Поради

Двері в ванну та туалет: 5 критеріїв правильного вибору

Двері в ванну та туалет: 5 критеріїв правильного вибору

Плануючи ремонт санвузла, багато хто цікавиться тим, як вибрати двері у ванну і туалет. У таку кімнату підійдуть звичайні двері чи потрібно купувати якісь спеціальні конструкції? І на що варто звернути увагу перед покупкою?

Для початку ознайомтесь з інформацією про матеріал, з якого зроблені двері, спосіб закривання, фурнітуру та розмір дверного отвору.

Складно?

Пропонуємо пройтися по кожному пункту детальніше.

Який матеріал підходить для дверей у ванну кімнату

Незалежно від наявності вентиляції, у ванній завжди буде підвищена волога. А вода згубно впливає на деякі види матеріалів. В ході експлуатації дверне полотно почне деформуватися, змінюватися у розмірах, зсихатися чи розсихатися, покриватися цвіллю та гнити.

Кімната, у якій стоятиме ванна, умивальник та унітаз, повинна бути обладнана дверима з матеріалу, який не боятиметься опару та перепаду температур. Крім того, ці конструкції повинні мати відмінні тепло- і шумоізоляційні характеристики.

Пропонуємо ознайомитися з найбільш популярними варіантами матеріалів для дверей у ванну та туалет та детальніше ознайомитися з їхніми сильними та слабкими сторонами.

Скляні конструкції

Якщо розмірковувати з точки зору стійкості до вологи, то скло – ідеальний кандидат. Цей матеріал не деформується і не руйнується під впливом високих температур. А ще скляні двері у ванну чи туалет мають відмінні звукоізоляційні показники, утримують тепло та екологічно безпечні.

Для виготовлення таких дверей використовують скло міцніше за звичайне в 5-10 разів, тому воно невразливе до ударів. У разі розтрощення, таким склом не можливо поранитися, адже осколки мають тупі краї.

Ще одна вагома перевага цього варіанту – широкий вибір дизайну. Скляні моделі здивують вас різноманітністю видів. Виготовляють двері з різним ступенем прозорості, матовості, з напиленням, рельєфним гравіруванням чи тонуванням. Скло фарбують, наліплюють на нього наклейки, додають дзеркальні вставки, металеві елементи, орнаменти, мозаїку.

До того ж скло візуально розширює простір і робить приміщення світлішим, що дуже важливо для маленьких ванних кімнат. Таке рішення істотно оживить дизайн приміщення в цілому.

Вагомий недолік – через високу температуру та вологість на дверях утворюється конденсат, який залишає на полотні некрасиві патьоки. Також візьміть до уваги, що таке дверне полотно досить важке, а значить вимагає якісної фурнітури. Ще одна часта причина відмови від такого рішення – висока вартість конструкції.

 

Дерево

Двері з дерева з масиву – класика. Звичайно, таке полотно має ворога і це волога. Але при спеціальній обробці матеріалу, конструкція служать правдою довгі роки. Правильно заготовлене та висушене дерево, покрите водовідштовхувальним складом в кілька шарів, не боїться ванних кімнат.

Це екологічно чистий та стильний варіант. Він легко піддається реставрації та простий у догляді.

Але навіть покриті антисептичними розчинами і залаковані дерев’яні двері краще встановлювати подалі від водних комунікацій, що унеможливлює їхню експлуатацію у маленьких ванних кімнатах. Беззаперечно, будь-яке покриття зношується з часом, однак під впливом несприятливих умов дерево розсихається і покритися тріщинами дуже швидко.

Якщо ви все ж вирішили купувати дерев’яні двері для ванної кімнати, то слід ретельніше обирати породу. Так, сосна, вишня і черешня мають високі показники гігроскопічності (здатність матеріалу поглинати водяні пари з повітря в результаті абсорбації). Тому слід купувати двері з високоякісної сировини, такої, як червоне дерево, бук або дуб. Ці породи служитимуть вірою і правдою десятки років. Але і коштують дані варіанти дорожче.

Серед негативних сторін і вага конструкції. Для дерев’яних дверей потрібно підбирати якісну фурнітуру.

Ванна кімната, у якій стоятимуть дерев’яні двері, має інші показники вологості і температури, в порівнянні з приміщенням звідки її привезли. Тому, перед установкою, дайте дверям «акліматизуватися» у вашому домі, інакше волокно може деформуватися, що потягне за собою проблеми з відкривання чи закриванням дверей.

 

Пластикові двері

Двері для ванної та туалету з пластику – також хороше рішення. Такий варіант з’явився на ринку порівняно недавно і немає нічого спільного з дверима зробленими з ПВХ профілю, які схожі на вікно.

Цей матеріал легкий і міцний, простий у догляді, не гниє, не цвіте, та не піддається деформації, адже волога йому не страшна. Такі двері заповнюють пінополістиролом, тому у них хороша тепло- та звукоізоляція.

Ще одна перевага пластикових дверей у ванну кімнату – широкий асортимент колірних та формових рішень. Полотно можна фарбувати, обклеювати плівкою, що імітує дерево або інший матеріал.

До того ж пластик значно дешевший у порівнянні зі склом та деревом.

Купуйте виключно сертифіковану продукцію, яка пройшла всі необхідні випробування. Недобросовісні виробники домішують у матеріал хлорид, який негативно впливає на здоров’я людини.

 

Ламіновані двері

Аутсайдерами за якістю дверного полотна для ванної чи туалету є двері МДФ і ДВП, які виготовляють з деревної тирси чи стружки. Їх покривають ламінованим папером, який відклеюється та пошкоджується. Окрім того, тонкий шар покрівельної плівки не здатний захистити деревину від опару, і у щілини просочується волога. В результаті полотно розбухне і його доведеться змінювати.

Варіант, де якість приємно дивує і ціни не кусаються – ламіновані двері. Виробники стверджують, що такі агрегати можна встановлювати у кімнатах з вологістю до 60%.

Ці конструкції виготовляються з мінімальною кількостю натуральних матеріалів. Від води та опару дверне полотно захищає міцне, вологостійке покриття. Облицювання для цих конструкцій виконується з товстого паперу, а покриття лаком відбувається у кілька шарів. Тому це досить зносостійкий матеріал.

Мінус цього рішення – низька тепло- та звукоізоляція.

Купуючи ламіновані двері у ванну, будьте обачними, адже несумлінні виробники наносять на полотно покриття низького класу. Воно тонке і його просто пошкодити, відтак під облицювання потрапляє волога і полотно набухає. А ще обов’язково переконайтеся у якісній обробці кромки полотна.

 

Читайте також

Спосіб відкривання дверей

Механізмом відкривання/закривання дверного отвору – важливе питання. Є кілька видів відкривання дверей і у кожного з них є свої плюси і мінуси, які треба враховувати перед покупкою.

Орні або розпашні

Класичний та найпопулярніший варіант. Окрім традиційної конструкції, такі двері мають ще один беззаперечний плюс – можливість установки порогу, від якого залежить звукоізоляція.

Мінус даної конструкції – орні двері передбачають площу для відкривання, що часто є великою розкішшю для малогабаритних квартир.

Зсувні

Відмінне рішення для маленької ванної та коридору. Але у такому варіанті між дверним полотном і підлогою залишається щілина. Відповідно, унеможливлюється тепло- та звукоізоляція, яка необхідна для санвузлів.

Візьміть до уваги, що обираючи касетні моделі, що ховаються у стіну, слід обговорити з продавцем нюанси гарантійного обслуговування, адже якщо вони зламаються, то доведеться розбирати кімнату.

Складні

Своєрідний різновид зсувних дверей. Але цей варіант не потребує додаткового місця у стіні чи біля неї.

Складні двері бувають 2 видів: книжка (дві половинки) і гармошка (полотно поділене на три і більше частин). І якщо площа перед дверима залишається вільною, то зменшується сам дверний отвір, адже полотно у складеному вигляді, також забирає до 20 см простору.

Ротодвері

Ще один варіант економи площі – рото-двері. Це новинка на ринку дверних отворів, яка лише набуває популярності. Родзинка цієї конструкції у спеціальному механізмі у коробці, який задає унікальну траєкторію руху полотна. В процесі роботи двері одночасно і відсувається в сторону, і розчиняється. Відкриватися вони можуть як на себе, так і від себе, при цьому не займаючи корисної площі. Завдяки спеціальним ущільнювачам, характеризуються високим показником тепло- та звукоізоляції.

До того ж такий варіант зручний в експлуатації, якщо у домі є люди з обмеженими фізичними можливостями, які пересуваються на візку.

Серед мінусів такого рішення: неможливість обладнати таким механізмом важкі двері з дерева. І вони досить дорогі.

 

Яким має бути розмір дверей в ванну та туалет

Ви мабуть вже помітили, що дверний отвір у санвузол дещо менший в порівнянні з іншими входами. Якщо висота така ж як і в інших кімнатах, то ширина складає 55 або 60 см. Разом з коробкою і монтажними зазорами необхідно ще на фундаментальній стадії ремонту передбачити отвір розміром мінімум до 70 см.

Вузькі двері спричиняють чимало проблем. Навіть таке завдання як внесення чи винесення пральної машини стає нерозв’язною задачею.

Тож, яким має бути розмір дверей в ванну та туалет? Для такого визначення вам знадобляться наступні показники:

  • Висота дверного отвору;
  • Ширина дверного прорізу;
  • Ширина стіни.

Висоту прорізу міряють від підлоги до перекриття. Якщо підлога без покриття, врахуйте її товщину. Також додайте висоту порога, якщо він передбачений проектом.

Ширина – це проріз з однієї стіни до іншої. При цьому, міряйте у кількох точках. Якщо дані розходяться, вирівняйте отвір. Так само визначається товщина або глибина дверного прорізу з обох сторін.

Керуючись цими даними, двері можна підбирати в певному діапазоні. Розміри отвору можна коригувати за рахунок дверної коробки і добірних елементів.

 

Читайте також

Фурнітура для дверей в ванну та туалет

Покупці часто недооцінюють фурнітуру та її робочі вузли. А даремно, адже від вибору правильної фурнітури залежить не лише функціонал конструкції, а і її зовнішній вигляд.

То якою ж має бути фурнітура для дверей в ванну та туалет? Обираючи замки чи завіси, пам’ятайте про те, що для вологи немає перешкод. Тим паче це стосується санвузлів.

Дверні замки

Якщо у кухня і зал не потребують дверного замку, то у ванній кімнаті без нього не обійтися. Існує кілька видів замикаючих пристроїв, які підбирають зважаючи на матеріал та побажання домочадців.

Головне, що вам слід знати – на відміну від жилих приміщень, ванна кімната не потребує замка високої складності. Достатньо аби він запобігав випадковому відкриттю дверей. Та все ж купуйте замки зі спеціальним отвором, який дозволяє відкрити його ззовні.

Петлі

Дверні петлі обирайте універсальні. Вони складаються з двох частин і з’єднані штирем з підшипниками для плавної роботи. Чим більше підшипників, тим краще. Петлі можуть бути заввишки 100 і 75 мм. 100 мм фурнітуру обирають для важких дерев’яних дверей. 75 мм петлі купують для легких ламінованих дверей.

Ручка

Обирайте дверну ручку, яка повторює форму долоні. Купуйте таку фурнітуру з якісного матеріалу. Ручка з дешевим покриттям дуже швидко втрачає привабливий вигляд. Справа в тому, що через вологі руки та миючі засоби, навіть такі невинні, як мило, поверхня стирається, покривається плямами, а верхній шар тьмяніє.

 

Колір і дизайн

Двері – невід’ємна частина дизайну ванної кімнати. Робіть вибір опираючись не лише на стилістику санвузла, а і на загальний інтер’єр всього дому. В ідеалі всі двері в оселі повинні бути в єдиному стилі, кольорі та з одного матеріалу.

Як мінімум подбайте про те, якщо ванна і туалет, якщо це дві окремі кімнати, які розташовані поруч, були однієї моделі.

Відмовтесь від напівпрозорих елементів: у ванній та туалеті дверне полотно має забезпечувати усамітнення.

Як вибрати двері в ванну та туалет: скляні двері з візерункомЯк вибрати двері в ванну та туалет: білі дерев’яні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: темні дерев’яні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: скляні зсувні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: чоні дерев’яні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: білі зсувні двері Як вибрати двері в ванну та туалет: зсувні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: дерев’яні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: орні дверіЯк вибрати двері в ванну та туалет: складні двері (гармошка)Як вибрати двері в ванну та туалет: скляні двері
Як вибрати двері в ванну та туалет: Колір і дизайн
Читайте також

У висновку можна сказати, що обрати двері для ванної та туалету досить складно.

Перед покупкою, слід врахувати кілька ключових факторів, про які йдеться вище у статті.

Якщо ви вже знаєте, який вид дверей купуватимете, то віддавайте перевагу виробникам з відмінною репутацією та майстрам з хорошими відгуками.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ремонт, Вікна, двері
В тему