14 Листопада 2017
Новини

Швидка допомога приїде не до всіх: нюанси медичної реформи

Швидка допомога приїде не до всіх: нюанси медичної реформи

Днями в країні скасували професію фельдшера. Замість неї з'явилися парамедики і екстрені медтехніки. Серед працівників швидкої допомоги зараз легка паніка – ходять чутки, що всіх їх звільнять, а відбирати до парамедиків, які і будуть працювати в екстреній допомозі, збираються тільки тих, хто в змозі підняти людину вагою у 100 кг. У Міністерстві охорони здоров'я запевняють, що екстрену допомогу дійсно чекають серйозні зміни, але не завтра. Повідомляє vesti-ukr.com

Водій стане медтехніком

Згідно з планами МОЗ, фельдшери повинні будуть пройти перепідготовку і стати парамедиками, а фахівців за новою спеціальністю готуватимуть протягом трьох років у вузах. Водіїв швидких на екстрених медтехніків перевчать всього за три тижні. Самі працівники швидкої в легкій паніці. «Нам сказали, що ми можемо звільнятися і шукати собі нову роботу. Адже в парамедики візьмуть тільки тих, хто зможе піднімати людини вагою у 100 кг. Я двадцять років пропрацювала на швидкій, але мої фізичні можливості ще ніхто не перевіряв», – обурюється одна з лікарів столичної швидкої.

Медичний керівник розповів, що зараз відбувається у швидкій: «Поки фельдшери працюють. Але після змін у класифікаторі професій вже виникають проблеми з нарахуванням заробітних плат, бо якщо професії фельдшера немає, то кому і як платити?»

За його словами, найімовірніше, фельдшерів автоматично перейменують у парамедиків, тому для пацієнтів, по суті, нічого не зміниться. А ось точна дата реформи швидкої невідома. За словами джерела, це буде не раніше середини наступного року – коли всі пройдуть курси перепідготовки: «Ті, хто залишиться, повинні спочатку пройти курси протягом трьох-чотирьох місяців. Але програм навчання ще немає, тому не можна вже відправляти когось на курси. Тим більше, що в місцевих бюджетах грошей на курси не передбачено.  Потрібно ж і водіїв переучувати. Якщо брати модель США, то там водій повинен вміти робити штучне дихання, перев'язки тощо».

Разом із парамедиками в лікарнях повинні відкритися нові відділення, куди швидка буде доставляти пацієнтів. Причому в них передбачаються повноцінна лабораторія, УЗД, рентген. «У Києві ще є такі відділення – два на лівому і правому березі, і дитяче – в Охматдиті. А в регіонах нічого такого немає. Питання: куди везти пацієнта в районному центрі, наприклад, у Карпатах. До Львова, чи що? Знову ж-таки, у бюджетах немає грошей на розширення приймальних відділень для швидких», – розмірковує медик.

Знову погрожують протестами

До речі, як уточнює голова Незалежної профспілки працівників швидкої допомоги Запоріжжя Анатолій Сидоренко, вимоги до парамедиків відрізняються від фельдшерських, хоча в Міністерстві і кажуть, що зараз це одне й те ж.

«Наприклад, парамедик усіх категорій повинен мати водійське посвідчення категорії «Д», щоб можна було водити машину швидкої допомоги. А враховуючи, що у нас 75% фельдшерів – жінки і їх вже поставили перед фактом, що їм самостійно доведеться навчатися на водія, то ситуація, м'яко кажучи, катастрофічна», – говорить Сидоренко.

За його словами, зараз медики, побоюючись «поліпшень» від МОЗ, обговорюють питання звільнень, через що нестача фахівців на місцях може тільки збільшитися. Медики вимагають від керівництва країни або зовсім скасувати наказ, або відстрочити його запуск на три роки, до першого випуску парамедиків із навчальних закладів. В іншому випадку вже через три тижні знову погрожують виходити на протести по всіх областях. «Замінити фельдшерів або лікаря на парамедика, який не володіє методами діагностики, не можна. Це катастрофа для країни», – говорить глава Київської профспілки медпрацівників Лариса Канаровська.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему