Поради

Лікуванню травами навчила свекруха

Лікуванню травами навчила свекруха

Скільки себе пам’ятає Світлана Гурська, усе життя цікавилася травами, їхніми властивостями і здатністю допомогти при тій чи іншій хворобі.

А згодом мати її першого чоловіка, яка також чудово зналася на фітотерапії, передала жінці свої знання, навчивши, коли і як збирати ті чи інші трави, як сушити, де зберігати і в яких випадках застосовувати, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Разом з нею ми їздили до лісу, де вона показувала рослини, навчала мене, – ділиться спогадами жителька села Завітне, що на Волині. – Вона ж навчала мене збирати рослини на болоті, розповідала рецепти приготування настоїв. Також мій тато цікавиться фітотерапією, яка допомогла йому позбутися гастриту, тромбофлебіту. Пригадую, коли у батька виявили гастрит, то він почав готувати собі такий настій.

У рівних частинах брав деревій, корінь шестерини, верес, м’яту, іван-чай, звіробій, ромашку, буквицю та подорожник. Подрібнював усі трави і одну столову ложку збору заливав однією склянкою окропу. Кип’ятив протягом двох хвилин, тоді годину настоював. Проціджував і вживав цей настій теплим по пів склянки три-п'ять разів на день за пів години до їди. Так і позбувся цього захворювання. Згодом сам собі зарадив і при тромбофлебіті. Для цього брав одну столову ложку шишок хмелю і заливав їх склянкою окропу. Ставив на 20 хвилин на водяну баню, а тоді вживав по одній третій склянки тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс такого лікування тривав три тижні.

Протягом цього ж часу слід також прикладати на ноги складену в декілька разів марлю, яку попередньо потрібно намочити в цьому відварі. Такі примочки кладуть на годину-півтори один раз на день. Також при виразках на ногах дуже успішним є лікування за допомогою бузку. В такому разі слід у гарячій воді попарити ноги і прикласти свіже листя рослини. Обмотати зверху теплим шерстяним шарфом. Така процедура принесе швидке полегшення і сприятиме стрімкому загоюванню виразок.

Саме народна медицина допомагає самій пані Світлані, у якої підвищена функція щитоподібної залози. Тому травниця користується таким способом лікування. Дві столові ложки перстачу білого залити пів літрою окропу і настоювати в термосі протягом ночі. Тоді процідити і два дні пити двічі на день вранці і ввечері за 20 хвилин до їди, а третього дня робити перерву. Курс такого лікування – від трьох до шести місяців, залежно від важкості захворювання. Жінка каже, що буквально через декілька тижнів побачила гарний результат – зникла задишка, суттєво зменшилась аритмія.

– У зв’язку з тим, що у нас дуже погана екологія, а також тому, що останнім часом люди переважно користуються шампунями та бальзамами сумнівної якості, то дуже часто звертаються жінки, у яких випадає волосся, – з сумом зауважує Світлана Володимирівна. – Тож у таких випадках раджу скористатися таким збором.

У рівних частинах потрібно взяти корінь лопуха, корінь аїру, шишки хмелю, кропиву, ромашку, хвощ польовий, мати-й-мачуху та листя берези. Усе подрібнити, і дві столові ложки збору залити 600 міліграмами окропу і настоювати в термосі. Двічі на тиждень, після того, як помили голову, прополоскати цим настоєм волосся і втитати його в шкіру голови. Після таких процедур волосся не лише перестане випадати, але і стане пишним та блискучим.

Представниці прекрасної половини людства, бажаючи трішки схуднути, також часто приходять за ось таким збором. У рівних частинах потрібно взяти кору крушини, деревій, безсмертник, материнку, хвою, м’яту, сушеницю болотяну, цвіт бузини та шипшину. Усе подрібнити, а тоді чотири столові ложки збору залити 800 міліграмами окропу і залишити в термосі на ніч. Приймати по дві склянки зранку за 20 хвилин до їди і ввечері перед сном.

рецепти від травниці
рецепти від травниці

Річ у тім, що у всьому винні сидячий спосіб життя, зловживання жирною та мучною їжею, яка дуже багата на калорії. Тому, поряд зі споживанням цього настою, раджу також трохи обмежити споживання такої їжі та більше рухатися. Наприклад, з роботи додому, якщо не надто далеко, пройтися пішки, що буде не лише приємною прогулянкою, але також принесе користь для організму.

Чоловіки також часто звертаються до травниці зі своїми, чисто чоловічими проблемами. Тож при простатиті вона радить приймати такий збір. Взяти у рівних частинах листя омели білої, бруньки тополі чорної, листя ліщини, брусниці, трави вересу, синюхи блакитної, материнки, споришу, вероніки та цикорію. Подрібнивши, взяти дві столові ложки суміші і залити склянкою окропу. Прокип’ятити десять хвилин, а тоді настоювати протягом години. Вживати по 50 міліграмів тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – від трьох до шести місяців.

– Через те, що наше життя дуже інтенсивне і насичене, у зв’язку з різноманітними стресами люди часто просять порадити їм щось заспокійливе, – розповідає волинянка, показуючи акуратні пакетики, де лежать ті чи інші збори. – В такому разі добре допомагають меліса, корінь валеріани, собача кропива, чебрець, іван-чай, верес, глід, м’ята та шишки хмелю. Їх потрібно взяти у рівних частинах і подрібнити. Тоді взяти одну столову ложку збору і залити склянкою окропу. Одну-дві хвилини прокип’ятити і настоювати протягом години. Пити теплим по склянці тричі на день за 20 хвилин до їди. При цукровому діабеті допомагає такий збір. Взяти чорничник, листя ожини, польовий хвощ, листя горіха, квасолиння, цикорій, листя кропиви, козлятник-галегу, цвіт кульбаби, парило і чорнобривці. Дві столові ложки збору слід залити пів літром окропу і настояти протягом години. Пити тричі на день за 20 хвилин до їди.

Також для пониження рівня цукру в крові я часто раджу хворим заварювати і пити чорничник або одну квітку чорнобривця запарити в одній склянці окропу і пити за три прийоми. Цей чай також дуже помічний при захворюваннях підшлункової, покращує стан судин при атеросклерозі, травлення та зміцнює імунітет.

Якщо трапилося так, що хтось сильно вдарився, то при забоях помічними є компреси з настойки веселки, який кладуть на 20 хвилин, або ж з настойки сабельника, який сприяє швидкому розсмоктуванню гематом. Їх бажано робити двічі на день кожного дня. Травниця каже, що за допомогою народної медицини можна позбутися чи не усіх хвороб, слід лише знати, що саме і як правильно застосовувати.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування
В тему