15 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 15 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 15 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 812 доба від початку повномасштабної збройної агресії росії, яку впевнено відбиває наша держава.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • Окупанти й надалі концентрують найбільші зусилля на Куп’янському та Покровському напрямках. Тут вони атакували українських захисників 52 рази. Українські воїни відбивають ворожі атаки, активно працюють засоби вогневого ураження та безпілотні системи Сил оборони України.
  • Як повідомив Генеральний штаб ЗСУ, Сили оборони частково витіснили російських окупантів із Вовчанська, тривають оборонні дії в північних і північно-західних околицях міста.

Загалом на Харківському напрямку росіяни з початку доби активних дій не проводили, вони намагаються закріпитися на досягнутому рубежі і перегруповуються.

Водночас українські підрозділи за допомогою засобів розвідки виявляють окремі групи окупантів, місця розгортання російської артилерії та завдають вогневого ураження, щоб не допустити накопичення ворожих сил і засобів в північній частині міста Вовчанськ.

  • У ніч на 15 травня ЗСУ завдали серію прицільних ударів по території військового аеродрому Бельбек біля окупованого Севастополя.

Місцеві жителі повідомляють про 10 вибухів у районі аеродрому.

Жителі Севастополя виклали в мережу низку фото та відео з району аеродрому.

Також після 2:00 почалася друга хвиля атаки. Цього разу про "хлопки" повідомили жителі Євпаторії та Бахчисарайського району.

У МО рф традиційно відзвітували про "перехоплення" ракет типу ATACMS.

При цьому в мережі з’явилися супутникові знімки, на яких можна побачити три осередки загоряння у районі аеродрому Бельбек. Йдеться про злітно-посадкову смугу та стоянку літаків. Під ранок пожежа стала ще сильнішою, більшою й охопила нові території.

 

Станом на ранок 15 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 486 940 (+1510) осіб,
  • танків – 7 510 (+14),
  • бойових броньованих машин − 14 508 (+48),
  • артилерійських систем − 12 538 (+23),
  • РСЗВ − 1 070,
  • засобів ППО − 798,
  • літаків − 351,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 015 (+30),
  • крилатих ракет − 2 199 (+2),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 955 (+48),
  • спеціальної техніки − 2 061 (+7).

 

  • У ніч на 15 травня безпілотники атакували паливну базу в Ростовській області росії. Цей об’єкт російські окупанти використовували у військових цілях.

Місцева влада повідомила про два вибухи на паливній базі. Як стверджують очевидці, після ударів зайнялася пожежа.

  • Центр національного спротиву (ЦНС) повідомляє, що у зв’язку з активними наступальними діями й зростанням втрат ворог нарощує кількість моргів на тимчасово окупованих територіях.

«Додаткові місця зберігання трупів людей, які "досягли цілей сво", розгортають переважно на ТОТ Луганщини, зокрема у приміщеннях які не передбачені для цього. Туди звозять навіть тіла з півночі Харківщини, аби не "травмувати" мешканців Бєлгорода».

У ЦНС зазначили, що це є красномовним підсумком правління міжнародного злочинця путіна, коли рф експортує солдат в інші країни й імпортує назад їх тіла в режимі нон-стоп.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заслухав доповідь начальника Генштабу Баргилевича щодо ситуації на Харківщині, а також обговорив забезпечення Сил оборони.

Як повідомила пресслужба Офісу Президента, Володимир Зеленський доручив перенести всі міжнародні заходи за його участі, заплановані на найближчі дні, та опрацювати нові дати проведення.  

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою оголосив про новий пакет допомоги для України на $2 млрд.

«Ми надамо додаткові 2 мільярди доларів фінансової допомоги для України. І ми об'єднали це у перший у своєму роді фонд оборонних підприємств, і він має три компоненти».

За словами Блінкена, ці гроші допоможуть Україні закупити необхідне озброєння, а також це буде інвестицією у військово-промисловий комплекс України.

  • Президент Володимир Зеленський відреагував на повідомлення про замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.

Глава держави назвав напад на словацького прем'єр-міністра жахливим і наголосив, що Україна «рішуче засуджує цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера».

«Необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб насильство не стало нормою в жодній країні, в жодній формі та в жодній сфері. Щиро сподіваємося на швидке одужання Роберта Фіцо і висловлюємо нашу солідарність з народом Словаччини».

  • Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави два пасажирські літаки Ан-148-100Е російської компанії "Ільюшин Фінанс Ко".

Це спеціалізована компанія, що входить до складу державної корпорації "Ростех" та відповідає за функціональний напрямок в сфері лізингу, управління обслуговування та продажу літаків, виготовлених на російських авіаційних заводах.

  • Через збільшення дефіциту електроенергії внаслідок зростання споживання через похолодання на тлі наслідків російських обстрілів НЕК "Укренерго" вдається до обмеження електропостачання для промисловості.

При цьому енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури не обмежується.

  • Арештована яхта Royal Romance, яка раніше належала зраднику екснардепу Віктору Медведчуку, набула статус українського судна на яке поширюється юрисдикція України. Про це повідомили в Агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Це історичний момент для України, адже ця яхта - перший в історії країни арештований актив, який перебуває за кордоном й отримав державну реєстрацію в Україні.

Такий підхід сприятиме подальшій реалізації арештованої яхти та надходженню коштів від реалізації до державного бюджету України.

  • В Україні запустили Єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейні форми виховання дітей "Україна для кожної дитини".

На платформі можна знайти усю необхідну інформацію та ресурси, що стосуються усиновлення і влаштування дитини в сімейні форми виховання.

На сайті доступний до проходження онлайн-курс "Народжені серцем", що складається з чотирьох модулів та містить відеолекції для тих, хто планує прийняти у свою родину дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Навчання безкоштовне.

Запуск платформи – це перший крок до діджиталізації системи догляду та підтримки дітей.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін напередодні свого візиту до Китаю дав інтерв'ю китайському інформаційному агентству Сіньхуа, в якому повторив свої наративи щодо війни з Україною, знову зажадав гарантій для країни-агресора і поскаржився на введені санкції.

Зокрема кремлівський диктатор вкотре заговорив про нібито готовність до переговорів і миру, хоча рф продовжує криваву війну, б’ючи перш за все по мирному населенню.

путін намагається переконати, що російських окупантів начебто не вибили з Київської області, а вони самі відійшли в рамках домовленостей.

Усі ці заяви про начебто про «зірвану мирну угоду» неодноразово спростовувала українська сторона, зокрема очільник МЗС Дмитро Кулеба. За його словами, позиції сторін «були настільки різними, а вимоги росії настільки абсурдними, що перспективи якогось реального рішення навіть не проглядалися».

путін поскаржився, що Україна й наші західні партнери не хочуть іти назустріч Кремлю, а натомість надають підтримку Києву та впроваджують санкції проти Москви.

Російський диктатор у своїх спічах і заявах продовжує спотворювати реальність, намагаючись зробити жертвою росію, водночас шукає підтримки в Китаю і в Північної Кореї.

  • Очільник Росгвардії заявив, що його структура отримала на озброєння танки, артилерію та міномети, зокрема й для боротьби із внутрішніми ворогами.

Зрозуміло, що вся ця важка техніка буде перш за все спрямована проти тих людей, які зазіхнуть на владу путіна та його оточення. І Кремль найбільше боїться саме того моменту, коли народ більше не зможе терпіти владу. Саме для цього й озброюють силовиків.

  • путін продовжує переконувати росіян, що розв’язана ним війна проти України йде «успішно» і відповідно до плану. Про це він заявив на зустрічі з командувачами військових округів, під час якої представив генералам нового міністра оборони Андрія Білоусова.

«Робота йде за планом, затвердженим і підготовленим командуванням угруповання, Генеральним штабом, і всі поставлені завдання виконуються».

Тож виходить, що сотні тисяч убитих і покалічених росіян, десятки тисяч втрачених одиниць техніки, а також безпрецедентні санкції з боку розвинених держав – це такий початковий задум путіна та військового командування рф.  

  • Загроза санкцій змушує російські компанії продавати зарубіжні активи, зокрема в «дружніх» країнах росії. У першому кварталі 2024 року обсяг таких операцій у грошовому вираженні зріс майже в сім разів — до $1,1 млрд.

Для порівняння: за весь 2023 рік російські громадяни та юрособи продали за кордоном активи на загальну суму близько $3,5 млрд.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламент Естонії перший у світі ухвалив закон, який дозволяє використовувати заморожені міжнародними санкціями російські активи для компенсації збитків, завданих Україні війною.

За словами голови Конституційного комітету Хендріка Йоханнеса Терраса, створення правового регулювання використання заморожених активів є складним завданням, над яким працює низка країн-союзників та міжнародних організацій, і Естонія відіграє тут роль першопрохідця.

За словами Терраса, щоб забезпечити відповідальність для компенсації збитків, завданих російською агресією в Україні, можуть бути використані активи, уже заморожені в межах міжнародних санкцій, якими їхні власники не можуть користуватися чи розпоряджатися.

Ініційований естонським урядом закон створює внутрішньодержавний механізм притягнення держави-агресора до фінансової відповідальності за шкоду, заподіяну «найбільш серйозними» порушеннями міжнародного права.

Зокрема, він дозволить використовувати активи фізичних та юридичних осіб, які сприяли незаконним діям росії, заморожені у межах санкцій, як «авансовий платіж для відшкодування збитків, що їх росія заборгувала Україні».

  • Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню пообіцяв поставити в Україну нову партію ракет Aster до системи протиповітряної оборони SAMP-T.

«Я щойно підписав документи щодо другої партії ракет Aster, які дозволять продовжити роботу зенітно-ракетного комплексу середньої дальності SAMP-T, який ми передали разом з нашими італійськими партнерами», - пояснив міністр.

Ні кількість боєприпасів, ні графік поставок не розголошуються.

  • Глава Міноборони Британії Грант Шаппс зазначив, що саме українці мають вирішувати, чи готова їхня держава до врегулювання війни на території їхньої країни. Водночас союзникам дешевше стримувати російського диктатора путіна. Автократичні діячі мають зрозуміти, що входити до сусідньої країни й забирати її території – неприйнятно.

«Моє просте послання всьому світу й, зокрема, США... полягає в тому, що набагато дешевше захищати та, отже, стримувати путіна тут і зараз, ніж дозволити йому перемогти, а іншим автократам дозволити думати, що решта світу – це річ, яку можна захоплювати».

  • Уряд Австралії обрав катери Sentinel 830R RHIB для передачі українським Силам оборони в рамках військової допомоги.

Sentinel 830R – це катери RHIB, тобто надувні човни з жорстким корпусом, що виготовляються компанією Sentinel Boats. Вони підходять для виконання завдань як у річкових водоймах, так і в морських акваторіях.

  • Париж і Амстердам закликають партнерів по ЄС включити до чергового 14-го пакету санкцій щодо росії пункт, у якому передбачено введення серйозних обмежень проти будь-якої фінансової установи світу, що допомагає оплачувати рф товари або технології військового чи подвійного призначення. Про це пише агентство Reuters, у розпорядженні якого опинився текст пропозиції.

«Нідерланди та Франція пропонують запровадити правове підґрунтя, яке передбачає заборону на операції з фінустановами у рф або третіх країнах, якщо Рада визначить, що ці організації беруть участь в операціях, які підтримують армію рф», - ідеться у документі.

На думку ініціаторів, ця заборона серйозно вплине на можливість здійснювати операції з постачання у рф товарів для війни з Україною фінустановами Близького Сходу, Туреччини або навіть Китаю, оскільки вони будуть піддані ризику втратити доступ до фінансового сектору Європи.

  • ЗМІ повідомляють, що посли Євросоюзу погодили рішення про заборону на території країн ЄС доступу до чотирьох інформаційних ресурсів рф, які Москва використовує як інструменти пропаганди.

Ідеться про загальноєвропейську заборону для ресурсів Voice of Europe, РИА Новости, «Известия» і «Российская газета».

  • Комітет у закордонних справах Конгресу депутатів (нижньої палати парламенту) Іспанії переважною більшістю голосів підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

У резолюції описується спланований сталінським режимом голод 1930-х років у тодішній Радянській Україні.

  • Резолюція закликає уряд Іспанії визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні актом геноциду, публічно вшанувати пам'ять жертв тих подій і "продовжувати рішуче підтримувати в межах ЄС економічну, гуманітарну та військову допомогу Україні для захисту її демократії та територіальної цілісності від авторитарного російського режиму".
  • Міністр оборони Швеції заявив, що його країна не планує надсилати особовий склад в Україну, але залишив відкритим розгляд такого варіанту, якщо це запропонують союзники скандинавської країни в НАТО.

«Наскільки я розумію, не було єдиної позиції серед країн, які зустрічалися на паризькому саміті на початку цього року. Немає жодної конкретної пропозиції щодо цього тут і зараз. Якщо з’явиться конкретна пропозиція, ми можемо розглянути її», – сказав міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали