Люди

Секрети Гаррі Поттера розкрила його авторка

Секрети Гаррі Поттера розкрила його авторка

20 років тому вийшла друком перша книга про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера – найзнаменитішого казкового героя сучасності.

Стати письменницею Джоан Роулінг хотіла з дитинства, перше оповідання склала в шість років. Ідея написати «Гаррі Поттера» спала на думку раптово, в червні 1990 року, коли вона їхала з Манчестера в Лондон поїздоми. В голові раптом виник образ «худого маленького чорнявого хлопчика в окулярах», причому хлопчик цей був чарівником. Образ склався миттєво, цілком і відразу; в той же вечір Роулінг почала писати книгу. У грудні 1990-го померла мати Джоан, яка десять років боролася з розсіяним склерозом. Роулінг якраз працювала над книгою – і зробила Гаррі Поттера сиротою, вклавши в роман біль від власної втрати. Робота над першою книгою «Гаррі Поттер і філософський камінь» зайняла у Роулінг шість років. Втім за ці шість років вона встигла продумати сюжети всіх наступних романів: закінчуючи перший, вона вже знала, чим закінчиться сьомий. «Чому саме сім книг?» – запитали її в 1999-му. «Тому що я сім років навчалася в середній школі, це стандарт в Англії. І розповідь про Гаррі – розповідь про сім років з його життя. І ще сім – це магічне число!»

Значна частина першої книги була написана в місті Порту, де Роулінг викладала португальцям англійську мову. За словами Роулінг, в Порту вона викладала вечорами, а вдень писала, слухаючи концерт для скрипки з оркестром Чайковського.

Першу книгу навідріз відмовилися друкувати вісім видавництв. Дев’яте «Bloomsbury» погодилося, заплативши Роулінг 2500 фунтів авансу. За легендою, вирішальну роль зіграла восьмирічна дочка одного з керівників «Bloomsbury», яка прочитала першу главу «Гаррі Поттера» в рукописі і заявила, що це «набагато краще, ніж всі інші книжки». При цьому редактор Баррі Каннінгем, який спочатку рекомендував книгу до публікації, порадив Роулінг знайти якусь роботу, щоб не залишитися без засобів до існування: він вважав, що на дитячих книгах заробити нормальні гроші майже неможливо.

Перший тираж «Філософського каменя» становив всього 500 примірників, причому 300 з них були відразу направлені в бібліотеки. Сьогодні вартість цього видання у букіністів – від 7500 до 13 500 доларів. До речі, у останнього роману з циклу «Гаррі Поттер і дари Смерті» був найбільший перший тираж в історії – 12 мільйонів примірників.

Герміона Грейнджер, за словами Роулінг, – це вона сама, якою була в 11 років: занурена в навчання відмінниця. «Хоча це голосно сказано: я не була такою розумною. Герміона – часом майже геній!»

Дементори ж – це втілення жорстокої депресії, яку Роулінг пережила, коли їй було двадцять з невеликим років.

Гаррі в алкогольному тумані

Роулінг схвалила кандидатуру Деніела Редкліффа на роль Гаррі Поттера відразу, як тільки побачила кінопроби. Актор отримав гонорар в 1 мільйон фунтів (а за шостий фільм, «Гаррі Поттер і Принц-полукровка», – вже 15 мільйонів).

Однак під час зйомок останніх фільмів про Гаррі Поттера Деніел Редкліфф мало не спився. Якраз під час зйомок «Принца-напівкровки» – йому тоді було 18 – Редкліфф пив щодня, а точніше, щоночі. Оскільки за ним всюди слідували папараці, пити зазвичай доводилося вдома і на самоті. «Я можу показати пальцем на безліч сцен, в яких я просто ніякий, майже у відключці». Редкліфф вирішив зав’язати з алкоголем тільки в серпні 2010 року, коли всі фільми про Гаррі Поттера вже були зняті (але останні два ще не вийшли).

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему

Останні матеріали