16 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 16 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 16 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 813 доба широкомасштабної збройної агресії рф проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • Інтенсивні бойові дії тривають майже по всій лінії фронту. Найбільша активність окупантів сьогодні фіксується на Краматорському та Покровському напрямках.

У Генштабі зазначають, що підрозділи Сил оборони вживають всіх необхідних заходів для недопущення просування ворожих підрозділів у глибину території нашої держави.

  • Протягом поточної доби загалом відбулося 58 бойових зіткнень.

З початку доби на Харківському напрямку противник атакував в напрямку населеного пункту Стариця.

Українські воїни провели контратакувальні заходи в районі міста Вовчанськ.  Сили оборони зірвали плани армії рф максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська й закріпитися там.

За даними Генштабу, на Покровському напрямку загарбники найбільш активні. З початку цієї доби уже провели 20 атак.

«Українські воїни мужньо тримають ворожий натиск, завдають противнику максимальних втрат. Завдяки гнучкості системи нашої оборони і злагодженості дій підрозділів, українські воїни роблять все, щоб зірвати плани противника».

 

Станом на ранок 16 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 488 460 (+1 520) осіб,
  • танків – 7 529 (+19),
  • бойових броньованих машин − 14 538 (+30),
  • артилерійських систем − 12 565 (+27),
  • РСЗВ − 1 070,
  • засобів ППО − 798,
  • літаків − 351,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 10 028 (+13),
  • крилатих ракет − 2 200 (+1),
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 17 048 (+93),
  • спеціальної техніки − 2 062 (+1).

 

  • У тимчасово окупованому Севастополі пізно ввечері 15 травня повідомили про вибухи та роботу ППО по повітряних цілях.

Партизанський рух «Атеш» із посиланням на своїх агентів заявив про точне влучення в головний склад ракетно-артилерійського озброєння (в/ч 80189) на «Бельбеку», після чого відбулася багатогодинна детонація.

На цьому складі зберігалася більшість ракет для літаків Су-27, Су-30 та МіГ-31, якими росіяни атакують Україну.

Також, за словами партизанів, зафіксовано значні пошкодження інфраструктури аеродрому внаслідок вторинної детонації.

  • Також у ніч на 16 травня безпілотники уразили виробничі потужності держпідприємства російського оборонного комплексу "Базальт" у Тулі.

Підприємство безпосередньо виробляє військову продукцію для війни проти України.

OSINT-моніторинг засвідчив, що факт влучання потрапив на камери вуличного спостереження.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський провів засідання ставки у Харкові.

«Заслухав розгорнуту доповідь Головкома Олександра Сирського, командувачів ОСУВ «Хортиця» Юрія Содоля та ОТУ «Харків» Михайла Драпатого. Оперативна обстановка, завдання та потреби кожної залученої бригади, кожного підрозділу, зокрема на Харківщині, в районах Вовчанська та Липців», – повідомив глава держави.

На Ставці детально проаналізували перспективи бойової ситуації, загрози протягом найближчих днів і тижнів та можливості протидіяти російським наступальним планам.

Глава держави зазначив, що станом на сьогодні ситуація на Харківщині загалом контрольована, українські воїни завдають окупанту відчутних втрат. Але напрямок залишається вкрай складним – відбувається посилення підрозділів.

Також очільники ГУР та СЗР доповіли щодо намірів окупанта, керівник СБУ – щодо контрдиверсійних заходів. Визначено план подальших дій – і для обласної влади Харківщини, і для всіх структур, які відповідають за безпеку в регіоні.

Крім того, верховний головнокомандувач заслухав доповіді керівників обласної влади з інших прикордонних та прифронтових регіонів: поточна ситуація, основні ризики, ключові потреби. Дав відповідні доручення.

  • Від початку повномасштабного вторгнення понад 2,6 тисячі компаній в Україні було засновано іноземцями, найчастіше створюють бізнес громадяни Туреччини, Узбекистану, Польщі та США.

Загалом за цей період відкрито 2652 компанії. Гроші в Україну під час війни інвестували громадяни зі 100 країн світу.

Серед всіх іноземних бізнесменів найчастіше в Україні відкривали бізнес громадяни Туреччини. Резиденти республіки зазначені як власники у 354 українських компаніях. Це 13% від загальної кількості нових бізнесів з іноземними бенефіціарними власниками. Громадяни Узбекистану є власниками у 274 нових українських компаніях (10%). На третьому місці цього рейтингу громадяни Польщі — 193 бізнеси або 7% від загальної кількості компаній з іноземними власниками.

  • Україна стикається зі значним дефіцитом електроенергії. Для його подолання планується імпорт з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови.

В «Укренерго» наголосили, що у всіх регіонах діють графіки погодинних відключень.

  • Укрзалізниця передала ще два модернізовані вагони для евакуації поранених. Загалом за два роки залізничники переобладнали вже 68 вагонів для потреб медичної евакуації.

Такі вагони обладнані генераторами для автономного живлення, кисневими концентраторами, апаратами штучної вентиляції легень, переливання крові, кардіомоніторами та іншою технікою.

Це дає змогу максимально безпечно транспортувати поранених різного ступеня важкості та надавати екстрену хірургічну і реанімаційну допомогу в дорозі.

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що уже найближчим часом 75 сучасних електромобілів поїдуть у заклади первинної медико-санітарної допомоги у 20 областях.

Завдяки новим авто сімейні лікарі, вузькоспеціалізовані медики та медсестри зможуть надавати паліативну допомогу вдома у пацієнта, здійснювати патронажні огляди новонароджених, виїжджати до малорухливих пацієнтів, зокрема у містечках, селах та віддалених громадах.

Крім того, як зазначає відомство, це альтернативний і дешевший вид транспорту на випадок перебоїв з паливом.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Обставлений із помпою державний візит путіна до Китаю, перший після інавгурації на п'ятий термін, не приніс Кремлю нових важливих двосторонніх угод.

За підсумками переговорів путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном, що тривали 2,5 години, російська і китайська делегації підписали 12 документів.

Серед них — угоди про постачання до Китаю російського топінамбуру та субпродуктів із яловичини, зокрема яловичих хрящів та шлунків.

Крім того, путін і Сі Цзіньпін домовилися про створення в прикордонній зоні резервату «Земля великих кішок» та затвердили концепцію розвитку острова Уссурійський, який було безоплатно передано Китаю у 2008 році.

Також є документи, що стосуються об'єднання зусиль держпропаганди.

Важливо, що у списку документів не було жодної угоди, яка вирішує проблему транскордонних платежів, які масово блокуються китайськими банками під загрозою санкцій США.

Очевидно, путіну не вдалося домовитися і про будівництво трубопроводу «Сила Сибири-2», за допомогою якого Кремль розраховував замінити «Газпрому» втрачений європейський ринок.

  • Найбільші банки рф почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20 кредитних організацій із топ-50 різко знизився в першому кварталі 2024 року.

Зокрема, прибуток Пошта-банк упав у 31,2 раза (до 190 млн руб.), банку «Зеніт» - у 7,5 раза (до 174 млн), ХКФ-банку - у 5,5 раза (до 815 млн. рублів).

У банках пояснили падіння маржинальності бізнесу санкціями, зростанням ставок та виплатами податку на надприбутки, також відомого як «податок на війну».

  • росія різко наростила торгівлю із підконтрольним талібам Афганістаном. Якщо у 2022 році товарообіг між країнами становив близько $170 млн, то зараз уже перевищив позначку $1 млрд.

Основні сфери експорту-імпорту – це газ, нафтопродукти, борошно, пшениця, олія, а останнім часом і молочна продукція.

Тобто терористичний кремлівський режим прямо підтримує Талібан, який досі в самій росії офіційно визнаний терористичною організацією. На міжнародній арені росія вже не приховує, що її друзі – це криваві терористичні й автократичні режими, бо весь цивілізований світ від рф відвернувся.

  • У росії спостерігається сплеск сексуального насильства над дітьми на тлі повернення злочинців, звільнених за участь у війні проти України.

Зростання кількості злочинів проти статевої недоторканності неповнолітніх почалося 2022 року — після повномасштабного вторгнення росії до України. Так, кількість «насильницьких дій сексуального характеру», порівняно з довоєнним 2021 роком, зросла на 483% (майже в шість разів), а кількість «розпусних дій» щодо дітей — на 62%.

Після 24 лютого 2022 року в пресу потрапили щонайменше 11 випадків зґвалтування неповнолітніх чоловіками, які повернулися з війни. Як правило, діти ставали жертвами колишніх найманців ПВК «Вагнер», помилуваних путіним. Більшість цих справ засекречено, але у двох випадках вони вже дійшли до суду.

Встановити точну кількість дітей, які стали жертвами зґвалтувань новоявленими «ветеранами», неможливо, оскільки ці випадки рідко доходять до суду і ще рідше — до преси.

  • Експорт нафти та нафтопродуктів із росії впав у квітні до найнижчого рівня з листопада 2023 року на тлі атак безпілотників та запланованого зменшення видобутку нафти.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), минулого місяця рф експортувала загалом 7,3 мільйона барелів на добу (б/д), що на 6,4% менше, ніж у березні, передає Bloomberg.

При цьому експорт нафтопродуктів упав майже на 15% – до 2,3 млн барелів на добу.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 750 млн євро.

«Радий оголосити про новий пакет військової підтримки України на суму 750 млн євро, спрямований на зміцнення її протиповітряної оборони та артилерії. Данія також вивчає можливості для інвестицій в українську оборонну промисловість України», – заявив Расмуссен.

  • Міністерство фінансів Австрії відкрило спеціальний кредитний фонд в Австрійському контрольному банку (OeKB) на загальну суму 500 млн євро з метою підтримки експортних операцій з Україною протягом наступних п'яти років.

«росія атакує Україну вже понад два роки, що робить будь-який бізнес з українськими компаніями дуже ризикованим для австрійських експортерів та інвесторів. Тому Міністерство фінансів та Австрійський контрольний банк створили умови для підтримки австрійського експорту в Україну, який інакше було б неможливо реалізувати через особливу ситуацію щодо ризиків», - заявили у федеральному міністерстві фінансів Австрії.

Підтримка здійснюватиметься через створений Мінфіном Австрії спеціальний "український" фонд в OeKB для покриття ризиків експортних операцій з країною, де триває війна.

  • Нова Зеландія запроваджує санкції проти 28 фізичних та 14 юридичних осіб, які надають військову підтримку росії у війні проти України.

«росія безпосередньо підтримується своїм військово-промисловим комплексом у незаконній агресії проти України, зазіхаючи на її суверенітет і територіальну цілісність. Нова Зеландія засуджує всіх юридичних та фізичних осіб, які надають цю військову підтримку», - сказав міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс.

Він додав: «У рамках цього нового пакету санкцій Нова Зеландія націлена на фізичних та юридичних осіб, які причетні до передачі зброї з КНДР до росії для використання проти України, а також на іранських суб'єктів, які беруть участь у наданні військової допомоги росії. Передача іранських безпілотників росії сприяє її незаконній війні в Україні».

Також зазначається, що ці санкції спрямовані проти тих, хто сприяє примусовому переміщенню українських дітей до росії та на окуповані рф території України.

  • Сполучені Штати оголосили про введення санкцій проти п’яти фізичних осіб та організацій у росії, пов’язаних із передачею військового обладнання та компонентів між Північною Кореєю та рф у порушення ембарго ООН на постачання зброї КНДР.
  • У Білому домі назвали «неприйнятним» те, що китайські компанії надають допомогу росії у війні проти України.

«Я хочу прояснити одну річ: ми вважаємо неприйнятним, що китайські компанії допомагають путіну вести цю війну проти України», - сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Вона також наголосила, що цю позицію підтримують інші країни Заходу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему