7 Грудня 2017
Новини

9 фактів, яких ви не знали про святого Миколая

9 фактів, яких ви не знали про святого Миколая

Постать святого Миколая дуже важлива в українських релігійних та народних традиціях. Сьогодні пропонуємо дізнатися більше цікавих фактів про Чудотворця.

1. Протягом багатьох років біографія святого Миколая обростала новими легендами. Коли за вивчення життєпису взялись історики, то дійшли висновку, що матеріали, на яких базується розповідь про життя святого, насправді мають за основу життєписи одразу двох осіб – св. Миколая Мирлікійського та св. Миколая Пінарського (Синайського).

Встановили, що невідомий автор, який писав біографію св. Миколая Мирлікійського, випадково доповнив історію фактами із життя св. Миколая Пінарського.

Через те, що багато років поспіль історію переписували із цією помилкою, нині відділити життя цих двох Миколаїв – неможливо.

2. Розкривши могилу Миколая Лікійського, вченим вдалося встановити зовнішність святого. Він був невисоким на зріст – 167 см, мав карі очі та високий лоб. Мученик помер у віці 70 – 80 років. Антропологи свідчать, що чоловік провів у тюрмі близько 20 років. Виявилося, що лик святого зі старих ікон – практично копія портрета, який, аналізуючи  кістки обличчя, створили антропологи.

3. У життєписі святого написано, що він був настільки набожним, що немовлям у піст ссав материнське молоко лише раз на добу. А коли його вперше понесли купати, то у воді він стояв самостійно.

4. Здавна Миколая вважали покровителем дітей. З ХІІ століття у Центральній Франції до 19 грудня монахині роздавали подарунки бідним дітям та сиротам.

5. У XVІІ столітті лютерани та протестанти були стурбовані тим, що святий Миколай став таким популярним серед народу. Аби дещо применшити культ святого, людям запропонували, щоб подарунки дітям приносив маленький Ісус на Різдво. До речі, саме так з’явилася католицька традиція робити подарунки на Різдво.

6. Інша версія твердить, що звичай радувати дітей дарунками – вигадка батьків. Ті купували малюкам обновки до зими і підносили їх як подарунки.

7. Деякі дослідники стверджують, що Миколая лише в Україні називали покровителем дітей. Інші народи вважали, що святий є захисником рибалок та мандрівників. Ті, хто проситиме у нього допомоги, матимуть гарний улов чи зможуть розраховувати на цікаву та легку мандрівку.

8. Раніше першу кутю варили на Миколая. Вважалося, що ті, хто їстиме цього дня кашу, наступного року зберуть хороший урожай.

9. Багато народів вважало, що Миколай приходить не сам. Його постійні помічники – два чортики та два ангелики. Чортики розповідали, які дітки пустували, а ангелята – хто поводився чемно. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему