14 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 14 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 14 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 811 героїчної відсічі українського народу широкомасштабній збройній агресії російської федерації.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на 14 травня ворог запустив 18 ударних БпЛА типу "Шахед" та одну балістичну ракету "Іскандер-М".

Винищувальна авіація, зенітні ракетні війська Повітряних сил, мобільні вогневі групи Сил оборони України та підрозділи радіоелектронної боротьби збили всі 18 ворожих "Шахедів" у межах Київської, Донецької, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Херсонської, Хмельницької областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • Найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку. Сили оборони мужньо стримують ворожий натиск та жорстко відповідають на спроби загарбників йти вперед.

Протягом поточної доби кількість боєзіткнень збільшилась до 93.

Окупанти переважно діють групами піхоти до 1-2 мотострілецьких відділень. Наші воїни продовжують впевнено стримувати ворога та завдавати йому максимальних втрат.

  • Збройні Сили України уразили радіолокаційний комплекс у Кримських горах, який використовує армія рф.

Внаслідок ранкової ракетної атаки були пошкоджені об’єкти на території військової бази, а також загинув командир російської військової частини.

Був уражений радіолокаційний центр у районі Ай-Петрі, на вершині Беденекир. На території розташовані радіолокаційні комплекси, які здійснюють спостереження за повітряним простором в інтересах російської окупаційної армії.

Стверджується, що внаслідок влучення ракет територія військової частини зазнала пошкоджень.

 

Станом на ранок 14 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 485 430 (+1 400) осіб,
  • танків – 7 496 (+11),
  • бойових броньованих машин − 14 460 (+43),
  • артилерійських систем − 12 515 (+28),
  • РСЗВ − 1 070,
  • засобів ППО − 798 (+1),
  • літаків − 351 (+1),
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 985 (+49),
  • крилатих ракет − 2 197,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 907 (+29),
  • спеціальної техніки − 2 054 (+6).

 

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала наступальні дії російської армії на Харківщині і вважає, що, відкриваючи додатковий напрямок для наступу, росія майже напевно намагається відволікти українські ресурси від інших ділянок лінії фронту і створити загрозу Харкову.

При цьому британські аналітики вважають малоймовірним, що росія наростила достатню бойову міць, щоб захопити місто без залучення своїх додаткових сил у цей регіон.

  • За оцінкою очільника ГУР Кирила Буданова, ситуація з російським вторгненням на Харківщині стабілізувалася, Сили оборони будуть вибивати противника з території.

«Противник в принципі вже заблокований на тих рубежах, куди він зміг зайти, триває операція Сил оборони України з подальшої стабілізації та початку витіснення противника за межі нашої держави. Що стосується Сумщини. Росіяни насправді з самого початку планували подібну операцію і в цій області. Станом на зараз невеликі угруповання сил вони утримують у прикордонні (місто Суджа з боку рф), але ситуація допоки не дозволила їм приступити до активних дій і розпочати здійснення свого плану».

На думку очільника ГУР, головна мета нинішньої операції рф у прикордонні – ІПСО, щоб створити хаос і паніку.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російські війська, проводячи наступи на північ і північний схід від міста Харкова, надають пріоритет швидкому створенню "буферної зони" вздовж кордону з Україною.

Таких висновків військові експерти дійшли, врахувавши відносно швидкі темпи просування російських військ у Вовчанську та повідомлення про знищення кількох мостів через ключові річки.

У ISW зазначили, що російські сили саме намагаються створити «буферну зону», а не проникати вглиб, як раніше оцінював інститут.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен розпочав свій візит до України.

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з держсекретарем наголосив, що для захисту Харкова і області необхідно два додаткові зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Глава держави вказав, що протиповітряна оборона – «це найбільший дефіцит для нас і найбільша проблема».

«Наразі ми дуже потребуємо двох Patriot для Харкова й області, оскільки люди там перебувають під атаками і вони дуже непокояться через це».

Блінкен наголосив, що узгоджена у США допомога "зараз перебуває в дорозі", а деякі засоби для оборони ще будуть доставлені.

Держсекретар США переконаний, що ця допомога матиме вирішальне значення для боротьби України проти російської агресії.

«Ми рішуче налаштовані, як і багато інших партнерів України, щоб переконатися, що ви досягнете успіху на полі бою», – підкреслив Блінкен.

  • Президент України Володимир Зеленський обговорив зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном важливість заохочення країн Глобального Півдня до участі в Саміті миру.

«Провів розмову з Макроном і подякував за підтвердження його участі в Саміті миру. Я високо ціную важливу роль Франції в реалізації Формули миру, зокрема пункту щодо ядерної безпеки».

Сторони скоординували свої позиції з питання проведення Саміту миру.

«Також докладно розглянули ситуацію на фронті, зокрема на Харківському напрямку. Приділили особливу увагу оборонним потребам України, зокрема додатковим засобам протиповітряної оборони, артилерії, далекобійним засобам і боєприпасам».

Володимир Зеленський подякував за потужну оборонну допомогу Україні з боку Франції та запросив Макрона відвідати нашу країну найближчим часом.

Водночас Єлисейський палац за підсумками телефонної розмови двох лідерів повідомив, що Макрон підтвердив рішучість Франції надавати всю необхідну підтримку "в довгостроковій перспективі і разом з усіма своїми партнерами» для подолання загарбницької війни росії.

«Він також детально розповів про поставки (зброї), які будуть здійснені в найближчі дні та тижні на підтримку українських військових зусиль», - сказано в повідомленні.

  • Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка затверджує порядок виявлення та повернення дітей, яких депортували до рф чи примусово перемістили внаслідок російської агресії

Порядок окреслює взаємодію між суб’єктами (представниками центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, уповноваженого ВР з прав людини, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, СБУ та Національного інформаційного бюро), які беруть участь у пошуку, поверненні й забезпеченні соціального захисту та реінтеграції дітей.

«Проєкт акта покликаний законодавчо врегулювати питання повноважень цих суб’єктів щодо виявлення та повернення депортованих або примусово переміщених дітей», - пояснили в Мінреінтеграції.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову заперечив чутки про те, Україна і росія нібито майже досягли домовленості про припинення бойових дій ще навесні 2022 року.

«Це одна з улюблених брехливих історій, які поширює росія і ті, хто їй симпатизує. Якщо уважніше подивитися на факти, вся ця історія не тримається купи… Це абсурдно. Якби росія хотіла миру, вона би передусім не нападала на Україну», – наголосив Кулеба.

Він наголосив, що у зриві потенційної угоди винен лише правитель росії путін.

«Він руйнував мир в Україні більш як десятиліття – спершу окупувавши Крим, потім створюючи перешкоди у "мінському" і "нормандському" переговорних форматах, потім розпочавши повномасштабну агресію і відмовившись її припиняти… Лише разом ми можемо зупинити росію і покласти край її планам щодо інших частин Європи. Щоб досягти цього – продовжуйте підтримку України і не купуйтеся на російську брехню».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Після відставки Шойгу в Москві затримали начальника головного управління кадрів Міноборони росії генерал-лейтенанта Юрія Кузнєцова.

У чому саме його підозрюють - наразі невідомо. Це вже друга кримінальна справа в міністерстві оборони рф за останній час.

Під час обшуків вилучено кошти на суму понад 100 мільйонів рублів, золоті монети, колекційний годинник та предмети розкоші.

Тобто у «простого» кадровика путінської владної верхівки вдома лежало стільки готівки, що пересічному росіянину із зарплатою 50 тисяч доведеться працювати 167 років для того, щоб заробити стільки ж.

  • У рф готуються посилити контроль за закордонними поїздками держслужбовців та працівників підприємств, які мають доступ до державної таємниці. Керівники та співробітники режимно-секретних підрозділів зможуть перевіряти позначки у закордонних паспортах тих, хто має секретну інформацію. Це випливає із законопроекту «Єдиної росії», який найближчим часом може розглянути Держдума.

Як санкція за порушення виїзду за кордон пропонується визнання паспорта недійсним. Такими обмеженнями законодавці хочуть «обмежити відтік капіталу з росії» та закрити лазівки «нечистим на руку чиновникам».

  • Громадяни рф активно інвестують за кордон і попередження Центробанку про ризики зарубіжних інвестицій не діють: у березні росіяни перевели іноземним брокерам 23,7 млрд руб. Більше було лише у серпні-жовтні 2022 р.

Експерти кажуть, що інвестиції росіян, ймовірно, вищі: щомісяця вони переказують у рази більші суми на рахунки у закордонних банках. Частина з цих грошей може йти на купівлю іноземних цінних паперів.

Центробанк неодноразово попереджав інвесторів про ризики, пов'язані зі зберіганням грошей за кордоном, і просив робити це брокерів. Але перекази продовжуються, російській банківській системі громадяни не довіряють.

  • В.о. глави МВС рф Володимир Колокольцев заявив, що в росії не вистачає 152 тисяч поліцейських, а його відомство слабко фінансується. За його словами, це приблизно 20% від особового складу штату поліції. А в Москві дефіцит дільничних становить 75%.

Фактично ці заяви можуть означати тільки одне: Кремль буде й далі збільшувати кількість силовиків, адже для утримання влади потрібні співробітники саме силових відомств, і на них у державній казні завжди знайдуться гроші та різноманітні форми підтримки.

З дефіцитом робітників стикаються й інші відомства росії: спікер Держдуми В'ячеслав Володін нещодавно назвав масштаби дефіциту лікарів – 30 тисяч. Але навряд чи для нинішніх очільників рф медицина стане пріоритетом.

  • Сьогодні безпілотник атакував потяг під Волгоградом, внаслідок чого дев’ять вагонів зійшли з рейок, спалахнули цистерни з паливом.

Інцидент стався на станції Котлубань. Повідомляється, що саме в цьому селищі вже багато років діє арсенал Головного ракетного артилерійського управління Міністерства оборони росії, а будівництво нових цехів та вантажно-розвантажувальних майданчиків до них ведеться як мінімум із минулої зими.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Рада Європейського союзу сьогодні остаточно затвердила так званий "План України" в межах 50-мільярдної програми Ukraine Facility. Це означає, що транші фінансової допомоги переходять на регулярну щоквартальну основу.

Перші два транші загальним обсягом 6 млрд євро Україна отримала у березні-квітні в межах так званого перехідного фінансування.

Схвалення Плану дозволяє повноцінно запустити Ukraine Facility. Це посилить фінансову стійкість України в умовах повномасштабної війни з росією.

Міністерство фінансів України розраховує, що загалом фінансова допомога від ЄС у 2024 році сягне 16 млрд євро, із яких 3 млрд євро – гранти.

Україна отримуватиме виплати від Євросоюзу за умови виконання якісних і кількісних кроків, передбачених планом.

  • Перші західні винищувачі F-16 від Данії з'являться в Україні протягом місяця. Про це заявила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

Данія, Нідерланди, Норвегія і Бельгія взяли на себе зобов'язання відправити F-16 в Україну. Зокрема, Данія загалом планує передати 19 літаків F-16.

  • Данія перерахувала у Фонд підтримки енергетики України в розмірі 5,3 млн євро.

Загальна сума внесків Данії до Фонду сягнула майже 17 млн євро. Причому, Данія стала першим спонсором Фонду підтримки енергетики ще на початку квітня 2022 року.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц анонсував черговий пакет військової допомоги Україні на суму понад 7 млрд євро та пообіцяв підтримувати нашу країну стільки, скільки буде потрібно.

За його словами, підтримку буде надано протягом 2024 року - це буде найбільший внесок у Європі.

«Ми єдині в нашій підтримці України в її оборонній боротьбі проти російського нападу. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну - стільки, скільки буде потрібно».

Окрім цього, канцлер Німеччини анонсував передачу Києву третьої системи Patriot.

  • росія посилила гібридні атаки проти всіх європейських держав. Про це заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

«росія посилила тіньову війну проти всіх європейських країн. Вона хоче справді налякати й залякати вільний світ, щоб відлякати нас від допомоги Україні».

Каллас під час зустрічі з главами урядів країн Північної Європи та Балтії зауважила, що держави-партнери та союзники не повинні піддаватися на російський тиск у цьому питанні.

  • Президент США Джо Байден підписав закон про заборону імпорту збагаченого урану з росії.

Це рішення зміцнить енергетичну та економічну безпеку США, зменшить і згодом усуне залежність від росії в цивільній ядерній енергетиці.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час четвертого щорічного Молодіжного саміту НАТО наголосив, що війна в Україні почалася не в лютому 2022 року, а в 2014 році.

«Найнагальнішим, найважливішим завданням зараз є допомога Україні військовою підтримкою, як це роблять країни-члени НАТО і Альянс. Ми повинні підтримувати це. Ми повинні зробити цю підтримку більш передбачуваною і надійною».

«Найбільшим викликом є і була війна в Україні. Тому що всі інші виклики, з якими я зіткнувся, звичайно, були дуже серйозними, але вони не мали такого масштабу і не мали таких наслідків для безпеки НАТО та миру в нашому регіоні, як повномасштабна війна в Україні. І я навмисно говорю про повномасштабну війну, тому що коли я обійняв посаду у жовтні 2014 року, росія вже окупувала Крим і вже захопила частину східної України або використала свої сили для контролю над східною частиною України. Отже, війна в Україні почалася не в лютому 2022 року. Це почалося ще в 2014 році. Але, звичайно, повномасштабне військове вторгнення в 2022 році дійсно все змінило і стало найбільшим і найсерйознішим викликом, з яким я зіткнувся як Генеральний секретар».

Столтенберг наголосив, що хороша новина полягає в тому, що союзники активізувалися, мобілізувалися та надають безпрецедентну підтримку Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали