Люди

День боротьби з хворобою Паркінсона. Відомі люди, яких не оминув недуг

День боротьби з хворобою Паркінсона. Відомі люди, яких не оминув недуг

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я 11 квітня відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Його мета полягає в підвищенні рівня обізнаності суспільства про захворювання, а також у наданні допомоги хворим і їхнім близьким.

Уперше симптоми захворювання центральної нервової системи, символом якого є червоний тюльпан, описав у 1817 році лікар Джеймс Паркінсон.

Недуга провокує загибель нервових клітин та проявляється через тремтіння кінцівок і голови, зміну почерку, утруднення рухів, втрату здібностей утримувати предмети тощо.

Хвороба Паркінсона не є смертельною, однак її неможливо вилікувати і вона суттєво знижує якість життя. Від неї страждають приблизно 100 мільйонів осіб у світі. Недуг може вразити людину в будь-якому віці.

Знаменитості, яких не оминула хвороба Паркінсона

Американський боксер Мохаммед Алі кілька років виходив на ринг, уже страждаючи від хвороби Паркінсона. Недуг йому діагностували через три роки після закінчення кар’єри – у 1984 році. Але перші симптоми хвороби простежувалися в боксера ще десятьма роками раніше. Так, дослідники підрахували, що за 13 років мова спортсмена сповільнилася на 26 %, а згодом стала нерозбірливою.

Зірці трилогії «Назад у майбутнє» Майклу Джею Фоксу хворобу Паркінсона діагностували в 1991 році. Довгий час актор намагався приховувати захворювання. Однак уже у 2000 році через прогресування недугу Майкл був змушений оголосити про закінчення своєї кар’єри.

Страждав від хвороби Паркінсона й Папа Іван Павло ІІ. Діагностували йому недуг ще в 1993 році, але офіційно Ватикан визнав захворювання Папи тільки через 10 років. Під кінець життя Папа Іван Павло ІІ мав проблеми із мовленням.

Діагноз музиканту Оззі Осборну поставили у 2015 році. Попередньо тремтіння рук рок-зірки пов’язували з багаторічним вживанням наркотиків.

Про свою хворобу Білл Гейтс повідомив у 2012 році. Недугу, своєю чергою, засновнику Microsoft діагностували у 2002 році. Бізнесмен зізнавався, що своє захворювання довгий час приховував навіть від дітей.

Про те, що відомий актор Робін Вільямс страждав від Паркінсона, стало відомо вже після його смерті. Дружина актора розповіла, що Робін приймав ліки з 2014 року.

Художнику, який поклав початок сюрреалізму, Сальвадору Далі діагностували захворювання у 76-річному віці. Ще через рік померла дружина відомого іспанця, що пришвидшило темп розвитку хвороби.

Дослідники стверджують, що від Паркінсона страждали також Адольф Гітлер і Мао Цзедун. Останнього настільки вразила хвороба, що в останні роки він навіть не міг втручатися в політику Китаю. Про те, що в китайського лідера була хвороба Паркінсона, стало відомо вже після його смерті.

Хвороба Паркінсона свого часу вразила теж німецького політика, багаторічного керівника Німецької Демократичної  Республіки, Генерального секретаря СЄПН Еріха Гонеккера, одного з найвідоміших радикальних політичних діячів другої половини ХХ століття, палестинця Ясіра Арафата й іспанського диктатора Франсіско Франка.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему