Люди

Стівен Гокінг: найцікавіші факти про генія

Стівен Гокінг: найцікавіші факти про генія

Стівен Гокінг – фізик-теоретик, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, популяризатор наукових знань. Як він з двієчника перетворився на геніального фізика? Ми підібрали найцікавіші факти про науковця.

Містика народження та смерті

Гокінг народився 8 січня 1942 року. Цього дня відзначали 300-річчя з дня смерті Галілея. Помер чоловік у віці 76 років у своєму будинку в Кембриджі в ніч на 14 березня 2018 року, в 30-у річницю Дня числа Пі.

Геній був двієчником

Гокінг був ледарем у школі. У 9 років його оцінки були найгіршими у класі. Постаравшись, Гокінг підняв бали до середніх, – це була його межа. Проте з дитинства він цікавився всім, що працює навколо нього. Хлопець розбирав годинник і радіо, однак скласти деталі назад не міг.

Незважаючи на погані оцінки, однолітки та вчителі здогадувалися, що серед них підростає геній. Через склад розуму його називали Ейнштейном.

Сім’я генія

Батько майбутнього вченого, Френк, провадив дослідницьку діяльність у центрі медицини в Хампстеді, а мати, Ізабель, працювала в тому ж центрі на посаді секретаря. Окрім Стівена, у сім’ї Гокінгів також були дві дочки – Філіпа і Мері. Згодом Гокінги усиновили ще одну дитину – Едварда.

Міг стати лікарем

Батько хотів, аби син став медиком. Але Стівен не проявляв інтересу до біології. Він називав біологію «занадто неточною та занадто описовою наукою».

Був в оксфордській команді з веслування

Біограф Крістін Ларсен написала, що в перший рік навчання в Оксфорді Гокінг був нещасний і мало з ким спілкувався. Все змінилося, коли він приєднався до команди веслярів. Його взяли на місце рульового, роль якого не гребти, а контролювати рульове управління і темп.

Стівен Гокінг з першою дружиною Джейн Вайлд та їхніми дітьми

Лікарі запевняли, що не доживе до 25 років

Будучи аспірантом, Стівен Гокінг почав відчувати втому і став незграбним. Після цього він звернувся до лікарні, де у нього виявили бічний аміотрофічний склероз. Тоді Гокінг питав, чому це сталося з ним. Але зустрівши у лікарні хлопчика, котрий вмирав від лейкемії, зрозумів, що буває й гірше.

Гокінг сповнився оптимізму і почав зустрічатися з Джейн, з якою познайомився напередодні. Незабаром вони почали жити разом. За словами Гокінга, дівчина стала його снагою до життя.

Дитячий письменник

Мало хто знає, але Стівен Гокінг у 2007 році з дочкою Люсі написали фантастичну повість «Секретний ключ Джорджа до Всесвіту».

Головний герой хлопчик Джордж іде проти неприйняття технологій з боку батьків. Він здружується із сусідом-фізиком, який має потужний комп’ютер, що відкриває портали в космічний простір.

Вірить в інопланетян

Гокінг зазначив, що, з огляду на розміри Всесвіту, існування навіть примітивного, а може, і розумного життя цілком допустиме. Він заявив: «Примітивне життя дуже поширене. Розумне ж – рідкість».

Два кохання

У 1965 році одружився на Джейн Уайлд. У пари народилися троє дітей – Роберт (1967), Люсі (1970) і Тімоті (1979). Відносини Стівена з Джейн поступово погіршувалися, і в 1990 році вони стали жити окремо. Після розлучення з Джейн у 1995-му Гокінг одружився на своїй доглядальниці, Елайн Мейсон, з якою прожив 11 років. У жовтні 2006 року вони також розійшлися.

Джейн Уайлд та Стівен Гокінг

Елайн Мейсон та Стівен Гокінг

Друзі подарували голос

У 1985 році Гокінгу провели операцію на горлі, після якої вчений майже повністю втратив здатність говорити. Із цього часу науковець спілкувався за допомогою синтезатора мови, який розробили для нього і подарували друзі.

Невелика рухливість якийсь час залишалась у вказівному пальці на правій руці вченого. Але незабаром рухомим у тілі Гокінга лишився тільки один з мімічних м’язів щоки; через встановлений напроти цього м’яза датчик Стівен Гокінг управляв спеціальним комп’ютером, що давав можливість ученому спілкуватися.

Активне життя

Повний параліч не став перешкодою для науковця, який вирішив провадити насичене життя. Так, у квітні 2007-го Стівен Гокінг відчув умови польоту в невагомості, здійснивши подорож на спеціальному літальному засобі, а в 2009-му навіть збирався злітати в космос.

Не знав математики

Будучи професором математики, геній не мав відповідної математичної освіти. А викладаючи в Оксфорді, він учився за підручниками з математики, випереджаючи своїх студентів на декілька тижнів.

Гокінг у кіно

У 2015 році вийшов фільм «Всесвіт Стівена Гокінга». Молодого вченого зіграв голлівудський актор Едді Редмейн. Він ідеально вписався в образ, за що отримав «Оскар». Фільм розійшовся на цитати.

Також Стівен не раз з’являвся в популярному серіалі «Теорія великого вибуху».

Стосунки з нащадками

Діти Стівена Гокінга підтримували батька у всіх його справах і починаннях. Крім них, ученого постійно підтримував його близький друг, голлівудський артист Джим Керрі, з яким він не раз з’являвся на вечорах і фотосесіях для журналів.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему