В центрі уваги

Як правильно доглядати за шкірою після чистки обличчя?

Як правильно доглядати за шкірою після чистки обличчя?

Чистка обличчя – базова косметична процедура, що є невіддільною складовою б’юті-рутини. Але варто пам’ятати, що краса і здоров’я шкіри залежать не лише від якості й безпечності проведення процедури. Велике значення має правильний догляд за обличчям після всіх маніпуляцій.

У цій статті ми зібрали цінні поради від досвідчених косметологів, що допоможуть уникнути типових помилок, які уповільнюють процес відновлення або навіть приносять шкоду.

SGF1__Mg0y2BGHHBudP_jSMi8Nij1knOKFHJWhyZ1gPpnsJ3NogmBpdazp-YxyDoS5SzjTnUTM0rW_dcHcgwB5qE6ZCptLFwSGkEEj9KpZbSl1UVluxuUh1UBPIZQ2C2JHi3ZeyWWkBqsP3XWO2_VFc

Джерело: medica-plus.com

Що не можна робити після чищення обличчя?

Після агресивних методів чищення небезпечними є такі фактори:

  1. Сонячне випромінювання та солярій – навіть короткотривале перебування на сонці може спричинити опіки, пігментацію або запальні процеси. Рекомендується уникати прямих сонячних променів принаймні 48-72 години після процедури і використовувати крем із високим ступенем захисту від УФ-випромінювання.
  2. Термічні процедури – відвідування лазень, саун або використання гарячої води для вмивання можуть підвищити ризик подразнення, стати причиною розширення кровоносних судин, появи набряків.
  3. Занадто раннє повернення до активного способу життя – інтенсивні тренування, плавання у хлорованих басейнах або довгі перельоти можуть викликати додаткове подразнення, сприяти розмноженню бактерій.
  4. Використання косметики відразу після чищення (механічного, хімічного) – може призвести до забивання очищених пор і подальшого розвитку висипань. Краще дати обличчю можливість «подихати» і відновитися принаймні один день.
  5. Агресивні засоби догляду – пілінги, жорсткі скраби, лосьйони зі спиртом можуть пересушити та подразнити епідерміс. Використання таких продуктів слід відкласти на кілька тижнів, поки верхній шар повністю не відновиться.
  6. Фізичне втручання у процес загоєння – намагання видалити струпки або «допомогти» шкірі відновитися шляхом механічного впливу може спровокувати рубцювання, подовжити період відновлення.
  7. Ігнорування індивідуальних рекомендацій косметолога – надмірне, недостатнє або неправильне використання доглядових засобів може призвести до закорковування пор та висипань.
  8. Відмова від зволоження, яке є критично важливим на етапі регенерації, адже допомагає відновити гідробаланс дерми та заспокоїти подразнення, сприяє швидкому загоєнню.

Якщо після процедури з’являються незвичайні симптоми (сильне почервоніння, опіки, глибокі болі або гнійничкові висипання), слід звернутися за медичною допомогою. Іноді негативні реакції можуть бути проявом алергії або інших ускладнень, які потребують професійного втручання.

Поради косметолога щодо догляду за шкірою після чищення

Варто вибирати м'які засоби для вмивання, які не містять спирту, кислот та абразивних частинок. Це допоможе уникнути подразнення та зберегти природний захисний бар'єр.

Використовуйте легкі зволожувальні креми або серуми, які містять гіалуронову кислоту, алое вера, пантенол чи кераміди. Ці інгредієнти допомагають заспокоїти шкіру та сприяють її швидкому відновленню. Відмовтесь від засобів з милом, які можуть сушити та стягувати епідерміс.

Vh8g86kWwNrsR-GwX0qfN9SwDARSR4pAQuleBw0Yympt1c-tavxTWvIvK9lJFCN6vGmGBv0cQTrT1_gCXv1_akE5vbpViaKZnZ62MCqme1uOm7qUF6hPqMuF-g7PwfRhUv8-Ph5ToF_B-GSFsW-jnPo

Джерело: medica-plus.com

Як доглядати за шкірою після ультразвукового очищення?

Ультразвукове чищення є абсолютно безболісною та нетравматичною процедурою. Бруд та себум з пор видаляються легко і ефективно під дією УЗ-хвиль високої частоти. Механічний контакт з глибокими шарами епідермісу відсутній, на обличчя не здійснюється ніякого тиску, а тому процесу відновлення як такого немає.

Якісний і виготовлений з дотриманням міжнародних стандартів УЗ-прилад гарантує помітний результат вже після першого використання та не травмує шкіру. Використання недорогого апарату з низькою частотою та недостатньою потужністю не дасть ніякого ефекту. А тому вибирати скрабер для обличчя потрібно уважно.

Гарно зарекомендували себе на ринку скрабери від MEDICA+. Потужні, зручні та функціональні прилади виготовлені на основі японських технологій і пропонують якісно новий рівень проведення домашніх процедур. На відміну від дешевих китайських аналогів, всі гаджети MEDICA+ мають сертифікати відповідності та подовжений термін гарантії, відрізняються стильним ергономічним дизайном і розширеним набором режимів роботи.

K6GPCXiLMsbgxhXPprqzLP8kGAi2YnXx0WWM_9FwrJgRpSqWKZvJ6yrT_0yc-lfB5Ok-Yyu_Wh2J2grIGxPCMxC_LeDq9lovkcokblLiIGTOjaUW4z34BzVDyLiaGM1IoxN5887dmoJnUM8n3KFVsH0

Джерело: medica-plus.com

Весь догляд після застосування якісного ультразвукового скрабера полягає у використанні засобів для вмивання, що мають нейтральний pH, та додатковому очищенні лосьйонами, гелями без спирту у складі. Щодо зволоження, пом’якшення та захисту, то цілком достатньо використовувати продукти, які входять у щоденну рутину.

Догляд після механічного, хімічного чищення

Вмиватися краще теплою, а не гарячою водою. Якщо було проведено механічну чистку і обличчя дуже подразнене, з метою уникнення розповсюдження інфекцій воду для вмивання варто попередньо прокип’ятити. Замість рушника протягом перших 2-3 днів можна використовувати паперові серветки.

Двічі на день обличчя потрібно протирати тоніком без спирту. Можна застосовувати заспокійливі, охолоджувальні маски, що допоможуть зменшити почервоніння та набряки. Спеціальні регенерувальні креми, гелі чи лосьйони, які здатні зменшити негативні реакції та прискорити процес загоєння, можна додавати у догляд виключно за рекомендацією косметолога.

Після агресивних видів чистки рекомендовано уникати прямого сонячного світла протягом декількох днів і використовувати крем із максимально високим SPF. УФ-випромінювання може спровокувати пігментацію, особливо якщо є схильність до появи плям або почервонінь.

Щонайменше протягом перших 24-48 годин не варто користуватися декоративною косметикою. Це дозволить порам залишатися чистими та відкритими, що є ключовим для процесу загоєння. З обережністю потрібно використовувати нові доглядові засоби, починаючи з малих доз та спостерігаючи за реакцією.

Важливу роль у відновленні можуть відігравати такі неочевидні фактори, як спосіб життя, рівень стресу, особливості харчування. Збереження оптимального водного балансу в організмі та надання переваги здоровій їжі також позитивно впливають на стан шкіри і її відновлювальні властивості. Варто згадати і про необхідність забезпечення достатньої тривалості сну, зниження рівня стресу.

Помилки та рекомендації від косметолога

Можливі ускладнення травматичних маніпуляцій при відсутності догляду:

  • Утворення рубців та шрамів у місцях видалення вугрів і прищів.
  • Поява пор-«кратерів».
  • Активізація вироблення шкірного себуму.
  • Поява пігментних плям і опіків.
  • Інфікування епідермісу.
  • Неприємні відчуття під час загоєння.

Щоб уникнути поширених помилок після процедури чищення обличчя:

1. Не торкайтеся обличчя руками: брудні руки можуть переносити бактерії та призвести до нових висипань або подразнень.

2. Уникайте використання агресивних продуктів: шкіра після чищення може бути чутливою, тому уникайте використання продуктів з агресивними хімічними речовинами, високими концентраціями алкоголю або ароматизаторами, які можуть подразнити шкіру.

gWr33bkQZuLPgaRttMiIRdoijOGIx-1IlMPxJCzMVKR9UQ4S9nsQ2_tzW2ZmC5mIQRzo_Qi_tgz_MmVqdsyc-NBXR3ZfurtYbSfpt67TeEi9YDRmK0YOBTEFwxf7iCScpxDp2ao9ulJUsCpAFY6ck4E

Джерело: medica-plus.com

3. Не використовуйте ексфоліанти: утримайтеся від використання скрабів або хімічних пілінгів протягом декількох днів після чищення, оскільки це може пошкодити чутливу шкіру.

4. Не видавлюйте прищі або комедони: втручання у природний процес загоєння шкіри може спричинити додаткове подразнення або інфекцію.

5. Не використовуйте тоніки з високим вмістом спирту: вони можуть надмірно висушувати та подразнювати шкіру. Замість цього вибирайте легкі, заспокійливі формули.

6. Не відвідуйте сауну або баню: високі температури можуть посилити подразнення шкіри та спричинити розширення пор.

7. Не ігноруйте сонцезахисний крем: шкіра після процедури чищення особливо чутлива до сонячних променів, тому важливо використовувати сонцезахисний крем із високим SPF для захисту від УФ-променів.

Частота та протипоказання процедури чищення обличчя

Жирну та комбіновану шкіру рекомендується чистити 1 раз на 1,5-2 місяця.

Для сухого і чутливого типу підійде періодичність в 4-6 місяців.

Особливу увагу потрібно приділити проблемній шкірі, де іноді рекомендується проводити процедуру повторно вже через 2 тижні після першої для досягнення кращого результату.

Планувати чистку краще на період, коли є змога дати обличчю відпочити від макіяжу протягом кількох днів, не виходити на сонце. Не варто відвідувати косметолога чи проводити процедури вдома перед та під час менструації, оскільки у цей період сильніше відчувається біль, а сальні залози більш активні, що може зменшити ефективність процедури.

За наявності яких проблем варто відмовитися від глибокого чищення:

  • Чутлива шкіра, схильна до алергій та подразнень, стан якої може погіршитися через агресивний вплив.
  • Шкірні захворювання – розацеа, екзема, псоріаз, герпес вимагають особливого догляду і підходу, втручання може спровокувати загострення.
  • Недавно проведені дерматологічні, косметологічні процедури, які не варто поєднувати з очищенням.
  • Алергічні реакції.
  • Онкологічні, аутоімунні, ендокринні захворювання.
  • Схильність до появи келоїдних рубців.
  • Респіраторні, інфекційні захворювання у гострій фазі.
  • Період вагітності, лактації – не можна проводити деякі процедури та використовувати певні продукти.

В разі появи будь-яких сумнівів перед чисткою краще проконсультуватися з косметологом або дерматологом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему