12 Грудня 2019
Новини

Топ-5 ворожінь на Андрія

Топ-5 ворожінь на Андрія

В ніч проти 13 грудня, ніч на Андрія Первозванного українські дівчата традиційно ворожать на майбутню долю. З чим це пов’язано та які ворожіння є найдієвішими, читайте у нашій невеличкій розвідці.

У Біблії Бог накладає заборону на знання майбутнього, мовляв, істина в останній інстанції належить саме йому, проте ніщо так не цікавить людей як їх власна доля.

Традиційно на судженого, щасливе заміжжя та майбутнє ворожать взимку. Це пов’язано з календарно-обрядовим циклом українців як нащадків індоєвропейців. Колесо року крутиться, один сезон змінюється іншим, тому змінюються і ритуальні дії, які пов’язані з певною порою року. Якщо навесні йдеться про ритуали для засідання зерна та овочів, влітку йдеться про підтримання врожаю, восени — це обряди, які стосуються збору врожаю, то зима — це відносно спокійний аграрний період у сільськогосподарських культурах. Тому з’являється умовно вільний час, коли варто за допомогою обрядових дій дізнатися про долю у наступному році.

Це зараз зима у нас асоціюється зі святами та веселощами, а раніше — зима була періодом смерті, тому бажання дізнатися, що буде далі є цілком очевидним та виправданим.

Які ж з ворожінь, що прийшли до вас з глибини віків ми можемо використати й зараз.

Топ-п’ять ворожінь на Андрія

Найпростіше. Найелементарніше ворожіння на Андрія пов’язане із чоботами та туфлями. Дівчина має високо-високо підкинути догори взуття з лівої ноги (обережно з натяжними стелями, жартую). Носак взуття вкаже на напрямок, де живе ваш майбутній обранець.

Пригодницьке. В українців традиційно чоловік асоціюється зі знаком «+». Навіть нині на виборчих дільницях не починають голосування, поки першим не зайде чоловік до господи. Так само і на Новий рік, першим з привітаннями має прийти чоловік. Тому, щоб дізнатися ім’я майбутнього чоловіка, слід вирушити на вулицю на пошуки. Ваша мета — дізнатися ім’я першого зустрічного чоловіка. Вважається, що саме так буде звати вашого судженого. Хоча, цілком можливо, що того вечора ви з ним познайомитеся.

Сучасне. Берете чимало папірців та роздаєте їх подругам, колегам по роботі, однокласницям та одногрупницями, вони мають написати на них чоловічі імена. Папірці з іменами ховаємо під подушку, а зранку витягуємо методом «наукового тику» один з папірців. Зрозуміло, що ім’я на ньому вкаже на те, як зватиметься ваш майбутній партнер.

Солоне. Добряче наїдаємося солоного на ніч проти Дня святого Андрія. Поряд з ліжком ставимо гребінець та склянку з водою. Просимо небеса, щоб вам приснився ваш суджений. В ідеалі вам має наснитися ваш ідеальний чоловік, дати напитися води й ще й гарну зачіску зробити. А якщо не насниться, то зранку на Андрія зап’єте це холодною водою.

Страшне. Класичне ворожіння на Андрія — це утворення дзеркального коридору із двох рівновеликих дзеркал та двох свічках у свічниках. Посередині маєте сидіти ви й виглядати свого судженого, бажано оголеною. Чому?

Мабуть, це якось має привабити статевого партнера з-за задзеркалля. Це ворожіння небезпечне тим, що древні люди вважали, що у дзеркалі живуть певні істоти, а тому турбувати їх зайвий раз — не варто. До того ж за кілька годин сидіння перед дзеркалом, вам може ввижатися чортівня.

Тому обирайте той варіант ворожіння, який вам сподобався найбільше та гайда дізнаватися майбутнє!

 Олена Кузьмич, кандидатка філологічних наук, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: традиції, Таблоїд
В тему