Поради

У пенсіонерів видурюють гроші за новими схемами

У пенсіонерів видурюють гроші за новими схемами

Щотижня з різних областей України надходять повідомлення про те, як довірливі пенсіонери добровільно віддають шахраям тисячі відкладених на чорний день гривень.

У більшості випадків повернути гроші не вдається. Тож, аби не стати черговою жертвою шахраїв, прочитайте і запам'ятайте основні схеми, за якими діють зловмисники, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

«Мамо, я затриманий. Передавайте хабар»

Років із п'ять, якщо не більше, в Україні працює дуже дієвий метод телефонного шахрайства. Серед ночі дзвонить мобільний телефон. Людина схоплюється, чує у слухавці «Ваш син у поліції. Він скоїв аварію. Щоб його швидко відпустили – передайте гроші для викупу». Буває, що знахабнілі шахраї хриплим голосом кажуть: «Мамо, то я» чи «Бабусю, то я».

Жінка спросоння не може збагнути, що відбувається. Перепитує: «То ти?» і називає ім'я свого сина чи внука. Зловмисник підтверджує, називається щойно почутим іменем. А далі каже завчену фразу: «Я скоїв аварію. Зараз у поліції. Щоб мене випустили, треба 20 тисяч гривень». – «Але я не маю таких грошей», – відповідає налякана жінка. – «То давай, скільки маєш. Зараз до вас подзвонить чоловік. Скажеш йому, куди під'їхати. І винесеш усі гроші, які знайдеш».

Сотні українців серед ночі виносили гроші незнайомцю, який дуже швидко під'їжджав до їхнього під'їзду. А коли за годину-другу телефонували синові або внуку перепитати, чи його вже випустили з поліції, то з'ясовували: син або внук спокійнісінько спали вдома і ні про яку поліцію не знають.

Отож, правило перше: якщо до вас надійде телефонний дзвінок із повідомленням про небезпеку, в яку потрапила близька вам людина, то головне, що ви повинні зробити, поклавши трубку, – самим зателефонувати до близької вам людини на той номер, що записаний у вашому телефоні. Коли родич не відповідатиме, передзвоніть до інших родичів або друзів, які можуть знати, де зараз перебуває ваш син чи внук. У крайньому разі зателефонуйте на той номер, звідки пролунало попередження, і попросіть назвати поліцейський відділок, до якого ви особисто хочете завезти «хабар».

«Ваша банківська картка заблокована»

Ще один вид шахрайства полягає в тому, що вам на мобільний телефон приходить СМС, в якому зазначається: «Ваша банківська картка заблокована. Якщо не хочете втратити всі гроші на вашому рахунку, негайно зателефонуйте на…». І далі вказується номер телефону.

Звісно, людина відразу набирає вказані цифри. А потім – два варіанти розвитку подій. Буває, з телефонного рахунку додзвонювача зникають гроші, бо виявляється, що дзвінки на вказаний у повідомленні номер платні. А буває, що шахраї та стурбована людина по декілька разів телефонують одне до одного, і це допомагає зловмисникам отримати доступ до банківського рахунку довірливої людини.

Тож правило друге: нікому не називайте пароля до своєї банківської картки. Якщо виникають технічні збої з карткою, ніяких операцій не проводьте по телефону. Ліпше зайдіть в офіційне відділення банку і все з'ясуйте безпосередньо в працівника.

І ще одне: банківські установи, як правило, телефонують до клієнтів не зі звичайних номерів мобільного оператора, а мають спеціальні гарячі лінії.

«Грошова реформа. Несіть старі гривні»

В Україні постійно оновлюються купюри й монети. То паперові гривні змінювали свій дизайн, то їх вилучають із обігу та замість них вводять монети номіналом 1, 2, 5 гривень.

Але всі ці процеси відбуваються еволюційним шляхом: старі, подерті, брудні купюри вилучаються, а замість них у банкоматах і торговельних мережах з'являються нові гривні. Причому всі гроші: старі й нові, паперові й металеві, залишаються дійсними.

Проте люди, а особливо старшого віку, не завжди відстежують усі новини. Тим паче, коли в пенсіонера проблеми із зором чи слухом, а близьких родичів, які би підказали, немає.

Цим і користуються шахраї. Вони дізнаються, де в селі чи в місті проживає одинока й похилого віку людина, представляються працівниками банку чи соціальної служби, розповідають про грошову реформу та пропонують безплатно обміняти недійсні гроші на нові.

Здебільшого в ролі псевдопрацівників діють жінки. А оскільки до них довіра більша, то пенсіонери охоче обмінюють свої «старі» гривні, на «дійсні нові». Доки старенькі розберуться, що їх надурили, від шахрайок і слід простигне.

Отож, правило третє: будь-який обмін грошей потрібно здійснювати в банківській установі або з допомогою людини, яку давно знаєте.

«Безплатно встановлюємо лічильник»

Останніми роками в Україні широко впроваджуються проєкти з енергоефективності. Для населення пільгових категорій, приміром,  безплатно встановлюють лічильники на газ. Шахраї вирішили скористатися цим і під виглядом газівників чи працівників соціальних служб приходять у домівки, розповідають про «безплатне благо».

Просять показати паспорт чи пенсійне посвідчення, іноді – оплатити символічну суму. І тих декількох хвилин зловмисникам вистачає, аби побачити, де в людини зберігаються гроші, коштовності, інші цінні речі. А побачивши – швиденько запхати їх до свого портфеля чи сумки.

Часто стається, що пенсіонери не відразу й бачать пропажу грошей. А коли збагнуть – правоохоронцям важко виявити зловмисників, які на власному авто зникають у невідомому напрямку.

Отож, правило четверте: якщо до вас приходять незнайомці і представляються чи комунальниками, чи соцпрацівниками, то, перш ніж впустити їх до своєї домівки, зателефонуйте до відповідної установи (в ЖЕК, газову службу, енергетикам, соцзабез – залежно від того, ким представляться візитери) і запитайте, чи справді установа посилала працівників здійснювати обхід по квартирах і будинках.

Якщо отримати таку інформацію не вдалося, попросіть візитерів прийти до вас іншим разом – коли ви з'ясуєте всю потрібну вам інформацію. Бо якщо вам передбачається пільгове встановлення лічильника, то ніхто вас не позбавить цієї пільги. Крім того, ви маєте право прийти безпосередньо до потрібної вам установи та повідомити необхідну інформацію кількома днями пізніше.

І насамкінець – універсальна порада, яка вбереже від шахраїв, – завжди зберігайте пильність і не дозволяйте нікому нажитися на вашій довірливості.

Оксана Бубенщикова

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: пенсіонери, шахрайство, злочин
В тему