Поради

Застуда атакує: як розпізнати симптоми та швидко вилікуватися

Застуда атакує: як розпізнати симптоми та швидко вилікуватися

З приходом холодів зростає ризик підхопити застуду, тому захворювання є традиційним супутником осені та зими. Найбільшими групами, що ризикують підхопити вірус застуди є діти та люди з хронічними хворобами чи зниженим імунітетом. Насправді застуда із легкістю чіпляється і до здорового організму – за статистикою, людина в середньому тричі на рік підхоплює вірус, а діти навіть частіше.

Застуда – це побутовий синонім назви гострих вірусних респіраторних захворювань. Недуга вражає дихальні шляхи організму: ніс, горло та гортань. Раніше вважалося, що застуда виникає після переохолодження,  нині доведено, що її спричиняє вірус або бактерія.

Якщо вберегтися від застуди не вдалося, можна швидко й ефективно вилікувати її у домашніх умовах. У цьому допоможуть нескладні процедури, розчини, гарячі напої та інгаляції. Розбираємося, що ж таке застуда, як швидко побороти вірус та чим як вилікувати захворювання у дітей.

Перші симптоми застуди

Аби зрозуміти, що  у вас дійсно застуда, необхідно знати симптоми. Адже щоразу, коли ви виходите на холод, слизова оболонка носа набухає. Це нормальний стан організму, оскільки вона пристосовується до не теплого зовнішнього середовища: після набухання забезпечується краще нагрівання у носі холодного повітря, яке ми вдихаємо.

При подальшому перебуванні надворі набряк оболонок носа збільшується, може з’явитися нежить і неприємне почуття у горлі. Та після повернення у тепло та гарячого душу слизова оболонка носа повертається у норму.

Однак, коли на вулиці хтось чхнув чи покашляв поблизу, вірус потрапляє на слизову оболонку носа. При недостатніх захисних силах організму дорослого чи дитини (переохолодження, тривалий стрес та знижений імунітет) вірус починає розвиватися, з’являється запальний процес та зростає температура.

Нежить - один із перших симптомів застуди
Нежить - один із перших симптомів застуди

Це – перші симптоми вірусного респіраторного захворювання, відомого як застуда.  Її ознаками є:

  • Кашель, біль у горлі;
  • Охриплість;
  • Чхання;
  • Головний біль;
  • Почервоніння носа;
  • Слабкість організму;
  • Ломота у м’язах.

Застуда і у дорослих, і  у дітей розвивається плавніше, ніж грип. Температура при застуді зростає до 38 градусів, починається нежить, слізливість, першіння в горлі. Залежно від виду вірус провокує розвиток ларингіту, фарингіту, синуситу тощо.

Загальні правила лікування застуди

Застуда минає за 2-5 днів, а специфічного лікування не існує, оскільки її здатні провокувати близько трьох сотень вірусів. Та у домашніх умовах дуже легко пришвидшити лікування та знизити інтенсивність симптомів для організму. Основне правило – спокій, варто відкласти усі плани та провести день у теплі.

застудившись дотримуйтеся потільного режиму
застудившись дотримуйтеся потільного режиму

Аби вилікувати застуду за 1 день максимально серйозно підійдіть до процесу:

  • Розпочніть із гарячого душу. Гаряча вода дозволить позбутися ознобу та мобілізувати організм, а гаряча пара допоможе прочистити пазухи носа. Висока температура води не сприяє вірусному розмноженню.
  • Добре харчуйтеся. Найкраще для сніданку приготувати кашу із ягодами та теплий імбирний чай, таку ж дієту радять для дітей. Декілька скибок лимона поповнять запаси вітаміну С в організмі, який допоможе побороти вірус. Обід має бути багатим на білкові продукти – додайте до раціону м’ясо, боби, нут тощо.
  • Необхідно вживати багато теплої рідини, дати організму «пропотіти». За день випийте принаймні 3 літри напоїв (для дітей хоча б літру) – теплих чаїв із малиною чи імибирем, морсів, соків. Слідкуйте, щоб вода була не надто гарячою та не викликала подразнень горла.
  • Ніс промивайте фізіологічним розчином, який легко придбати в аптеці або зробити самотужки із гарячої води та соди. Дихання полегшать інгаляції паром, що зволожать слизову оболонку носа та очистять її від вірусу, також регулярно провітрюйте приміщення.
  • Надвечір прийміть гарячу ванну, яка розслабить м’язи, а пара в якості інгаляції полегшить дихання. Для прогрівання організму перед сном на 10-15 хвилин опустіть ноги у гарячу воду з гірчицею.
  • Останнім важливим пунктом є нічний відпочинок – він має тривати не менше 7 годин, а для дітей – 8. Не пийте на ніч кави, дайте організму повноцінно вилікуватися.

Цей план ідеально підходить для дорослих, однак діти переносять хвороби трохи інакше.  Про лікування дітей та окремих симптомів детальніше розповімо далі.

Читайте також

Лікуємо нежить під час застуди

Швидко вилікувати нежить та полегшити симптоми вірусного захворювання в організмі допоможуть інгаляції, які зволожують слизову носа. Тепла пара не має бути надто гарячою, бо тоді процедура перетвориться у тортури. Як варіант – скористатися народною версією інгаляції: подихати над каструлею відвару ромашки, евкаліпту, календули чи м’яти. Для кращого ефекту до рідини для інгаляції додають ароматичні олії.

інгаляцію просто підготувати в домашніх умовах
інгаляцію просто підготувати в домашніх умовах

Під час вірусного захворювання обов’язковим є промивання носа препаратами на основі сольового розчину.

Для цього радять обрати розчин «Аква Маріс» на основі морської солі, хоча приготувати його можна й самотужки. Розчин у ході процедури заливають спринцівкою, вона допомагає очистити ніс від вірусів та мікробів.

Чудовим методом вилікувати застуду за день є прогрівання пазух носа. Для цього використовують теплі варені яйця або мішечки із нагрітою сіллю. Процедуру роблять принаймні тричі на день, завдяки цьому вдасться вилікувати набряк та полегшити для організму дихання. Зняти закладення носа допоможуть медичні засоби – краплі «Для нос» чи  «Лазорин».

Гірчичники перед сном накладають на стопу
Гірчичники перед сном накладають на стопу

Ще один засіб вилікувати ніс – розтирання грудної клітки. Спеціальний засіб приготуйте самотужки у домашніх умовах. Для цього у рівних пропорціях змішайте ефірні олії камфори, евкаліпту та ментолу, розітріть теплу суміш на грудях та трішки – у кутиках носа.

Концентровані олії іноді викликають реакцію організму, тому спочатку випробуйте засіб на маленькій ділянці. Ще такий розчин можна використати для точкового масажу активних точкок обличчя – між бровами, на переніссі, крилах носа та центральній носогубній складці.

Ефективним методом вилікувати закладений ніс на перших етапах вірусного захворювання є такий засіб як гірчичники. За якийсь час до сну засіб клеять на стопи та п’яти, а зверху вдягають теплі шкарпетки. Перед тим, як лягати, гірчичники знімають, радять ще швидко походити, пострибати чи навіть пробігтися по квартирі – на ранок від нежитю не лишиться й сліду.

Читайте також

Лікуємо горло під час застуди

За один день вилікувати інфекцію не вдасться, але пригнітити вірус та позбутися неприємних для організму дорослого чи дитини ознак – запросто. При появі перших симптомів сухості та важкості, що стискає горло, необхідно одразу випити теплий чай із лимоном. Приготуйте спеціальний лимонад: змішайте сік із половини лимона, 5-10 грамами меду та 200 мл теплої води. Лимон як природній антисептик допоможе позбутися від мікробів та вірусів.

чай із лимоном - незамінний помічник при застуді
чай із лимоном - незамінний помічник при застуді

Ще один метод лікувати горло – імбирний напій. Для його приготування нарізають корінь та заливають теплою водою. У напій додають кленовий сироп, мед чи стевію. Пити такий чай потрібно протягом усього дня.

При болях під час вірусної застуди треба полоскати горло, тим більше, що інгредієнти для процедури та розчин дуже прості. Застосовують відвари трав: шавлії, ромашки, календули, соляний розчин (такий методі підходить і дітям). Останній готують таким чином: кип’ятять невелику кількість води, додаючи у неї по половині чайної ложки соди та морської солі.

низку розчинів для лікування легко приготувати вдома
низку розчинів для лікування легко приготувати вдома

Доведено, що вірус погано розмножується за температури вище 40 градусів, тому подбайте, аби розчин був досить гарячим.  Полоскати горло необхідно принаймні тричі на день щоб зменшити прояви мокротиння та запальні процеси, але в ідеалі робити 8-10 разів за добу.

Для процедури рекомендують використовувати й аптечний засіб - спиртовий розчин хлорофіліпту, «Мірамістин», спреї із антисептичною дією ( «Гексорал», «Орасепт».)

Підготуйте для горла теплий компрес. Це може бути грілка, пляшка із теплою водою, гарячий мокрий рушник, який накладають на горло. Тепло заспокоїть лімфатичні вузли та відлякає вірус.  

Вилікувати застуду і горло швидко та ефективно допоможуть способи, що знімають закладення носа, як-от інгаляції та паріння ніг.

Деякі інші рекомендації перегляньте у відео: 

Чому при застуді треба багато спати

Як свідчать дослідження американських вчених, твердження, що сон – головні ліки від застуди, має наукове підґрунтя. Раніше це було скоріше народним методом від застуди, який радили в основному дітям, та науковці змогли довести його реальну користь при боротьбі організму із вірусними респіраторними захворюваннями.

В процесі досліджень учені вивчали, яка ймовірність захворіти на застуду серед людей із різною тривалістю спання. З’ясували, що ризик підхопити вірус у тих, хто спить 7-8 годин менший, ніж у тих, хто виділяє на це 5 годин.

здоровий сон сприяє міцному імунітету
здоровий сон сприяє міцному імунітету

Експериментальні дані свідчать, що нічний відпочинок дійсно захищає організм від прояву різноманітних застудних захворювань і ось чому. Коли людина послідовно проходить через 4 стадії сну, то в її організмі повноцінно відбувається оновлення Т-клітин, які відповідають за розпізнавання та знищення клітин, які вразив вірус.

Окрім того у сні (особливо у дітей) виділяється основна маса специфічних білків-цитокінів, які є факторами імунної відповіді. Рівень цих білків в організмі зростає при інфекціях чи запаленнях.

Тож коли організм за наявності вірусу спить менше, ніж потрібно, виділяється менше цих спеціальних білків та імунітет не має достатньої сили для боротьби. Кількість сну важлива і при вакцинації: якщо вакцину отримує організм, який недосипає, у нього виробляється менше антитіл.

вірус
вірус

Таким чином, у період захворювання варто виділяти досить часу на здоровий відпочинок, організм має відновитися. Аби пройти усі фази, треба лягати о 22:30-23:00 та спати по 8 годин. Важливо створити комфортні умови для відпочинку. Наприклад, заважати може закладений ніс – тоді рекомендують влаштувати подушки так, щоб голова була припіднятою, та достатньо зволожити повітря у приміщенні.

Як швидко вилікувати дитину від застуди

Підхід до лікування дитини від вірусного захворювання трохи відрізняється від лікування дорослих. Вилікувати дитину за один день від застуди можна на початкових етапах, коли лише з’являються перші симптоми. Однак не варто зациклюватися на швидкості лікування, не засмучуйтеся, коли не вдалося позбутися захворювання у дитини за день. Головне в цьому випадку – однозначно якість. 

Якщо дитина схильна часто хворіти чи ж ви не впевнені у своїх силах, краще одразу довірити здоров’я медикам.

І ще – обов’язково викличте лікаря, коли у вашої дитини температура піднялася вище 38,5, є сильний головний біль, ріже в очах від світла, з’явився біль у грудях, є задишка, висипання на шкірі, рвота, постійний кашель, біль у м’язах та сонливість.

якщо дитина хвороблива краще звернутися до лікаря
якщо дитина хвороблива краще звернутися до лікаря

Проте при звичних симптомах можна поборотися із застудою народними методами. Перш за все – це теплий малинового чай для дитини, достатній період для спання та нагляд дорослих.

Особливість лікування у тому, що діти капризують, тож готувати інгаляції складно. Аби замінити цей процес для дітей використовують ароматичні олії.

Ідеальний варіант – залучити до процесу аромалампу, яка все зробить за вас.

Перед процедурою добре провітрюють кімнату, в аромалампу додають базу (мигдаль чи обліпиху) та по декілька крапель лікувальних олій шавлії чи евкаліпту. Для дітей до 3-річного віку важливо, аби концентрація лікувального розчину не перевищувала 1, 5%

Щоб позбутися сухого кашлю у дітей необхідно таким самим способом застосовувати олії сосни та піхти. Сеанс лікувальної ароматерапії для лікування горла дитини передбачає використання аромавитяжок м’яти та лимону.

За відсутності спеціальної лапми масла розчиняють у горнятку з теплою водою та ставлять біля ліжка дитини.

аромаолії - ефективний спосіб боротьби із застудою
аромаолії - ефективний спосіб боротьби із застудою

Для розблокування носа дитини використовують сольовий розчин. Промивання здійснюють для дітей віком від одного року 3-5 разів на день.

Якщо говорити про лікування препаратами, то багато із них дозволено використовувати лише коли дитина сягне певного віку. Важлива форма випуску препарату для дітей: наприклад, немовлятам не можна давати таблеток, краще скористатися сиропами чи краплями. При виборі засобів для дітей обов’язково порадьтеся із лікарем та читайте інструкцію.

Для зниження температури при перших симптомах для дітей дозволено використовувати препарати із парацетамолом чи ібупрофеном.  Зауважимо, що у разі вірусного захворювання не рекомендують давати дитині пастилки та спреї, які не матимуть ефекту але збільшать навантаження на організм.

немовлятам не можна давати таблеток
немовлятам не можна давати таблеток

Вилікувати нежить та біль у горлі у дитини, викликаний вірусним захворюванням, допоможе засіб на кшталт гірчичників, але дещо м’якший. Для цього змішують по одній столовій ложці муки, меду, гірчиці та теплої води. Цю суміш викладають перед сном на груди та спину дитини і утеплюють рушником, поверх якого вдягають светр.  Суміш має зігріваючий ефект, нежить зникає вже за 10-15 хвилин.

Додатково для дитини рекомендують багато теплих напоїв – молоко із медом та маслом, чай із медом, теплу мінеральну воду без газу.

Із народних методів використовують борсучий жир, який розводять у теплому молоці. Однак такий напій може не припасти до смаку дитині.

Проте найкраща аби вилікувати застуду у дитини – починати процедури із першого дня та при необхідності вчасно звернутися до лікаря. А головне правило у холодну пору – краще вберегти свій організм від вірусу, ніж потім шукати засіб для лікування.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: лікування, Здоров'я, грип, діти
В тему

Останні матеріали