Люди

Різдвяна зірка: чи існувала вона насправді та які таємниці небесних світил вдалося відкрити вченим

Різдвяна зірка: чи існувала вона насправді та які таємниці небесних світил вдалося відкрити вченим

Понад 30 років лучанин Тарас Кравчук цікавиться небесними світилами. З появою інтернету став просто «заковтувати» силу-силенну інформації науковців  – про зірки та галактики, комети і планети.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Щоб наблизитися до Космосу, побував у найбільшій обсерваторії світу, розташованій у Чилі на висоті понад 2600 метрів, оцінив роботу найбільших на планеті телескопів, збирав інформацію про небесні світила у 70 країнах світу. А тепер усім побаченим і почутим ділиться під куполом власного планетарію. Тож запросив і нас…

Тарасе, чи реально людству розкрити таємниці Космосу, якщо зірок на небі більше, ніж піщинок на Землі?

– Насправді ми дійсно не знаємо, скільки у Всесвіті зірок. Бо й сам Всесвіт вважається безкінечним (за однією з теорій). На нашому нічному небі неозброєним оком, залежно від умов, можна побачити їх приблизно від трьох до п’яти тисяч.

Ви їх усіх бачили, коли споглядали в найбільшій обсерваторії світу?

– Спостерігати візуально там не можна. Та й побачити всі зорі, мабуть, не реально. Хоча вчені там використовують телескопи висотою 12 метрів, а діаметр дзеркала, яке ловить зображення, – аж вісім метрів.

Чим же насправді є оті мерехтливі зірочки на чорному полотні неба?

– Це згусток газів. Вони стиснуті у форму кулі, й у них відбуваються термоядерні реакції, внаслідок яких вивільняється енергія. Саме вона і є тим зоряним сяйвом.

Скільки живуть зірки і чи справді їхнє падіння то їхній останній прижиттєвий політ?

– Люди люблять романтизувати все, що відбувається в небі. Але насправді явище, при якому ми кажемо «Зірка падає – загадуй бажання», – це політ метеора, який спалахує під час входження в атмосферу Землі. Та якщо людина, спостерігаючи за цим явищем, загадує бажання і вони збуваються, то хай – це ж чудово (усміхається, авт.). Що ж до віку зірок, то найменше живуть найбільші небесні світила – лише кілька мільйонів років. Найближча до нас зірка – Сонце – середнього розміру. Вона прожила десь п’ять мільярдів років і житиме ще стільки ж. А от космічними старожилами вважають зорі-карлики. Їхній вік може сягати трильйонів років.

А чому зірки різного кольору?

– Бо вони мають різну температуру. Сині – найгарячіші, червоні – найхолодніші. Сонце, яке ми ще називаємо «розжарена куля», всередині має температуру 15 мільйонів градусів, а на поверхні – 5600 градусів.

Тобто долетіти до зірок ми не зможемо навіть тому, що при наближенні до них просто розплавимося?

– Не тільки. Сонце розташоване від нас на відстані 150 мільйонів кілометрів (для порівняння, довжина екватора всього 40 000 км, ред.)... А відстань до інших зірок взагалі неймовірна. До прикладу, швидкість світла – майже триста тисяч кілометрів за секунду. До Сонця світло дістанеться за трохи більше як вісім хвилин. А щоб долетіти  до наступної найближчої зірки, цьому променю знадобиться летіти понад чотири роки. Тобто це дуже і дуже далеко.

А чи можуть представники позаземних цивілізацій прилітати до нас, долаючи цю колосальну для землян відстань?

– Якщо чесно, я не вірю в НЛО. Але не відкидаю можливості існування у Всесвіті інших форм життя, абсолютно відмінних від тих, що існують на нашій планеті.

Як думаєте, зорі можуть впливати на долю однієї людини чи цілого суспільства? Можна за розташуванням зірок передбачати події?

– Ні, в таке я теж не вірю. Бо як, скажіть, згусток газів, розташований за трильйони кілометрів, може вплинути на життя біологічної мікрочастинки, яка називається людиною? Нонсенс! На мою думку, астрологи – це (в кращому випадку) хороші психологи, які кажуть людині те, що вона хоче почути, а в гіршому – це маніпулятори, які діють заради власних інтересів (грошей, слави тощо).

Тобто в гороскопи ви також не вірите?

– Абсолютно. Чим більше людина вивчатиме науку астрономію, тим більше вона розумітиме безпідставність усіх гороскопів. Але якщо прогноз хороший – в людини цілком може спрацювати принцип самозаспокоєння, налаштування на позитив (сміється, авт.).

Із небесними світилами напряму пов’язані і вірування людей. Ви, як мандрівник, який побував у 70 країнах світу, які найбільш вражаючі факти про це чули, бачили?

– Так, люди в усі віки намагалися поєднати те, що вони бачили в Космосі, з процесами, які відбувалися на Землі. В цьому сенсі найцікавіші традиції збереглися в Перу, Чилі та в Центральній Америці. Там колись жили племена майя та інків, які не просто спостерігали за небесними світилами, а й фіксували всі явища, відстежували їхні закономірності. Це дозволило племенам майя ще тисячі років тому скласти календар, котрий максимально наближений до сучасного. А нащадки інків, багато з яких є католиками, дотепер поклоняються Сонцю, вважаючи його своїм головним божеством.

Але ж і християни-українці досі відзначають язичницькі свята, які базуються на поклонінні богу Сонця...

– Так, із цим небесним світилом пов’язані і найбільші свята наших предків, яких ми дотримуємося дотепер. Коляда, яку відзначали з 24 на 25 грудня, святкували в період, коли Сонце перемагало пітьму (ніч), і день починав збільшуватися. Великдень припадав на 22 березня, бо то час весняного рівнодення. Коли Сонце протягом доби світило найдовше, 22 червня, святкували Купала. А з датою осіннього рівнодення християни пов’язали Різдво Богородиці.

Одним із найбільших свят християн є поява на світ Сина Божого. Про цю величну подію сповіщає Різдвяна зірка. Що вона являє собою?

– Насправді різдвяної зірки як такої не існує. Ввечері 24 грудня першою на небі може засяяти, наприклад, планета Венера, або Юпітер, або зоря Сіріус. Саме їх побачивши, ми кажемо: «О, зійшла перша зірка, можна сідати за святкову трапезу».

А чи дослідили вчені, яке небесне явище відбувалося 2023 роки тому в час реального народження Сина Божого?

– Є багато теорій. Але єдиної спільної досі немає.  Так, у сьомому році до нашої ери в небі було тричі зафіксоване рідкісне явище – сполучення Юпітера та Сатурна, тобто вони візуально настільки наблизилися одне до одного, що із Землі здавалося, наче вони перетворилися на величезну яскраву зорю.

Можливо, тому вчені досі не можуть точно визначити навіть року народження Сина Божого…

– Можливо. Бо, за іншою версією, в період народження Ісуса Христа в небі міг відбутися вибух наднової зорі або політ яскравої комети, яка лишила по собі великий вогняний хвіст, а астрономи Персії чи Вавилона (східні мудреці) зафіксували це небесне явище та повідомили про нього цареві Іроду.

До речі, на вітальних листівках різдвяну зірку так і зображають у вигляді комети з хвостом. А які ще сонячні світила були популярними серед українців?

– Ті, які добре проглядалися на небі. Коли набув популярності бізнес доставки солі з південних регіонів, наші предки використовували за дороговказ нашу галактику, яку називали Чумацьким Шляхом. Оскільки компаса в давні часи не було, то за навігатор українцям слугувала Полярна зірка (Небесний кілок), яка фактично не змінювала свого розташування в небі, тож по ній легко було орієнтуватися в сторонах світу. Коли в серпні на світанку косарі виходили на роботу, в небі з’являлося сузір’я Оріона, три зорі якого називали Косарями. Сузір’я Великої Ведмедиці українці перейменували на Великий Віз, а Малу Ведмедицю – на Пасіку з Бджолами.

І всі їх у вашому планетарії можна побачити?

– Так. Тому запрошую всіх охочих на екскурсію до Луцька. Всі деталі можна узгодити зі мною за телефоном 0973261445, а також на нашій сторінці в інстаграм planetarium_svitlozorium та Facebook Світлозоріум-Svitlozorium.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Різдво, свято, традиції
В тему

Останні матеріали