Поради

Позбавляємось вугрів та чорних цяток: 25 масок для красивого обличчя

Позбавляємось вугрів та чорних цяток: 25 масок для красивого обличчя

Вугрі – одна із найпоширеніших проблем проблемної шкіри. Висипи виникають через хронічне запалення сальних залоз внаслідок їх закупорювання. Результатом цього є підвищене вироблення шкірного сала (себуму). Загалом воно виконує в організмі функцію захисту: запобігає пересушуванню покривів та потраплянню інфекцій, забезпечує еластичність.

Однак коли відбувається закупорка проток і себум не може виділятися назовні, з’являються вугрі та інші неприємні наслідки.

Вугрі поділяють на декілька типів: прищі, чорні та білі цятки і пустули. Чи не найпоширенішими проблемами шкіри є саме прищі та чорні цятки. Часто підвищення виділення секрету спричинене гормональними змінами, тому переважно поява прищів пов’язана із дозріванням  – вони виникають у молоді віком 12-24 роки, однак це не аксіома. Проблема вугрів може проявлятися у вигляді окремих висипів або ж ураження шкіри, яке поширюється на лице, груди, спину. 

Якщо проблемну шкіру не доглядати як слід існує ризик отримати неприємні наслідки – розривання вугрів, утворення папул та рубців. Окрім того, використання спеціальних засобів  догляду та масок, які легко приготувати у домашніх умовах, дозволить значно покращити вигляд та оздоровити шкіру.

Маски від вугрів та чорних цяток в домашніх умовах

На жаль, через недосвідченість чимало людей проблеми шкіри вирішують радикальними методами – видавлюють прищі чи чорні цятки. Однак така процедура має негативний ефект – короткотривале позбавлення від вугрів може призвести до травмування та створити ризик занесення інфекцій. Іноді через особливо ретельні «процедури» на шкірі залишаються червоні плями та рубці.

Дуже важливо розуміти, що правильний догляд із юності допоможе істотно покращити стан проблемної шкіри, зменшити прояви прищів і вугрів та надати доглянутого вигляду.

Не рекомендують надто захоплюватися кремами від прищів, адже вони сильно підсушують покриви. Також шкідливо вмиватися милом, для цього краще використовувати інший засіб – гель, мус чи лосьйон. Ринок пропонує чималу кількість лікувальних та косметичних засобів, проте натуральні інгредієнти легко знайти вдома та приготувати маску самотужки. Основне – правильно підібрати її відповідно до типу епідермісу.

Для жирної шкіри

На проблемній жирній шкірі за 1-2 години після вмивання з’являється жирний блиск, часто є розширені пори, чорні точки та інші види висипання. Такий тип потребує особливо ретельного очищення, а при наявності прищів і вугрів її ще й треба активно зволожувати та підвищувати імунний статус. Для боротьби із цими проблемами можна приготувати такі суміші:

  • Яблучна маска із сиром. Має знежирювальну та заспокоюючу дію.  Для її приготування розітріть до однорідної суміші 1 ст л кисломолочного сиру з 3 ст л кефіру та 1 ст л подрібненої м’якоті кислих яблук. Маска наноситься очищене лице на 20 хв, змивати її легко вологим ватним тампоном. 
  • Огіркова маска. Регулярне застосування сприятиме зменшенню вироблення себуму, який закупорює протоки, засіб має висвітлювальний ефект. Натріть на тертці невеликий огірок, змішайте його із 3 ст л йогурту та долийте 5-7 крапель оливкової чи мигдальної олії. Наноситься на 15-20 хв, опісля процедури змивати засіб необхідно теплою водою. Рекомендують застосовувати 2 рази на тиждень.
  • Маска зі смородиною. Необхідно роздушити кілька плодів чорної смородини та порічок, поступово досипаючи до маси 1 ст л картопляної муки. Накладати маску радять на 10 хв, змивати – прохолодною водою.
  • Маска із сиру та меду. Мед – один із універсальних засобів догляду за покривами завдяки своїм властивостям покращувати кровообіг і знімати запалення. Для маски 2 ст л кисломолочного сиру розітріть із половиною ложки рідкого меду, додайте яйце. На 10 хв засіб наноситься на обличчя, змивати його радять холодною водою.

    Читайте також

 Для сухої шкіри

Існує стереотип, що на сухій шкірі не буває прищів. Дійсно, цей тип менш схильний до таких проблем, але виключити їх повністю не можливо. При догляді за сухою  проблемною шкірою із прищами врахуйте, що цей тип потребує активного живлення. Тому для догляду також рекомендують використовувати мед завдяки його живильній дії.

  • Маска від прищів з медом. Поєднання інших інгредієнтів з медом дозволить наситити суху шкіру живильними компонентами та водночас підсушити проблемні прищі. Для приготування змішайте 2 ч л якісного меду, один жовток та декілька крапель лимонного соку. Ретельно перемішаний засіб наноситься на шкіру на 10 хв, потім залишки потрібно ретельно змити.
  • Маска із медом та оливковою олією. Потрібно змішати такі інгредієнти: 1 ст л розтопленого меду, а ще сметану та оливкову олію. Маска наноситься на обличчя на 20 хв, опісля вмийтеся теплою водою. Для кращого ефекту радять нанести зволожувальний крем.
  • Маска із аспірином від вугрів. Дві таблетки аспірину дрібно розтовкти у ступці та змішати із 1 ст л йогурту без домішок чи сметаною. У засіб долити 1 ч л мінеральної води, інгредієнти ретельно перемішати. Накладати на шкіру лиця  на 10 хв, опісля – змити. Засіб також служить чудовою профілактикою від виникнення прищів.

Для комбінованої шкіри

Особливістю цього типу є поєднання жирного типу у Т-зоні та сухої або нормальної шкіри в області щік. Після нанесення масок, які направлені на боротьбу із прищами і мають ефект підсушування, нормальні  та сухі ділянки необхідно додатково зволожити.

  • Зволожуюча йогуртова маска: 2-3 ст л йогурту без наповнювача змішати із 1 ч л свіжого соку алое, додати дві краплі розмаринового масла та ще раз перемішати інгредієнти. За 15-20 хв засіб змити із обличчя.
  • Освіжаюча маска із білої глини та м’яти. Завдяки властивостям інгредієнтів засіб звужує пори, зменшує подразнення та почервоніння і результативно бореться проти прищів та вугрів. Приготуйте та зміксуйте інгредієнти: 1 ст л глини, невелику кількість теплої води, подрібнене листя м’яти (добре розімніть, щоб виділився сік), ще радять додати ефірні олії. Засіб наноситься тонким шаром і змити можна лише після висихання.
  • Дріжджова маска від прищів. Гарно підсушить та зменшить прояви прищів, вугрів та чорних точок. Інгредієнти – 1 ст л дріжджів, 2 ст л кефіру та декілька крапель лимонного соку. Наноситься на 15 хв, опісля засіб змивають.
  • Маска із гарбузом. Маленький шматочок гарбуза очистити від шкіри та насіння. Нарізати на кубики та поварити 15 хв на слабкому вогні. До отриманої суміші додати 2 ч л оливкової олії і ложку крохмалю, інгредієнти ретельно перемішати. На шкіру лиця накласти засіб на 15-20 хв, змити теплою водою.

Універсальні рецепти масок

У цьому розділі ми зібрали рецепти засобів, які не спеціалізуються на певних типах шкіри а є більш універсальними. Та будьте уважні – маски не рекомендують накладати, якщо вугрі чи висипка у гострій стадії, коли є рани на шкірі, проблеми із судинами та капілярами. Традиційно їх не наносять на шкіру довкола очей через її надзвичайно делікатну структуру.

Окрім того,  проблемну шкіру не вдасться виправити за одну процедуру, тому засоби радять накладати регулярно.

Результат стане помітним через кілька процедур, коли вдасться заспокоїти проблемну шкіру.

Тому маски варто наносити регулярно – хоча б двічі на тиждень,  чергуйте їх між собою, аби добитися кращого результату. Також варто перевірити організм на індивідуальну чутливість до інгредієнтів маски, спробувавши ефірні олії нанести на шкіру на руці.

Маска із білокачанної капусти. Для її приготування знадобляться такі інгредієнти: 4 ч л дрібно потертої білокачанної капусти, 1 ч л  лимонного соку, 1 ч л яблучного соку, 2-4 ч л рисової муки, 2 краплі олії герані. Всі інгредієнти перемішати та засіб накласти на шкіру лиця на 10 хв, опісля змити. Рекомендовано використовувати раз на 3 дні.

Очищаюча глиняна маска. Така маска підійде для будь-якого типу шкіри і стане ідеальним вибором для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування засобів догляду.  Змішайте 1 ст л косметичної глини і додайте мінеральної води, аби за консистенцією засіб був схожий на сметану. Наноситься маска на 15 хв, після чого її варто змити.

Картопляна маска.  Допоможе позбутися жирного блиску та матувати шкіру, зменшити прояви висипу прищів.  На тертці натріть картоплю та розмішайте її із декількома ложками кефіру. Наноситься на 20 хв, після чого її треба змити.

Заспокійлива маска із зеленої глини. Допоможе заспокоїти шкіру та прибрати вугрі і чорні точки. Змішайте такі інгредієнти – зелену глину, воду та кілька крапель персикової чи мигдальної олії. На 15 хв засіб наноситься на покриви, якщо почнете відчувати утягнутість – змийте раніше.

Маска із ефірною олією чайного дерева. Завдяки протизапальним та антибактеріальним  властивостям чудово впорається із проблемною шкірою. Для приготування змішайте будь-яку глину у якості основи з кількома краплями лимонного соку  та додайте основний інгредієнт – олію чайного дерева. Наноситься на 10 хв, змити варто теплою водою.

Маска з авокадо. Ідеально підійде для проблемної шкіри. До складу входить авокадо, жирні олії якого мають властивість знімати запалення, звужувати пори та зволожувати. Для її приготування візьміть 1 ст л м’якоті авокадо, яєчний білок та 1 ч л соку лимону. Після нанесення маску рекомендовано потримати 10-15 хв, опісля змити.

Маска для звуження пор. Ефект від засобу стане помітним лише  через декілька процедур. Інгредієнти - яєчний білок та лимонний сік. Білок збийте до утворення піни і долийте трішки соку. Засіб наноситься на 15 хв, після чого його необхідно змити. Для сухої шкіри така маска може мати стягуючу дію, тому накладати її рекомендують не на все обличчя, а на запалені місця.

Маска від чорних цяток. Суміш матиме структуру плівки, яка дозолить чудово та швидко очистити пори. Головні інгредієнти – таблетки активованого вугілля. Дві пігулки розітріть до стану порошку, додайте ложку желатину та  2 ч л молока. Ретельно розмішайте та підігрійте засіб на паровій бані. Після нанесення на лице треба дочекатися повного висихання, у ході якого шкіру може трішки стягувати. Опісля плівку, що утворилася, плавно знімають.

Медова маска. Мед дійсно універсальний засіб від прищів, вугрів та інших проблем – він покращить кровообіг та прискорить процеси обміну. Мед змішайте із кількома краплями мигдальної олії та нанесіть  засіб на шкіру. Як варіант мед наноситься на ватний диск, котрий прикладають до проблемних зон.

Маска з бодяги. Вам знадобиться 2  ч л бодяги (можна придбати в аптеці, це природний компонент, який отримують із деяких видів прісноводних губок), 1 ч л зеленої глини та 1 ч л рисової муки. Інгредієнти заливають тоніком із кропиви чи ромашки (для цього аптечну кропиву чи ромашку заливають кип’ятком і настоюють). Отриманий засіб на 10 хв наноситься на обличчя, його періодично промочують вологою серветкою чи губкою. Після змивання маски радять вмитися тоніком ромашки чи кропиви.

Маска із вівсянкою. Інгредієнти (стакан кефіру, стакан вівсянки, попередньо подрібненої у блендері та трохи лимонного соку) зміксувати та нанести на шкіру на 20 хв. Маска зменшить прояви висипів за 5-6 процедур, а її перевага у тому, що можна використовувати через день.

Маска із господарським милом. Шматочок мила натерти на тертці та збити до піни. Отриману піну змішайте із дрібною сіллю та накладіть обличчя на пів години, опісля змийте. Маску можна робити 2-3 рази на тиждень протягом місяця.

Вітамінна маска. Засіб із рідкими вітамінами А та Е, які попередньо треба придбати в аптеці. Основою для маски стане глина, дві ложечки якої перемішують із водою до консистенції сметани та додати декілька крапель вітамінів. Наноситься на 10 хв, змивати радять теплою водою.

Методом проб та експериментів оберіть маску або ж 2-3 рецепти, ефект від яких сподобається найбільше,  та чергуйте їх – тоді результат обов’язково вас порадує. Головне  – доглядати за шкірою регулярно та без фанатизму, адже саме так вдасться добитися хороших результатів.

Читайте також
Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, краса
В тему