Поради

Як відмовитись від солодкого і залишитися щасливою людиною

Як відмовитись від солодкого і залишитися щасливою людиною

Любов до цукру – це солодкий полон. І ви помиляєтесь, вважаючи, що потрапили у цукерково-тістечкові кайдани добровільно. Доведено, що солодке активізує у мозку ті ж центри, що й кокаїн. От тільки залежність від цукру виникає раніше, ніж від наркотику.

Якщо ви вже це зрозуміли, то стовідсотково задумувалися над тим, як позбутися залежності від солодкого.

Результат відмови від цукру

Про шкоду надміру солодкого життя горланять чи не з кожного екрану. Вчені ж вважають, що зниження споживання цукру до 5% від добової калорійності принесе велику користь для здоров’я. Яку саме? Життя без солодкого гарантує прилив сил, поліпшення настрою, спокійний сон, красиву шкіру, покращення пам’яті та зниження ваги.

Особливо жінок та чоловіків цікавить останній пункт. Тож, чи можна схуднути якщо не їсти солодкого?

Відразу після того, як ви обмежите споживання солодкого, почнете скидати вагу. І справа тут не тільки в тому, що цукор вагоме джерелом калорій. Цукровий пісок входить до складу висококалорійних страв: цукерок, випічки, кондитерських виробів, шоколаду, десертів. Замінивши штучні цукри на натуральні організм отримує вуглеводи, що регулюють повноцінний клітинний обмін. А це сприяє природній втраті сантиметрів.

Читайте також: Інтуїтивне харчування: правила схуднення без дієт

Як відмовитись від солодкого: 8 корисних порад

Якщо ж ви вирішили стати на шлях життя без цукру, то не зійти з дороги вам допоможуть ці поради:

  1. Постійну потребу у солодкому можна пояснити банальним незбалансованим харчуванням. Коли бракує калорій, мозок вимагає швидкого палива. А з цим завданням найкраще справляються солодощі. Тому, якщо вже вирішили прожити день, тиждень чи місяць без солодкого, відмовтесь від низькокалорійних дієт.
  2. Ще одна причина безмірної любові до солодкого – недостатнє споживання складних вуглеводів. Де шукати ці вуглеводи? Крупи, бобові, овочі, хліб з висівками та фрукти. Якщо такі продукти будуть присутні у вашому ранковому та обідньому меню, то солодкого вам не захочеться.
  3. Як відмовитись від солодкого? Щоразу, коли захочеться чогось з цукром, з’їжте фрукт. А для того, щоб не було спокуси поласувати шоколадкою, завжди беріть з собою на роботу, на прогулянку і у подорож банан, яблуко чи виноград.
  4. Забути про десерт допоможе м’ятна цукерка, жуйка чи звичайне чищення зубів пастою. М’ята «обпалює» рецептори і забуваємо про цукор. А газовані напої та соки перестануть вас манти, якщо випити простої води.
  5. Відмовлятися від солодощів слід поступово. Пам’ятайте, нова звичка формується за 14 днів. Для початку зменште кількість цукру у чаї чи каві та з’їдених за цими напоями цукерок та пряників. Замість білого і молочного шоколаду, смакуйте чорним з горішками. Вже на третій тиждень таких обмежень вам буде простіше відмовлятися від різнобарвних лакомств.
  6. Як відмовитись від солодкого, якщо цукерки та шоколадки для вас найкращі ліки від депресії та поганого настрою? Знайдіть інший метод покращення гумору. Це може бути розмова з другом, улюблена музика, хороший фільм. А найкраще, у будь-якій незрозумілій ситуації займайтесь спортом. Вчені довели, що з фізичними навантаженнями виробляється гормон щастя.
  7. Ще один відмінний спосіб перестати їсти солодощі – обіцянка. От тільки давати клятву потрібно не собі, а іншим. Ми щодня знаходимо сотні причин порушити дане собі слова. А от, озвучення своїх намірів перед іншими, здатне тримати нас в тонусі.
  8. Як позбутися залежності від солодкого, якщо вас постійно пригощають цукерками та шоколадками? Повідомте усім, що їсти цукрові лакомства вам заборонили лікарі.

Читайте також: Як менше їсти: 11 способів, про які ви точно не чули

Чим замінити солодощі

Багато дієтологів радять очистити дім від всього, що містить цукор. Та, зазвичай, така крайність веде до того, що ви серед ночі біжите до магазину за смачненьким.

Для затятих фанатів солодкого, життя без шоколадок, цукерок та печива буде схоже на тортури. Нажаль, як відмовитись від солодкого за один день, досі не знає жодний науковець.

Набагато більше користі буде, якщо замінити промислові солодощі, здоровими аналогами.

Відтак, пропонуємо список продуктів, якими в перші тижні можна замінити калорійні тістечка і торти.

Мед

Мед – це справжній солодкий подарунок для тих, хто хоче відмовитися від солодкого. У 100 грамах цього продукту всього 300 ккал, тоді як у стандартна плитка шоколаду ховає в собі до 550 ккал.

До слова, вчені проводили експерименти з двома групами людей. Перша група повністю відмовилася від солодкого, а друга притримувалася дієти, яка дозволяла споживання меду.

Результати вразили всіх: люди, які їли мед, втрачали вагу швидше.

І це не дивно, адже мед містить багато заліза і кальцію, має антибактеріальну та протизапальну дію, зміцнює імунітет, поліпшує травлення. А ще він бере активну участь у поліпшенні обміну речовин та очищенні організму. Однак будьте уважні, мед – дуже алергенний продукт.

Звичайно, їсти мед у необмеженій кількості не можна. Для дорослої людини, що не має проблем зі здоров’ям, рекомендується вживати не більше 4 столових ложок в день.

Якщо ви не уявляєте, як відмовитись від солодкого, то для початку медом можна замінити цукор у чаї, додавати його до вівсянки, запікати з ним яблука та готувати батончики з горіхів, сухофруктів та цього бджолиного нектару.

Читайте також: Як відбілити зуби в домашніх умовах: 11 секретів голлівудської посмішки

Сухофрукти

Якщо вам не приносять солодкого задоволення свіжі фрукти, їжте сухофрукти. Такий смаколик багатий клітковиною, кальцієм, залізом і магнієм. Сушені фрукти корисні для судин, серця і шлунково-кишкового тракту, є хорошим сечогінним і протизапальним засобом.

Краще купуйте суміш сухофруктів, аби наситити організм відразу різними елементами та мінералами. От тільки, якщо ви задумуєтесь про те, як їсти менше солодкого, бо хочете схуднути, то краще віддайте перевагу ситним і смачним сушеним грушам, куразі, родзинам, фінікам та чорносливу. Калорійність цих сухофруктів коливається в межах 180-300 ккал у 100 грамах.

Мармелад

Для тих, хто розмірковує над тим, як відмовитись від солодкого, буде радісно дізнатися, що перший період цукерки, тістечка та тортики можна замінити мармеладом.

В 100 грамах мармеладу міститься близько 250 ккал.

Вибрати хороший мармелад досить просто: при легкому натисканні, він повертає свою колишню форму. Зовні мармелад повинен бути світлих, мутних відтінків. Солодощі яскравих кольорів не купуйте, у них багато барвників.

Таке лакомство ще й корисне. Мармелад позитивно позначається на роботі мозку і допомагає відновлювати сили після розумових і фізичних навантажень.

Пастила

Ще один незамінний продукт, щоб пережити ломку за солодким – пастила. В середньому, у в 100 грамах продукту 300 ккал. Ці солодощі покращують травлення, зміцнюють та очищають кишечник від шлаків. Ще одна причина їсти пастилу: вона уповільнює всмоктування і засвоєння холестерину, оберігаючи серцево-судинну систему.

Зефір

Корисні властивості зефіру дозволяють вживати його навіть людям, які дотримуються дієт. Задовольнити свого внутрішнього ласуна зефіром просто. А на фігурі це практично не відобразиться, адже у 100 грам цього лакомства близько 320 ккал.

До того ж зефір досить корисний: він багатий залізом, фосфором та іншими компонентами. Зефір сприяє очищенню організму від токсинів і важких металів, знижує рівень холестерину і артеріальний тиск у крові.

Як побороти залежність від солодкого, якщо ви і раніше їли зефір? Відмовтесь від магазинного зефіру, який містить загусники, емульгатори, замінники і барвники. Купуйте цей смаколик у кондитерських чи готуйте вдома.

Читайте також: Як схуднути за допомогою йоги?

Як побороти залежність від солодкого? Робіть це поступово і результат вас здивує.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти, солодощі
В тему