Поради

Перші ознаки застуди важливо відрізняти від грипу, аби правильно лікувати

Перші ознаки застуди важливо відрізняти від грипу, аби правильно лікувати

При перших ознаках застуди та грипу треба негайно братися за лікування. Адже тоді організм зможе швидко впоратися з першими симптомами і подолати захворювання. Проте для швидкого одужання потрібно розрізняти ознаки респіраторної вірусної інфекції та грипу. Адже зволікання в лікуванні грипу може призвести до серйозних ускладнень, а коли збиватипідвищенутемпературутіла, є ризик пригальмувати роботу імунної системи.

 

Перші ознаки застуди та грипу

У період холодів, сирості та браку сонячного світла імунітет ослаблюється і не може належно протистояти вірусам.

Окрім того, через холод значно рідше провітрюються приміщення, де є велике скупчення людей. Обігрівачі пересушують повітря та слизову носа й рота, що полегшує вірусам проникнення у наші дихальні шляхи. Через це люди масово починають хворіти на грип та ГРВІ.

Що раніше ми помітимо перші ознаки застуди, то швидше потрібно буде провести ефективне лікування.Тож зауважте, що перші симптоми застуди та грипу такі:

У тілі:

  • ломить кості
  • біль у м'язах
  • підвищення температури тіла

У носі:

  • відчуття сухості слизової поверхні
  • лоскотання
  • часте чхання
  • відчуття, що в носі крутить

У горлі:

  • першіння
  • відчуття сухості слизової поверхні
  • лоскотання
  • відчуття, що в горлі дере

 

Як лікуватися, помітивши перші симптоми застуди та грипу

Колиперші ознаки захворювання тільки-тільки проявилися (або не проявилися, але ви контактували з хворим), то потрібно скористатися противірусними препаратами і пригнітити дію вірусу. Коли жлюдина хворіє вже декілька днів, то під час лікування доведеться налаштуватися на стандартний перебіг хвороби, котрий триває не менше п'яти – семи днів.

Дуже важливо при перших ознаках застуди та грипу якнайбільше вживати теплого пиття. Адже під час хвороби організм зазнає інтоксикації, а спожита нами рідина допомагає виводити «отруту» з організму. Крім того, тепле пиття запобігає зневодненню організму, яке може настати через рясне потовиділення.

Дуже корисно при перших ознаках застуди та грипу пити розведений фруктовий сік, відвари чи настої лікарських трав і курячий бульйон.

Однак, найпоширенішими ліками у разі перших ознак застуди завжди вважали гарячий чай із лимоном та медом. Гарячий чай розріджує виділення, а в лимоні й меді містяться антиоксиданти, протизапальні речовини, що загоюють слизову. Щоб посилити цілющі властивості гарячого чаю, за перших ознак застуди та грипу рекомендованозамість лимона додати до нього червоний перець. Він при перших ознаках застуди зменшує біль у горлі та має протизапальну дію (але доза перцю має бути помірною!).

При перших ознаках застуди та грипу ефективним у лікуванні є сухе вино.

Цей напій має яскраво виражені антибактеріальні властивості. Дослідження показали, що антибактеріальний ефект мало вино навіть тоді, коли його розбавляли водою. Тому в регіонах, особливо схильних до епідемій, медики радять питну воду замінювати столовим вином, наполовину розведеним водою.Але пам’ятайте про міру!

При перших ознаках застуди та грипу  – лихоманка, головний біль, нежить, кашель, підвищена температура – іноді рекомендують півсклянки води, до якої додати 5 крапель йоду.

Буває, ви прийшли додому з мокрими ногами і дуже змерзли, то відразу варто подбати про те, аби не допустити застуди чи грипу.

Для того натріть ноги горілкою і надягніть сухі панчохи або шкарпетки.Випийте дві-три чашки дуже гарячого чаю з імбиром і медом.

Імбиру немає – випийте щось потогінне, наприклад, настій липового цвіту, бузини, малини тощо. Потім добре закутайтеся і постарайтеся заснути. Це теж допоможе швидше подолати перші симптоми застуди і грипу.

Щодо аспірину, котрий донедавна активно використовували для лікування застуди та грипу, то він може навіть посилити застуду (так стверджують останні наукові дослідження). Тому, коли вас трясе, організмові кориснішим стане ібупрофен у боротьбі із захворюванням.

У разі, що перші ознаки застудичи грипу – це біль у горлі, не треба додатково подразнювати горло кислими або надто гарячими напоями. Також хворе горло не любить гарячого молока.

Молоко – продукт, що дає організму найбільшу кількість слизу.

А от коли у хворого кашель, молоко навпаки обволікає та пом?якшує слизові дихальних шляхів, прогріває горло , зменшує відчуття подразнення , стимулює вироблення слизу й тим самим полегшує сухий кашель.

Хорошими ліками для горла під час застуди та грипу з давніх часів вважалася куркума.

Часто полощіть горло – 6 – 8 разів на день – розчином. Його приготуйте наступним чином: на 200 – 250 мл гарячої води дайте 1 ч. ложку солі і приблизно ¼ ч. ложки куркуми. Зазвичай двох днів вистачає, щоб горло повністю перестало боліти.

Також добре при перших ознаках застуд та грипу лікуватися, протягом дня кладучи трохи куркуми в рот (під язик, наприклад) і розсмоктувати. Бажано і на ніч.

Якщо маєте нежить, робіть йогівську процедуру: розчином для полоскання горла промивайте ніс.

Для цього потрібно використати піпетку, дитячу грушу для спринцювання або кавовий чайник із тонким носиком. Треба нахилити голову, вставити в одну ніздрю піпетку, грушу чи носик чайника і акуратно лити рідину, щоб через іншу ніздрю рідина витікала. Не виходить – промивайте кожну ніздрю окремо.

За перших ознак застуди та грипу ефективним є лікування соляним розчином. Ним варто по 4 – 5 разів на день промивати ніс та полоскати горло. Адже саме на слизових найбільше накопичується вірусів, які норовлять проникнути в середні та нижні дихальні шляхи, спровокувавши трахеїт, бронхіт чи навіть пневмонію.

Соляний розчин для лікування перших ознак застуди та грипу потрібно придбати в аптеці або приготувати самому. Для того необхідно розвезти повну чайну ложку (з гіркою) морської солі (продається в аптеці) в 1 л теплої кип'яченої води. Потрібно додати 5 крапель йоду (за умови нормальної температури тіла).

Паралельно з місцевим лікуванням, організм потребує і побутової допомоги у боротьбі із застудою та грипом. Зокрема, вам необхідно:

  • провітрювати приміщення, в якому перебуває хворий, аби «ліквідувати» з повітря віруси;
  • зволожувати приміщення. Бо від обігрівачів повітря стає сухим, провокує пересихання слизової носа і вірусам стає легше проникнути всередину. Крім того, сухе повітря ще більше подразнює і так уражені верхні дихальні шляхи, що може призвести до ще більш вираженого кашлю та болю в горлі.

Що ж до «чарівного» протизастудного порошку, котрий у рекламних роликах розводять окропом випивають і організм забуває про застуду та грип, то лікарі тут скептичні.

Основний вміст у таких чаях від застуди – парацетамол. То навіщо переплачувати за лікування, ще й приймати хімічні добавки, коли достатньо випити 500 мг «чистого» парацетамолу й отримати такий же результат?

Часто в процесі лікування необхідно збити температуру тіла, то медики радять використовувати більш сучасний і менш токсичний ібупрофен, що теж вартує недорого.

До слова, гірчичники та банки, що їх так любили ліпити нам на спину

Бабусі та мами часто любили приліпити нам на спину банки чи гірчичники. Так-от, наука визнала не завжди ефективними. Ці фізіотерапевтичні процедури дають позитивний результат лише у комплексному лікуванні. Та й протипоказів вони мають багато і вмагають дотримання певної техніки виконання. Тому для досягнення позитивного ефекту необхідно консультуватися зі спеціалістом.

 

Чи завжди треба збивати підвищену температуру тіла?

Наші бабусі та навіть мами панічно боялися, коли в дитини на термометрі 37,5. А виявляється: дарма. Сучасна ж медицина, навпаки, каже: вірус проник до організму, а організм реагує підвищеною температурою – це добре!

Підвищена температура тіла – це фізіологічна відповідь організму, аби виробити імунітет проти збудника вірусу чи бактерії. Коли ми збиваємо температуру при позначці 38 – 38,5, то фактично пригнічуємо сили власного імунітету.

Проте не варто допускати й того, аби позначка градусника добігала до 39-ть і вище. Адже цесвідчить про значнуінтоксикаціюорганізму,що призводить до стражданнявсіхорганів та систем. При температурі 40 у хворого можуть з'явитися судоми, а при 41 починаються незворотні процеси у крові, які призводять до летальних наслідків.

Дієвими засобами збити температуру лікарі називають ібупрофен (для дітей – у сиропі, для дорослих – у таблетках). Перевіреним і відносно не шкідливим залишається також парацетамол. Але купуючи його, зверніть увагу на дозування. Дітям, залежно від віку, потрібна доза 100 чи 200. А от підліткам і дорослим знадобиться дозування 375. Натомість негативно ставляться лікарі до використання аспірину, що колись активно призначався для зниження температури.

Останні дослідження свідчать: аспірин має дуже агресивну дію, він впливає на кров і подразнює слизову шлунку.

Іноді застуда чи грип супроводжуються блюванням, то тоді для збиття високої температури лікарі призначають парацетамол у свічках. А от використовувати обтирання (тим паче, коли до води додаються оцет і горілка) сучасні лікарі називають злочином проти хворого.

Річ у тім, що дія такого обтирання заснована на швидкомувипаровуванніречовини,завдякиякомуповерхняшкіри за короткий час охолоджується. Але те це не допоможеохолодитивнутрішніоргани, тому періодполегшеннязазвичай буде тривати не більшепівгодини.Натомість, горілка й оцет завдають додаткової інтоксикації для і так ослабленого організму (тим паче – дитячого) й можуть спровокувати висипку на шкірі. Тож під час застуди та грипу краще використовуватижарознижувальні препарати,діяякихв організмі можетривати до 8 годин.

Як відрізнити застуду від грипу

Насправді це дуже важлива інформація. Адже із застудою організм може впоратися за 5 – 7 днів (саме стільки потрібно йому часу, аби розпізнати вірус, виробити до нього «зброю», тобто антитіла, та знищити «ворога). Натомість із грипом усе значно серйозніше. Бо він, як правило, дає ускладнення на ті органи та системи, які в людини слабкі (приміром, серце, нирки, легені).Тому завжди потрібно зверстати увагу на перші ознаки захворювання.

У вас гострареспіраторнавіруснаінфекція, якщопершісимптомитакі:

  • рясні виділення з носа,
  • сльозотеча,
  • першіння у горлі,
  • субфебрильна температура (37-38 градусів).

У вас, швидше за все, грип, якщопершіознакизахворюваннятакі:

в перший же день у хворого температура 38-39,

  • головнийбіль,
  • болі у м'язах та суглобах,
  • вираженазагальнаслабкість на фоні катаральних виявів (нежить, закладеність носа і подібне).

Коли банальна застуда стає небезпечною і вам необхідна лікарська допомога

Не потрібно зволікати зі зверненням до свого сімейного лікаря (терапевта чи педіатра), коли висока температура (39 і вище) тримається більше трьох днів.

Терміново потрібно звернутися до лікаря, коли температура тіла не нормалізується після п?яти днів хвороби.

Вкрай небезпечним симптомом захворювання є наявність кашлю, що супроводжується больовими відчуттями у грудях. Адже це може сигналізувати про такі серйозні недуги, як бронхіт і навіть запалення легенів.

Занепокоєння повинна викликати ситуація, коли після полегшення (приміром на треті – п'ятий день хвороби) стан організму погіршився, зокрема – знову піднялася температура тіла. Бо це свідчить, що до вірусної додалася бактеріальна інфекція а отже – без антибіотиків не обійтися).

Запобіжні заходи й профілактика застуди та грипу

Один із методів мінімізувати потрапляння вірусу – вдягати захисні маски, чекаючи на прийом у поліклініці.

Але захисну маску від застуди та грипу необхідно змінювати кожних дві – три години.

Перед тим, як потрапити в людне закрите приміщення, де висока ймовірність контакту з хворими, варто змазувати слизову носа оксолінововою маззю. Вона не захистить від застуди на 100 відсотків, але допоможе суттєво зменшити ризик зараження застудою чи грипом.

А найвищий ступінь захисту від вірусів дає щеплення. Адже вакцина – це безпечна доза збудника хвороби. Вона вводиться в організм і допомагає йому завчасно навчитися долати вірус. Тому логічно, що проводити щеплення найкраще у листопаді – на початку грудня.

У січні – лютому вакцинуватися дозволяється лише тоді, коли людина гарантовано не контактувала з хворим, почувається цілком здоровою і після вакцинації бодай пару днів уникатиме місць імовірного зараження вірусом.

Що ж до рекламованих медикаментів «для підвищення імунітету», то вчені дотепер не можуть вивчити природу імунітету. Але найкращий метод його зміцнити – загартовуватися, вести активний спосіб життя. Оскільки мало в кого з українців збалансоване харчування, то лікарі ремондують раз у три – шість місяців приймати комплекс вітамінів та мінералів, що теж підвищує опірність організму до застуди та грипу.

А ще зміцнити опірність організму в боротьбі із застудою та грипом допоможуть:

  • висипайтеся. Повноцінний сон допомагає організму самовідновитися, а відтак – дієвіше протидіяти застуді та грипу. Як правило, нам необхідний восьмигодинний сон. Проте є організм, що потребує10-годин відпочинку для самовідновлення, а комусь достатньо і 5 годин сну;
  • здорове харчування. Аби поповнити організм достатньою кількістю вітамінів і мінералів, украй важливо споживати свіжі фрукти й овочі. І це не обов?яково мають бути дорогі смаколики. Усім по кишені свіжа морква, натерта з яблучками і присмачені жировмісним соусом.
  • дотримуйтеся посту. Колиорганізм не витрачає енергії на перетравлення тваринної їжі, він має змогу само очиститися відвід шлаків, які засмічують наш організм та заважають у лікувані застуди та грипу;
  • рідина. Виробіть звичку вживати якомога більше рідини. Проте це не мають бути кава, газовані солодкі напої, енергетики. Чиста вода або трав’яний чи фруктовий чаї – ось найкраще джерело поповнити організм корисною рідиною.
  • раз на півроку пройдіть курс вітамінізації. Для зміцнення імунної системи нам дуже потрібен вітамін С. Найбільше його міститься в цитрусових, чорній смородині, журавлині, обліписі, шипшині, квашених капусті, огірках, помідорах, яблуках. Для ефективної протидії застуді та грипу не обійтися без вітаміну Е, якого багато в горіхах, яйцях, шпинаті, авокадо, соняшниковому та гарбузовому насінні, інших олійних культурах. А ще не забувайте про цинк, споживати котрий потрібно разом із усіма видами горіхів та насіння, жирною морською рибою, сиром та жовтком яєць.
  • натуральні запобіжні засоби. Коли відчуєте перші ознаки застуди чи грипу вживайте натуральні антибіотики у вигляді часнику (краще його порізані маленькими кубиками, ковтнути їх цілими і запити – тоді часник краще буде наповнювати організм фітонцидами), чорного перцю (як немає проти показів і підвищеної температури тіла – то розвести чорний перець у 50 г горілки та випити). А як застуда чи грип не турбують, не лінуйтеся регулярно проводити собі контрастний душ. Така процедура не лише зміцнює імунну систему. А й допомагає тренувати судини, забезпечуючи їх еластичність;
  • тримайте організм у тонусі. Щоденна зарядка, пробіжка чи просто прогулянка не проста зміцнять м’язи, але йна цілий лень наповнять енергією, що поліпшує імунну систему для боротьби із застудою та грипом;
  • оточуйте себе позитивною інформацією та позитивними людьми. Коли людина мислить позитивно, її організм упевнено протидіє застуді та грипу. Пам'ятайте це у будьте здорові!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, грип
В тему

Останні матеріали