллю. Викладіть солодку картоплю на лист та запікайте 30 – 40 хв.
В такому вигляді ця страва менш калорійна та корисніша.

Рецепт батат у фритюрі
Рецепт батат у фритюрі

Млинці з батату

До речі, це рецепт улюбленої страви Барака Обами. Проста в приготуванні та напрочуд вишукана. Вам знадобляться:

  • 180 г борошна.
  • 3 ч. л. соди.
  • 1/2 ч. л. мускатного горіха.
  • 1/2 ч. л. меленого сухого імбиру.
  • 1/4 ч. л. солі.
  • 300 г відвареної солодкої картоплі.
  • 2 яйця, злегка збитих.
  • 60 г вершкового масла і трохи масла для смаження млинців.
  • мед, волоські горіхи.

Спочатку змішати борошно, соду, імбир, мускатний горіх та сіль. Батат можна використовувати зварений або запечений. Далі треба розім’яти солодку картоплю до стану пюре, додати масло та яйця, борошно, спеції та вимісити густе тісто. На розігріту з маслом сковороду викласти це тісто, притискаючи його трохи, щоб воно мало форму млинців. І смажити приблизно 4 хвилини, доки млинці не підрум’яняться.

Готові гарячі млинці можна поливати медом або кленовим сиропом чи посипати зверху горішками.

Рецепт млинців з батату
Рецепт млинців з батату

Пюре з батату

Дуже проста і поживна страва, чудовий гарнір. Візьміть 1 кг батату, 2 склянки молока, сіль та 50 г вершкового масла. Солодку картоплю відваріть та розімніть із маслом. Додайте сіль та молоко і збивайте до стану легкого та однорідного пюре. Зовсім не складно, чи не так? Є трохи цікавіший рецепт пюре. Вам знадобляться:

  • Батат – 6 шт. (однакового розміру, приблизно по 200 г).
  • Вершкове масло – 5 ч. л.
  • Вершки – 4 ст. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Херес – 1 ст. л.
  • Товчені сухарі – 2 ст. л.
  • Пармезан – 3 ст. л.

Спершу бульби треба помити та витерти насухо. Далі змазати їх невеликою кількістю вершкового масла. Випікати 40 – 60 хв. у попередньо розігрітій духовці за температури 250 градусів. Через двадцять хвилин наколоти бульби виделкою. Запечені батати розрізати навпіл та вийняти середину. Батат без шкірки розтерти в пюре, додати в нього 2 ч. л. м’якого вершкового масла, 4 ст. л. вершків, 1/2 ч. л. солі, 1 ст. л. хересу. Перемішати та розкласти в маленькі, змащені жиром формочки. 2 ст. л. товчених сухарів, 3 ч. л. м’якого вершкового масла та 3 ст. л. пармезану перемішати та розділити на потрібну кількість порцій. Накрити цією сумішшю пюре в кожній формочці та поставити під гриль чи у духовку.

Пюре з батату - рецепт
Пюре з батату - рецепт

Чіпси з батату

  • Батат – 2 шт.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Вода – 5 ст. л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль.
  • Каєнський перець – за вашим смаком.
  • Рослинна олія для фритюра – 1 л.

Насамперед вам знадобляться дві тонкі довгі солодкі картоплини. Їх треба відварити на пару (15 –20 хв., залежно від товщини). Далі треба змішати 3 ст. л. пшеничного борошна, 5 ст. л. води і залишити на 30 хв. 2 невеликі яйця збити з каєнським перцем та сіллю і додати до тіста. Батати почистити та нарізати дольками товщиною 1/2 см, приправити порошком карі чи каєнським перцем, кожний шматочок батату занурити в тісто за допомогою виделки. Нагріти рослинну олію. Занурювати в неї невеликими порціями шматочки батату та смажити до золотаво-коричневого кольору. Готові чіпси тримати в теплій духовці, доки всі інші чіпси не будуть готові.

Чіпси з батату
Чіпси з батату

Суп-пюре з батату

І, нарешті, як приготувати батат взимку. Цей чудовий рецепт підійде веганам.

  • Батат – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля порей – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Свіжий імбир – ½ ч. л.
  • Сіль.
  • Оливкова олія – 1 ст. л.
  • Лляна олія холодного віджиму – ½ ст. л.
  • Насіння льону – 2 ч. л.

Наріжте цибулю кільцями та обсмажте в оливковій олії. Додайте нарізані кубиками або кільцями батат та моркву. Залийте невеликою кількістю води та тушкуйте до повної готовності. Наостанок додайте розтертий імбир. Покладіть все в блендер, додайте часник та лляну олію та збийте до стану пюре. Подавайте з насінням льону та грінками.

Рецепт приготування супа з батату
Рецепт приготування супа з батату

Користь батату та лікування

Батат містить багато клітковини, кальцію, аскорбінової кислоти та заліза. І за цими показниками він значно випереджає звичайну картоплю. Саме ця ніжна клітковина показана людям, котрі страждають на гастрит та інші розлади травлення. Батат запобігає розвитку гастриту, зміцнює слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту.

Солодка картопля контролює рівень інсуліну, що виділяється в кров, тобто стабілізує рівень цукру в крові. Також він містить найбільшу кількість калію серед усіх відомих овочів. А калій нам потрібен для нормального функціонування серцево-судинної системи, м’язів та нервової систем. Також калій допомагає боротися з синдромом хронічної втоми.

Батат дуже корисний для жінок! Він містить статевий гормон прогестерон, що є важливим для менструального циклу, вагітності та ембріонального розвитку. Також саме завдяки цьому гормону він буде неоціненним для жінок у період клімаксу.

Солодка картопля для схуднення

Калорійність батата – 70 ккал на 100 г, тому його варто використовувати як дієтичний продукт. Головне пам’ятати, що, якщо ви на дієті, нам не слід смажити його чи додавати борошно до своїх страв. Батат можна варити чи запікати, від цього його корисні властивості не втрачаються, а, навпаки, зростають. Якщо ж готувати не хочеться або ви практикуєте сироїдіння, батат можна їсти просто сирим чи додавати до салатів.

Харчуватись можна не лише корисно, а й з насолодою!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рецепти, дієти, Здоров'я, Сироїдіння
В тему

Останні матеріали