Люди

Людовик XIII, Матроскін, Кощій Безсмертний: ким був насправді Олег Табаков?

Людовик XIII, Матроскін, Кощій  Безсмертний: ким був насправді Олег Табаков?

У Москві помер легендарний актор Олег Табаков, повідомляють російські ЗМІ. Йому було 82 роки – пише vesti-ukr.com.

Нагадаємо, Табаков потрапив у реанімацію з деструктивною пневмонією, хоча відразу після госпіталізації в ЗМІ повідомляли навіть про нібито знайдену в актора онкологію. Крім того, у пацієнта виявили запальний процес, викликаний невдалою установкою зубних імплантатів. Як вважають колеги артиста з театру імені Чехова, зубні лікарі не звернули увагу на запалення, яке врешті-решт перейшло в сепсис.

82-річного Табакова госпіталізували у відділення реанімації 27 листопада. За повідомленнями різних ЗМІ, у нього діагностували зараження крові. У грудні стало відомо, що самопочуття артиста різко погіршилося. Актора ввели в стан медикаментозної коми, однак після того, як Табаков прийшов до тями, він перестав упізнавати рідних.

Олег Табаков народився 17 серпня 1935 року в Саратові (РФ) у сім’ї лікарів. У шкільні роки відвідував театральний гурток «Молода гвардія», а після закінчення школи вступив до Школи-студії МХАТ на курс Василя Топоркова.

Свою першу роль у кіно зіграв, будучи студентом третього курсу. Його дебютом став «Тугий вузол» режисера Михайла Швейцера.

У 1956 році став одним із засновників Студії молодих акторів, яка пізніше була перетворена в театр «Современник». Там Табаков грав у спектаклях «Голий король», «Три бажання», «Завжди у продажу», «Звичайна історія» та інших до 1983 року. Шість років він обіймав посаду директора театру. А в 1983 році Олег Павлович перейшов у МХАТ.

У 1986 році Олег Табаков заснував Театр-студію, яку незабаром охрестили «Табакерка».

Олег Табаков багато працював за кордоном як викладач і режисер-постановник. Він поставив понад чотири десятки вистав у театрах Чехії, Фінляндії, Німеччини, Данії, США та Австрії. З 1986 по 2000 рік був ректором Школи-студії МХАТ, керівником спільної аспірантської програми Школи-студії і Університету Карнегі Меллон (США).

З 2000-го Олег Табаков очолював Московський художній театр імені Чехова.

За свою кар’єру Олег Табаков знявся більше ніж у 120 фільмах.

У 1968 році Табаков виконав роль Миколи Ростова в оскароносному фільмі Сергія Бондарчука «Війна і мир». Через п’ять років з’явився в легендарному серіалі «Сімнадцять миттєвостей весни» в образі Вальтера Шелленберга.

У 1976 році на екрани вийшов фільм «12 стільців», де Табаков став «блакитним злодюжкою» Альхеном. У фільмі Георгія Юнгвальд-Хількевича «Д’Артаньян і три мушкетери» (1978) зіграв короля Людовика XIII.

У 1979 році в картині «Кілька днів із життя І. І. Обломова» Олег Павлович утілив образ Іллі Ілліча. Того ж року Табаков засвітився в легендарному радянському фільмі «Москва сльозам не вірить», де зіграв одруженого коханця головної героїні.

У казці «Мері Поппінс, до побачення!» (1983) Табаков зіграв жінку – міс Ендрю. У комедії-вестерні Алли Сурикової «Людина з бульвару Капуцинів» утілив образ власника салуна і бармена Гаррі Маккея.

Олег Табаков знімався в дитячих кіноказках: «Після дощику в четвер», де актор зіграв Кощія Безсмертного, «Пеппі Довгапанчоха» та інших. Але дітям більше був відомий голос Табакова – він озвучував кота Матроскіна в культовому мультфільмі «Простоквашино». Також озвучив російською мовою кота Гарфілда в однойменному американському фільмі.

Серед інших любимих глядачем фільмів з участю Олега Табакова – «Гори, гори, моя зірко», «Надбання республіки», «Розповідь про те, як цар Петро арапа женив», «Незакінчена п’єса для механічного піаніно», «Ах, водевіль, водевіль...», «Любов з привілеями», «Ширлі-мирлі», «Сирота казанська», «Статський радник» та інші.

Останньою кінороботою Олега Табакова стала роль у фільмі «Кухня. Остання битва» 2017 року.

Олег Табаков був одружений двічі. У шлюбі з актрисою Людмилою Криловою, який тривав із 1959 до 1994 року, в актора народилися син Антон і дочка Олександра, які пішли стопами батьків.

У 1995 році Табаков одружився на актрисі Марині Зудіній, яка молодша за нього на 30 років. У цьому шлюбі народилися син Павло (1995) і дочка Марія (2006).

В останні роки свого життя Табаков яро підтримував антиукраїнську політику російського президента Володимира Путіна. Зокрема, в 2014 році актор став одним з діячів культури, які підписали лист на підтримку «приєднання» Криму до Росії:  «Вони і так не дуже просвітлені. Це як бабуся іноді говорила: «Так плюнь ти на них, вони ж темні неписьменні люди». Біда в тому, що люди нормальні будуть страждати від того, що нормальна інформація до них ніяк не потрапляє. І так соромно від мерзоти, яку вони роблять. Вбивають людей і руйнують їх житла. А відгукуватися на це ... ні. Я махнув рукою, не дивлячись на те, що у мене одна чверть крові українська. Скажу крамольну думку. У всі часи, їх кращі часи українські найяскравіші представники інтелігенції були десь на других і третіх позиціях після росіян. Мені ніяково за них. Положення не виправиш».

А щодо окупації Криму Табаков казав так: «Якби наші українські брати були розумнішими, вони не стали б дискутувати на цю тему. Навпаки треба було сказати: «Ну, вибачте нас, Христа ради, ми на халяву купилися». Ніякого відношення Крим до України  «незалежної» немає».

Глава Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко у відповідь нагадав про те, що свого часу Табаков зіграв роль начальника зовнішньої розвідки служби безпеки Третього рейху Вальтера Шелленберга в «17 миттєвостях весни» - і, за словами Іллєнка, міг так і не вийти повністю з образу.

"Деякі актори можуть настільки вжитися в роль, наприклад, Шелленберга, що навіть в кінці свого життя повністю користуються риторикою свого персонажа", - написав тоді Іллєнко.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему