28 Грудня 2020
Новини

Чому дієти не працюють: топ-10 причин

Чому дієти не працюють: топ-10 причин

Ти урізала раціон до мінімуму, а вага вперто показує одну і ту ж цифру? Будемо розбиратися, чому так.

Чи усе гаразд зі щитовидною залозою?

Однією із причин може бути гіпотиреоз. Якщо функція щитовидки суттєво знижена, то схуднути не вийде, поки не вирішиш цю проблему. Серед симптомів хвороби – підвищена втомлюваність, пригніченість, апатія, кепський настрій. Якщо ж ти перебуваєш  у такому стані - слід звернутися до лікарів. Можливо, доведеться здавати кров на рівень гормонів.

А чи не занадто ти розслабилася?

Якщо останнім часом дуже багато позитиву, близькі тішать, коханий балує, керівництво хвалить, а друзі просто у захваті, це добре, але це відчуття добробуту може провокувати зниження метаболізму. Люди при так званому «позитивному стресі» мають активніший обмін речовин і легше позбуваються надмірної ваги порівняно з тими, хто перебуває у стані спокою.

А чи справді ти мало їси?

Якщо ти перевіряєш кількість спожитої їжі за об'ємом порцій, то варто перевірити, чи нема у списку продуктів, які ти вживаєш, жирні псевдодієтичні вороги - тофу, сухофрукти чи ананаси. Вони  далеко не такі нешкідливі, як вважається.

Поміркуй, чи достатньо часу ти спиш

Здоровий сон не тільки позначається на стані шкіри, він іще прямо впливає і на вагу тіла. Варто пам'ятати, що для відновлення сил людському організму потрібно мінімум 7 годин сну на добу. Якщо людина спить менше, в організму -  нестача енергії. Її він виробляє, розщеплюючи жири. А тому організм починає їх накопичувати. Тож перевір, чи ти досить часу ти спиш.

Чи не припадає головний прийом їжі на вечір?

Якщо ти снідаєш філіжанкою кави, обідаєш канапкою, а вечерю перетворюєш на обжираловку, то навіть при ідеально витриманій добовій калорійності вага буде незмінною. Є просте правило підрахунку калорій для різної пори доби. Калорійність продуктів, які ти з'їла до 12:00, розділи на два; з 12 до 18 години - рахуй, як є; а після 18.00 треба множити калорійність удвічі.

Чи є в тебе постійне відчуття голоду?

Зазвичай, воно тішить тих, хто намагається схуднути. Мовляв, якщо я голодна, то мало їм, значить, я худну. Навпаки! При відчутті голоду ти цілком можеш товстішати. Адже організм нічогісінько не знає про нові сукні, в які треба влізти, але він точно відчуває: голод - це сигнал, що настали важкі часи і треба запасати жир.

Ти не мерзнеш?

Жирові запаси людині треба не тільки для підтримки активності, але й для звичайного захисту від холоду. Якщо ти одягаєшся занадто легко або у тебе вдома чи на роботі кепське опалення, організм може запасати жир, аби забезпечити належну роботу внутрішніх органів. Бо ж чим нижчою є температура, тим повільніше працюють всі системи.

А може, ти вже досить худа?

Організм має внутрішній, так би мовити, датчик норми. Тієї ваги, яка для тебе нормальна. З поправкою на статуру (астенічну, нормостенічну або гіперстенічну) визначити власну норму допоможе індекс маси тіла - маса тіла в кілограмах, поділена на квадрат зросту в сантиметрах.

Нормальний ІМТ знаходиться в межах 18,5-24,9. Якщо твій результат менший, аніж 18,5, подальше схуднення не просто небезпечно, а смертельно небезпечно. Так що припиняй журитися «не їм, а вага не йде» і почни нормально харчуватися.

Чи нема в тебе запорів?

Не вельми приємний момент, але говорити треба відверто. Якщо ж у твоєму організмі перебої у роботі системи виділення, надмірна вага може провокуватися переповненим кишківником. Тоді треба пити якомога більше води і їсти побільше клітковини: це легко і швидко виправить ситуацію.

Чи не забагато ти тренуєшся?

Якщо ти завсідник спортзалу, не виключено, що твоя вага залишається стабільною, тому що більш легкий жир заміняють більш важкі м'язи. Тобто в обсягах ти меншаєш, а в кілограмах ні. Але хіба головне - цифри на вагах?
І ми хочемо ще раз нагадати тобі, що себе треба любити, тому якщо тебе влаштовує те, як ти виглядаєш, не слухай нікого і не сідай на дієту. Ти у себе одна, і ніхто про тебе не подбає краще, ніж ти сама.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Харчування і дієти, дієти, Поради
В тему