Поради

Що треба знати про щеплення проти грипу і коли його робити?

Що треба знати про щеплення проти грипу і коли його робити?

Загалом, від епідемії грипу щорічно вмирає до півмільйона людей по всьому світу. Україна також щорічно потерпає від цього небезпечного вірусу. Аби запобігти летальним випадкам, восени медики наголошують на проведенні щеплень.

Нагадаємо, у цьому році на Північній частині півкулі будуть поширюватися три штами грипу – «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган».

Симптоми грипу 2017

Симптоми захворювання схожі зі звичайною застудою: ломота в тілі, сонливість, головний біль, кашель, температура до 40 градусів тощо. Однак у вірусу «Мічиган» короткий інкубаційний період, тому він швидко розвивається в організмі. Таким чином, протягом одного-двох днів грип може набрати силу і засісти в організмі. А також викликати серйозні ускладнення – пневмонію або менінгіт.

Як захиститися?

Оптимальним часом для вакцинації вважається період з жовтня по середину листопада. Саме в  цей час інфекція ще не така поширена, а на вулиці переважає відносно тепла погода. Але затягувати з процедурою не варто, оскільки організму потрібен час на вироблення імунітету.

Для кращого дії вакцини щеплення слід робити за кілька тижнів, щоб виробився імунітет. Якщо ж вирішили її робити вже під час епідемії, тоді краще вибрати щеплення з імуномодулятором.

Де взяти вакцину?

Ліки проти грипу не безкоштовні, вони не входять в список препаратів, які держава закуповує за свої гроші. Існують правила продажу подібних препаратів. Зокрема, вакцину можуть продати тільки за наявності рецепта від лікаря. Також можна це зробити в приватній клініці, але ціна буде значно вищою.

Медики радять для початку прийти до свого лікаря і заявити про бажання зробити щеплення.

Вакцинація від грипу

У Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що цьогоріч не вдасться уникнути епідемії грипу. Це пов'язано з низьким відсотком вакцинованих людей і соціально-економічною ситуацією в країні. Очікується, що кількість хворих зросте на 14%.

Вакцинація від грипу – це захист організму від інфекції. Цього року вакцини нові, з новими штамами, це повинно викликати адекватну реакцію організму.

Але важливо розуміти, що щеплення не захищає від зараження. Воно покликане допомагати імунітету боротися з інфекцією. При цьому, після процедури у людини можуть з'явитися побічні симптоми, які часто проходять протягом кількох годин.

Зокрема:

  • незначне підвищення температури;
  • легке нездужання;
  • занепад сил і сонливість;
  • головний біль.

Кому рекомендується зробити щеплення

Вакцинація – це справа добровільна. Але лікарі радять робити щеплення таким категоріям громадян:

 

  • у першу чергу дітям
  • людям, старшим 65 років
  • тим, хто страждає серцевими або нирковими захворюваннями, неврологічними розладами і імунодефіцитами
  • працівникам медичних установ
  • провізорам в аптеках
  • військовослужбовцям
  • працівникам освітніх установ.

А також тим, хто часто контактує з людьми, наприклад, касирам, продавцям, бортпровідникам тощо.

Кому не можна робити щеплення

Не варто робити щеплення людям, які важко перенесли минулу вакцинацію. Також не рекомендується проводити процедуру тим людям, які погано переносять курячий білок або інші компоненти вакцини.

Жінкам, які планують вагітність, рекомендується зробити щеплення перед цим. Оскільки під час вагітності робити щеплення заборонено.

У будь-якому випадку, перед проведенням процедури слід проконсультуватися з лікарем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему