10 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 10 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 10 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 807 доба з моменту початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • У ніч на п'ятницю російські окупанти вчергове атакували Україну – задіяли 10 безпілотників "Шахед".

Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ударні БпЛА було знищено в межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 91 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 6 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 92 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

  • У Міноборони зазначають, що російські загарбники намагаються прорвати лінію оборони ЗСУ у Харківській області.

Протягом доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб (КАБ). А з початком ночі росіяни посилили вогневий тиск на передній край оборони ЗСУ за підтримки артилерії.

«Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності».

Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. ЗСУ продовжують стримувати наступ ворога.

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що російський контрнаступ на Харківщині триває, однак вранці у нього була інформація, що українським військовим вдалось його зупинити за допомогою артилерії.

«Зараз йде жорсткий бій на цьому напрямку. Артилерійським вогнем, з того, що мені відомо на 7-8 ранку – ми їх зустріли вогнем і на цей час зупинили артилерійським вогнем ворога».

«росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили у цьому напрямку. Це факт. Але наші військові, військове командування знали про це і розраховували свої сили, щоб зупинити вогнем ворога», – пояснив президент України.

  • Як заявив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов, наразі всі наступальні атаки російських загарбників на Харківщині відбито.

«Ворог розпочав нову хвилю наступальних дій на півночі Харківщини. Це населені пункти Харківського та Чугуївського району. Вовчанський напрямок, зокрема. Наші бойові бригади зустріли ворога вогнем. Всі наступальні атаки відбиті. Втрат території наразі не допущено».

За словами Синєгубова, прикордонні населені пункти, у які намагалися прорватися росіяни, розташовані в 1-2 км від кордону з рф. Тривають активні бойові дії.

Очільник області закликав жителів прилеглих до кордону територій евакуюватися.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 радіолокаційній станції та 17 районах зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 10 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 479 710 (+980) осіб,
  • танків – 7 434 (+5),
  • бойових броньованих машин − 14 313 (+32),
  • артилерійських систем − 12 387 (+47),
  • РСЗВ − 1 062 (+4),
  • засобів ППО − 795 (+2),
  • літаків − 349,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 826 (+51),
  • крилатих ракет − 2 192,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 691 (+73),
  • спеціальної техніки − 2 031 (+4).

 

  • У ніч на 10 травня безпілотниками був атакований НПЗ у Калузькій області рф. На місці влучання БПЛА почалася сильна пожежа, туди прибули екстрені служби.

Як повідомляють очевидці, вогонь охопив ємності з дизельним паливом та мазутом.

"Перший завод" -  це найбільше нафтохімічне підприємство у Калузькій області.

  • Сухопутні війська ЗСУ створять нові бригади для підготовки до російського наступу. Частина цих сил буде розгорнута для захисту Києва. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Він зауважив, що головною проблемою є техніка, а не люди. Україна відчайдушно потребує артилерії й бронетехніки, яку, як вона сподівається, надасть Захід.

  • У Головному управлінні розвідки повідомили, що українські морські безпілотники Магура V5 вже завдали збитки російському Чорноморському флоту на $500 млн.

«Секрет українського морського безпілотника Magura V5 - у майстерності українських виробників. Вони змогли створити унікальний засіб знищення ворожого флоту і не тільки флоту, а й озброєння та особового складу на борту в момент знищення, в поєднанні з майстерністю операторів та фахівців ГУР МОУ, зокрема спецпідрозділу "Група 13" ГУР МО України».

Морський дрон – це грізна зброя, чи не найефективніша проти ворожого флоту під час повномасштабного вторгнення.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президентка Словаччини Зузанна Чапутова прибула із прощальним візитом до Києва.

«Сьогодні я прибула до Києва з прощальним візитом. Це вже вчетверте за час мого перебування на посаді президента, втретє – під час війни», – зазначили Чапутова.

Президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції за своєю колегою відреагував на скепсис словацького прем’єра Роберта Фіцо щодо збору коштів на боєприпаси для України.

Глава держави подякував громадянам Словаччини, які, «незважаючи ні на що і ні на кого», підтримують українців від початку війни. Він сказав, що скепсис щодо підтримки України іноді існує, «доки до тебе не прийшла війна в дім».

«Я бажаю людям, Словаччині, тим, хто ще живе в цьому скепсисі щодо планів путіна, щоб вони ніколи не побачили того, що побачили українці. Щоб війна не прийшла на їх територію».

Президент додав, що якщо Україні не допомагати, вона буде слабшою, а «путін буде йти до повної руйнації нашої держави».

  • Завдяки ритмічним поставкам обладнання в Україну «Укренерго» створило резерв обладнання для ремонтів своїх підстанцій.

Зараз щомісяця певна кількість обладнання надходить до країни. За рахунок сформованого резерву можна оперативно усувати наслідки російських атак на інфраструктуру.

  • Кабмін змінив порядок бронювання військовозобов’язаних, передавши функції з погодження списків заброньованих від Генерального штабу до Міністерства оборони.

Відповідно до нових змін центральні органи виконавчої влади після перевірки списків заброньованих від підприємств подаватимуть їх на погодження до Міноборони.

  • Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Президент України Володимир Зеленський не втратить свою легітимність після закінчення п’ятирічного строку повноважень 21 травня 2024 року, його повноваження триватимуть до обрання наступного очільника держави.

«Він не втратить свою легітимність… Повноваження президента тривають до обрання наступного. Але чимало норм Конституції сформульовано таким чином, що той, хто хоче знайти до чого придратися чи на чомусь побудувати якусь теорію змови – то він це знайде».

  • Не лише по термінах повноважень, є і багато іншого, що в Конституції стосується воєнного часу – воно сформульовано не ідеально, м'яко кажучи. Що, безумовно, дає підстави для різних "теорій змови". Один з прикладів – це десь хтось комунікує в соціальних мережах, можливо, і те, що розганяється Росією – що, типу, Україна не оголосила стан війни".
  • Складена на українському підприємстві машина розмінування MV-4 отримала сертифікат відповідності. Це дасть можливість компанії-виробнику перейти до серійного виробництва цих машин для гуманітарного розмінування.

Сертифікат відповідності отримало українське підприємство «А3ТЕХ-УКРАЇНА», яке здійснює складання і локалізацію хорватських машин механізованого розмінування DOK-ING MV-4.

DOK-ING MV-4 – це легкий роботизований комплекс для розмінування, який керується пультом дистанційного управління. Корпус та конструкції машини можуть витримувати детонацію мін та боєприпасів.

  • У Збройних силах України повідомили, що Чехія вже передала одній із бригад тактичної авіації перший тренажер винищувача F-16.

Основний модуль тренажера винищувача вже тестують та готують до експлуатації українські спеціалісти. Це не симулятор, а повноцінний авіаційний тренажер з реальною кабіною літака F-16. Льотчик чітко може відчути, де органи керування розташовані, що він бачить у польоті, які сигнали проходять.

У Повітряних силах уточнили, що повнорозмірні тренажери F-16 невдовзі матимуть у своєму розпорядженні усі бригади тактичної авіації ЗСУ. З’явиться можливість навчати молодь на місцях, використовуючи новітнє програмне забезпечення, завантажуючи реалістичні, карти, сценарії, місії та бойові завдання.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Розвідка Великої Британії проаналізувала вплив, який на парад 9 травня у Москві мали втрати російської армії у війні проти України.

Відомство зазначає, що паради до російського "Дня перемоги" 9 травня скасували в 24 містах, переважно у прикордонних з Україною регіонах, ймовірно, через низький рівень безпеки.  

Парад у Москві зменшили у масштабах: під час нього представили менше сучасної військової техніки порівняно з довоєнними парадами.

Із 30 підрозділів на параді понад дві третини були представлені військовими академіями, молодіжними та ветеранськими організаціями. Крім того, були присутні підрозділи внутрішньої безпеки та служби з надзвичайних ситуацій.

Аналітики зауважують, що на параді не було важкої бронетехніки або гусеничної військової техніки. Єдиним бойовим танком виявився Т-34 часів Другої світової війни.

«Зважаючи на значні втрати російського особового складу та техніки внаслідок війни в Україні, рф не мала можливості використовувати паради для демонстрації військової сили».

  • Путін вчергове заявив про нібито спроби недружніх країн спотворити правду про Другу світову війну.

Водночас ніхто так не спотворює цю правду, як сама росія. Наприклад, саме путін засекретив архіви про війну до 2040 року. А архіви НКВС – до 2050 року.

Тобто російська влада досі боїться, щоб ніхто, включно з громадянами рф, не дізнався правду, яку вже понад 80 років соромно розповісти.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент США Джо Байден сьогодні підписав указ про виділення Україні військової допомоги вартістю до 400 мільйонів доларів.

Ідеться про надання зброї зі складів армії США, але її перелік поки не оприлюднений.

За інформацією видання Politico, пакет містить додаткові ракети до систем Patriot, зенітні ракети Stinger, бойові машини Bradley, машини із захистом від мін і засідок (MRAP), протитанкові комплекси Javelin та інші боєприпаси.

  • Німеччина придбає в США системи HIMARS для України. Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

«Можу підтвердити, що ми в співпраці з американцями передамо Україні 3 системи HIMARS».

Міністр пояснив, що йдеться про РСЗВ із запасів армії США, які оплатить Німеччина.

Політик нагадав про загрозу, яку становить путінська війна для безпеки Європи й заявив, що перемога путіна стала би заохоченням для інших автократій, чого не можна допустити.

  • Бельгія виділить ще 9 мільйонів євро допомоги для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури в Україні.

«Через ООН Бельгія допоможе відновити енергетичну інфраструктуру навколо Харкова, який зараз перебуває під щоденними обстрілами російської армії. Разом з військовою підтримкою це допоможе зміцнити стійкість України», - наголосили в бельгійському уряді.

  • Представники США та компанії SpaceX змогли зупинити несанкціоноване використання російськими військовими терміналів Starlink. Про це повідомив агентству Bloomberg помічник міністра оборони США Джон Пламб.

«Наразі ми успішно протидіємо використанню, але я впевнений, що Росія продовжить шукати способи використовувати Starlink та інші комерційні системи зв?язку».

Пламб додав, що зараз влада США і SpaceX розробили «добре рішення» для обмеження подібних дій. Що це за рішення, він не уточнив.

  • Франція доправить в Україну 40 далекобійних крилатих ракет «Скальп», які вже показали свою ефективність під час війни.

Як повідомило видання RFI, Франція виявила у своїх арсеналах кілька партій крилатих ракет «Скальп» у так званих коконах. Кокон - це водонепроникна упаковка, яка використовується для захисту і збереження обладнання з метою його можливого повернення на озброєння.

Тож фахівці вирішили поєднати два типи запасів - з одного боку вони мали старі ракети, що відпрацювали свій ресурс, але були неушкодженими. З іншого боку, «кокони, що містили ракети, які більше не були придатні до експлуатації, оскільки певна кількість деталей або компонентів була видалена, щоб підтримувати інші «Скальпи» у робочому стані».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему