17 Травня 2024
Новини

У Києві демонтували незаконний «храм-МАФ» упц мп

У Києві демонтували незаконний «храм-МАФ» упц мп

У Києві в ніч проти 17 травня демонтували самочинний «храм-МАФ», який на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО звела упц мп.

Про це повідомило керівництво музею в Медіацентрі Україна.

Музей планує використовувати звільнену територію для проведення просвітницьких заходів і дитячих програм, присвячених як давньому минулому, так і сучасній історії України. Також у майбутньому планують археологічні дослідження ділянок, які досі не були вивчені або не стали експозиційними об?єктами.

«Сьогодні ми розв’язуємо проблему, до якої призвели варварські кроки московського патріархату та відверта проросійська позиція влади часів Януковича. Українська спадщина має належати виключно українцям», — розповіла директорка Скарбниці Національного музею історії України Наталія Панченко.

У музеї наголосили, що зведення «храму-МАФу» відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, в експлуатацію будівля у встановленому порядку так і не була введена.

За документами, це були три кіоски по 20 квадратних метрів, звідки з'явилася назва «храм-МАФ».

Нагадамо, суд ще 15 лютого 2023 року зобов’язав упц мп самостійно демонтувати незаконну споруду, а у вересні рішення підтвердила апеляція. Проте релігійна громада проігнорувала це, а штрафи, які на неї накладалися, не сплачувала.

Музей не мав власних коштів на демонтаж, тому оголосив про збір 772 тисяч гривень для знесення «храму-МАФу». За 16 годин вдалося зібрати навіть більшу суму — 870 тисяч гривень.

До демонтажу залучили будівельну компанію «Смайл констракшн», але та вирішила провести всі роботи безкоштовно, а зібрані українцями кошти пообіцяла перерахувати на ЗСУ. За надлишкові кошти, які були отримані під час збору, музей придбав супутні матеріали для знесення споруди. Керівництво обіцяє прозвітувати перед громадськістю.

Так виглядав «храм-МАФ» до знесення (позаду нього — Андріївська церква) Facebook / Олександр Ткаченко
Так виглядав «храм-МАФ» до знесення (позаду нього — Андріївська церква) Facebook / Олександр Ткаченко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, упц мп
В тему