Поради

Непрошені гості: як швидко та надовго позбутися від молі у домі

Непрошені гості: як швидко та надовго позбутися від молі у домі

Міль – невелика і нібито невинна комаха: помітивши її в домі не одразу задумуєшся, яку шкоду вона здатна принести. Однак насправді метелики молі можуть із легкістю перетворити гардероб на ганчір’я, зіпсувати меблі та харчі. Тож побачивши у домі невеликих прозорих, білих чи сіро-коричневих метеликів, які вилітають у темний час доби, готуйтеся до боротьби із міллю.

Існує чимало видів молі. Їх об’єднує те, що вони харчуються кератинами, котрі містяться у дуже широкому спектрі речей – шерсті, тканинах, оболонках зернових, меблях тощо. Саме тому метелики молі й потенційно небезпечні у житлі – тут вони можуть пошкодити одяг, постіль, продукти харчування та навіть дерев’яні вироби. В умовах квартири міль здатна розмножуватися цілий рік та постійно продукувати нових личинок.

Дорослі метелики фактично не приносять шкоди – небезпечними є саме личинки молі, котрі, вилуплюючись у товщі волокон, починають їх активно споживати.

Ви можете навіть не підозрювати, що десь між складками одягу, що чекає на свій час у шафі, завелися такі метелики. Тож діставши свій шерстяний шарф чи улюблену шубу із шафи ризикуєте отримати неприємний сюрприз.

різні види молі
різні види молі

Як позбутися від молі в шафі

Раніше чи не найпопулярнішим методом боротьби з міллю був нафталін – ця речовина із легкістю вирішувала проблему. Однак згідно із дослідженнями вчених, нафталін є канцерогеном та здатний негативно впливати на здоров’я. Тому наразі нафталін забороняють використовувати для виведення молі.

Нині популярними стали дезодоранти проти молі – їх зручно використовувати саме у невеликому замкнутому просторі, як-от шафа. Такі спреї називають антиміль, що чітко свідчить про їх властивості. Антиміль є контактним засобом, який наносять безпосередньо на уражені личинками ділянки. Недоліком спрею є його шкідливі випари – від них не постраждає одяг, але от його власники можуть погано почуватися, коли ночуватимуть у тій же кімнаті. Гусениці молі гинуть, поїдаючи оброблені ворсинки. Таким чином, аерозоль допоможе вижити ненависну міль із гардеробу.

наслідки діяльності личинок у шафі
наслідки діяльності личинок у шафі

Позбутися метеликів молі у шафі допоможуть і фумігаційні засоби (таблетки чи брикети). Йдеться про засоби, що випаровуються поступово, знищуючи міль. Вони мають тривалий час дії та не пошкоджують речі. Засоби чудово спрацюють у невеликому закритому просторі шафи, у якій просто залишають таблетку та закривають дверцята. Ці засоби не мають миттєвого ефекту, однак їх дія накопичується, що забезпечує хороший результат. 

Таким чином, речі із шафи треба вийняти, оглянути та провітрити, вивісивши на сонце. Уражений личинками одяг необхідно обробити або ж поставити у шафу фумігаційний засіб. Після тривалого періоду одяг слід обов’язково випрати при високій температурі.

Як позбутися від харчової молі

Харчова міль – справжня кара на кухні. Різні види метеликів молі заводяться у крупах, сухофруктах, макаронах, какао, спеціях тощо. Окрім того, вони часто відкладають яйця на меблях, тому дуже важливо ретельно від них позбутися.

Найперше важливо знайти заражені продукт – не забувайте, що ми шукаємо не лише метеликів молі, а й личинок. Однією з основних ознак наявності молі в продуктах є дрібна павутина.

павутина - одна із ознак наявності молі у продуктах
павутина - одна із ознак наявності молі у продуктах

Знайшовши джерело молі, перевірте й інші харчі, адже шкідник потрапляє і у запаковані пакети. «Пройдіться» по всьому – загляньте навіть у цукор та приправи. Все заражене викиньте, опісля розберіть шафку та ретельно її пропилососьте – так вдасться знищити яйця, відкладені за межами продуктів. Опісля протріть меблі всередині розчином оцту та провітріть приміщення.

Дорослих метеликів, що розлетілися по кімнаті, виловіть феромонними пастками – клейкими листками із феромонами, їх продають у магазинах побутової хімії. Харчі, як не мають ознак зараження, треба просіяти через дрібне сито та заморозити на декілька днів, щоб виключити розвиток яєць, які могли лишитися непоміченими. Позбутися їх також радять через нагрівання – пропекти продукти при температурі 60 градусів. Якщо вам не шкода, найкраще їх просто викинути.

Щоб у майбутньому зараження міллю не повторилося, зберігайте харчі у надійних контейнерах зі скла, цупкого пластику чи металу.

зберігання у контейнерах - надійний метод профілактики
зберігання у контейнерах - надійний метод профілактики

Якими бувають препарати від молі

Колись на вибір був лише нафталін чи народні методи, та нині ринок пропонує чимало засобів з ефектом антиміль.

Найдешевші засоби від молі – брикети та таблетки на основі камфори, котрі мають важкий аромат та виділяють пари, як не дозволяють відкладати яйця. Раніше таблетки та брикети виготовляли використовуючи згаданий вище нафталін. Тому обираючи речовину, уважно читайте склад.

Найпоширенішими є аерозолі завдяки їх  швидкій дії та тривалому ефекту. Однак варто врахувати, що до їх складу входять хімічні леткі компоненти – спирти, аліфатичні вуглеводи тощо. Тож вони можуть давати незначні випари.

Гелі антиміль та паперові підвіски містять у своєму складі трансфлутрин, ароматизатори та функціональні добавки, тож мають менш агресивну дію та тривалий ефект. Однак після їх використання не обов’язково прати речі.

гель від молі
гель від молі

Також є засоби антиміль, які складаються із природніх компонентів – витяжок, ароматів та олій, яких метелики молі «не люблять»: лаванди, хвої, цитрусових. Вони стануть у нагоді, коли міль ще не встигла масово розмножитися, а також служать чудовим засобом профілактики. Окрім того, засоби не пошкодять речі, надаючи їм приємного аромату. Зазвичай такі засоби використовують щоб позбутися молі, яка завелася у шафі. Такі засоби випускають у різних формах, наприклад, у вигляді подушечок та стікерів.

Зауважимо, що термін «антиміль» став настільки вживаним, що деякі компанії саме так і називають свої продукти, покликані позбутися метеликів шкідника. Перелічені засоби добре підходять для боротьби з міллю у шафі – кухонну краще виводити способом, описаним вище, а опісля обробити поверхні магазинним «Армолем», який підходить і для кухонних меблів.

міль боїться лаванди
міль боїться лаванди

Обирати засіб варто залежно від кількості молі та ступеня ушкодження речей. Якщо міль лише з’являється, можна спробувати слабші речовини, коли ж боротьба у повному розпалі - оберіть сильніший аерозоль чи таблетки.

Народні засоби від молі

Колись, коли ще не було сучасних засобів проти молі, а той же нафталін дістати було не так просто, із метеликами боролися підручними натуральними засобами. Йдеться про сушені шкірки цитрусових, які розкладали між одягом, букети із лаванди чи навіть мило із лавандовим запахом, які аналогічним чином розміщували серед речей у шафі. Також міль «не любить» запахів перцю, тютюну та сушеного часнику, які для профілактики радять розкладати й у кухонній шафі.

Нині також широко використовують лавандову та ялицеву олію – ними пропитують ватні тампони та розкладають у шафі. Щоб «відлякати» шкідника радять використовувати свіжі листки герані, стійкий запах яких теж допоможе знищити міль.

листя герані - чудовий спосіб від молі
листя герані - чудовий спосіб від молі

Варто відзначити, що народні засоби ефективні лише на перших стадіях: коли ви помітили дорослих метеликів молі, які ще не встигли відкласти тисячі яєць, вони допоможуть позбутися непроханих гостей. Якщо ж личинки вже взялися гризти речі у вашій шафі, найпевніше доведеться застосувати хімію.

І пам’ятайте – чим швидше ви виявите міль і почнете боротися із проблемою, тим скоріше та меншими силами одержите перемогу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім
В тему