Поради

Про що вам не зазнається підліток

Про що вам не зазнається підліток

Зазвичай батьки стверджують, що підлітковий вік – це важкий вік. Але при цьому вони мають на увазі, що їм самим важко знайти спільну мову із сином чи дочкою. А насправді цей період нелегкий саме для підлітка. Адже в такому віці він уже не дитина, але ще і не дорослий.

Підліток почуває себе покинутим усіма і не бачить виходу для своїх емоцій та переживань. Головне - допоможіть, підтримайте його. У жодному разі не лайте!

А коли чуєте від вашого сина чи доньки наступні репліки, зрозумійте, що приховується за їхніми словами:

1. «Мої права утискають!»,  «Мені потрібна підтримка»

Підлітки болісно реагують на реальні чи удавані утиски своїх прав, намагаються обмежити претензії дорослих. А насправді за їхньою боротьбою за незалежність ховається потреба в підтримці. Тому в цей момент батьки повинні проявити тактовність, уважність і всебічну підтримку.

2. «Не тисніть на мене!», «Поясніть навіщо!»

Якщо підліток відчує, що від нього забагато чекають, він намагатиметься ухилитися від виконання обов'язків під прикриттям «найдобрішого» дорослого. Нав'язування вимог, як правило, відкидається. Те, що батькам часом здається безглуздою впертістю, насправді – спроба твердо відстояти свою думку.

3. «Я не маленький!» , «Припиніть несправедливість»

Коли дорослі ставляться до підлітків, як до маленьких дітей, останні висловлюють свій протест у різних формах, проявляють непокору, щоб змінити сформовані раніше стосунки.

4. «Я крутий!», «Я невдаха...»

Свою невпевненість і скутість підлітки ховають під маскою пихатої самовпевненості, невмотивованої впертості і словесної агресії. Якщо дитина стає грубою, потрібно спокійно і лагідно поговорити з нею. Лише тоді вона зможе відкритися.

5. «Всім наплювати на мене» , «У мене теж є своє життя»

Нестача уваги, турботи, формалізм дорослих болісно сприймаються підлітком. Він відчуває себе зайвим, джерелом клопоту. Підліток у подібних випадках зазвичай починає жити своїм таємним життям.

6. «Я сам!» , «Хочу більше свободи!»

Надмірна опіка і контроль, що потрібні, на думку батьків, також нерідко приносять негативні наслідки: підліток стає позбавлений можливості бути самостійним. Тоді в нього активізується прагнення до обмеженості. Дорослі ж нерідко реагують на це посиленням контролю. У результаті протистояння підлітка і батьків лише зростає.

7. «Я страшний!» , «Я дуже хвилююся за свою зовнішність»

У цьому разі батьківська підтримка просто необхідна. Допоможіть дорослій дитині подобатися собі, інакше проблем дорослішання не уникнути.

8 «Я хочу померти!», «Мені страшно, що навіть якщо я помру, життя все одно буде продовжуватися. Я в ньому нічого не значу»

У підлітка часто виникають роздуми на тему смерті. Особисте життя здається малою крупинкою, і від того, що ця крупинка може загубитися, стає страшно. Підтримайте свою дитину. Навіть якщо підлітки проявляють агресію, кричать, ображаються, вони таким чино просять про любов, розуміння і допомогу, боячись відторгнення, боячись казати про свої слабкості відверто.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему