Люди

Гайдамаки - музична формація України, що мислить по-європейськи

Гайдамаки - музична формація України, що мислить по-європейськи

Гурт «Гайдамаки» сформований в часи глобальних історичних змін та становлення української національної свідомості. Вийшов з андеграунду, але не у вітчизняну музичну еліту та закордонну діаспору – їм аплодує Європа.

Має власне альтернативне обличчя, живу основу українського фолку, чіткий соціальний меседж, що формує команда освічених музикантів високого рівня. Гайдамацька аудиторія зросла від перехожих на вулицях Берліна до багатотисячних майданчиків найбільших фестивалів світу: «Lowlands», «Mundial», «Przystanek Woodstock».

Альбоми групи виходять в Україні, Англії, Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, Росії. Концертна діяльність поєднує Чорне море та Норвезьке, країни балтійські та романо-германські, розуми та ідеї людей усього світу.

– Для багатьох людей гурт «Гайдамаки» – це лірично-патріотичні пісні. То чого ж більше у вас: кохання чи любові до Батьківщини?

– Мабуть, у таких важких умовах, в яких зараз перебуває наша країна, патріотизму більше. Однак хотілося б, аби ми почали жити в такий час, щоб залишилось тільки одне безмежне кохання.

– Зважаючи на сучасну вітчизняну музику, зокрема рок-музику, кого з виконавців чи гуртів вважаєте корисним для української сцени, а хто міг би і позбавити цю сцену своєї присутності?

– Як для себе, то я дуже категоричний в своїх думках. Якщо говорити коректно, то всі гурти чи виконавці займають якесь певне місце на українській сцені, і кожен має право на існування. Проте справжній митець має постійно працювати, видавати раз у раз новий музичний матеріал. Якщо він в двадцяте переграє ті пісні, які двадцять років тому написані і вже звучали, то навіщо він взагалі вилазить на ту сцену? А з тих гуртів, на які б я звернув особливу увагу, це «Дах Дотерс».

– Як зараз відбувається ваше спілкування з «Kozak System»? (нагадаю, що у лютому 2012 року у гурті сталася зміна його складу, як наслідок довгорічних конфліктів. Внаслідок цього розколу «Гайдамаки» отримали повністю оновлений склад музикантів на чолі з вокалістом і автором пісень Сашком Ярмолою, а інші музиканти створили гурт «Kozak System» – авт.).

– Та ніяк, я раніше до цієї ситуації ставився більш толерантно, але з їхнього боку я чув багато негативу. Тож врешті-решт мені це набридло, і я вибрав позицію «вони мені непотрібні». Якщо вони хочуть «дружити гуртами», то ми відкриті, якщо будуть поливати нас і надалі брудом, то хай б’ються головою об стіну, яку самі собі збудували. Це недоречно, зважаючи на цей час, коли народу потрібно єднатися. А проява своїх амбіцій – це просто смішно.

– Ось, до речі, щодо важкого часу: чи потрібні насправді зараз людям концерти?

– Вважаю, що музиканти мають грати у будь-який час. Це зв’язок з публікою, яка має вірити музикантам, а ми, в свою чергу, увагу до нас повертаємо сторицею. Я вважаю, що сцена – це своєрідна трибуна, тільки не політична, а музикальна, але вона не менш важлива. Взагалі політику я ненавиджу і думаю, що краще б усі проукраїнські партії створили єдину  партію «Майдан».

– Одні з ваших останніх пісень «Дерев’яні щити» та «Нашим пацанам», певно, непросто виконувати?

– Ми весь час були на Майдані, бачили революцію на власні очі, зараз їздимо постійно на схід, в АТО, постійно спілкуємося з хлопцями на  передовій. Усі ці люди для нас є справжніми героями, тому ми не могли не створити ці пісні. А ось за кордоном, певно, ми не будемо їх співати, там воно їм непотрібно.

– Так, ви дуже часто подорожуєте за кордон з концертами. Це розкрутка себе, свого гурту чи це пропагування іміджу України, українського стилю, автентичності?

– Звичайно, розкрутка гурту необхідна, однак ми завжди щиро намагаємося пропагувати українську культуру.

– Дякую за розмову та чекаємо  в Луцьку.

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему