24 Квітня 2018
Новини

Українців почали масово позбавляти субсидій

Українців почали масово позбавляти субсидій

По всій країні стартували масштабні перевірки. Шукають тих, хто збрехав при заповненні декларації та приховав свої доходи. За результатами першого кварталу «знижок» можуть позбавити близько 200 тисяч сімей.

Тим часом «важкі» платіжки змушують українців йти на різні хитрощі. Почастішали випадки, коли заради субсидії фіктивно розлучаються, виписують з квартир своїх родичів і приховують щоденні витрати – пише vesti-ukr.com.

За результатами перевірок тільки в першому кварталі Мінфін отримав рекомендації позбавити соціальної підтримки 179 тисяч сімей. У «чорний список» потрапили або ті, хто приховує свої справжні доходи, або ті, хто протягом 12 місяців з моменту отримання субсидії здійснив покупку на суму понад 50 тис. грн. «Найпоширеніша причина - це покупка дорогого товару або оплата послуги без подальшого повідомлення про це органів соцзахисту. Перерахунок йде з моменту виявлення такої покупки», - говорить заступник директора департаменту соціальної політики КМДА Максим Бутченко.

Втім, бувають і курйозні випадки. Зокрема, в Чернівецькій області сім'я втратила субсидії через покупку iPhone. Як розповіли в місцевій ОДА, члени сім'ї накупили гаджетів продукції Apple на 189 тис. грн. У тому числі смартфони iPhone 6S і 7 plus, а також ноутбук Macbook. Ще один черкаський субсідіант придбав запальничок на 100 тис. грн і також позбувся соціальних виплат. Причому такі випадки відбуваються у всіх областях України. Правда, як випливає з реєстру судових рішень, найчастіше субсідіанти «забувають» повідомити органи соцзахисту про покупку новенького авто або квартири.

 «Багато хто починає виправдовуватися, що купили авто в кредит, тому не сповістили нас, але це не є виправданням. Нам все одно, як людина купила товар. Сума покупки ставиться повна: якщо машина коштує півмільйона - значить півмільйона і поставили. А то, що людина буде виплачувати кредит протягом десяти років, то це її домовленість, суму вона отримав, та їздить на автомобілі », - зазначає Бутченко.

При цьому в Мінсоцполітики попередили: при виявленні фактів приховування дорогих покупок сім'ю позбавлятимуть субсидії безпосередньо з дати покупки. «Якщо людина сама сповістила органи соцзахисту, то субсидія буде нараховуватися і далі, до кінця опалювального сезону. А якщо порушення виявили ми, то субсидія буде знята з дати покупки. За нашими даними, приблизно 20% субсідіантов отримують субсидії неправомірно», - повідомили в міністерстві.

 При цьому, як зазначає аналітик ГО «Громадський аудит» Тарас Галайда, в більшості випадків приховати покупку не представляється можливим. «Органи соцзахисту тісно співпрацюють з різними державними організаціями, в т. ч. з ГФС, отримуючи інформацію про доходи людини, витрати, інформацію по банківських рахунках, офіційним платежах з використанням ідентифікаційного коду тощо. Тобто все, що пройшло по безналу, фіскальна служба бачить і, відповідно, передає інформацію по таким людям в соціальні служби», - зазначає Галайда.

Читайте також: Монетизація субсидій: що чекає на українців наступного року

У свою чергу екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко запевняє, що найближчим часом контроль за субсідіантамі тільки посилиться. «Кількість субсідіантов в Україні сильно роздута. І в бюджеті на цей рік на компенсацію виділено рекордну суму - 71 млрд грн. Головна проблема сьогодні полягає у високій тіньовій складовій заробітку. Левова частина роботодавців зарплати виплачує в «конверті». Тобто офіційна зарплата може бути 3200 грн, людина оформляє субсидію, проте на руки отримує, наприклад, 15 тис. грн», - говорить Кучеренко.

Він нагадав, що у Верховній Раді вже лежить законопроект, який дає можливість соціальним інспекторам оцінювати «стиль життя» субсідіантов. Зокрема, інспектор отримає можливість прийти на підприємство, де працює отримувач субсидії, вивчити бухгалтерію, вимагати від керівництва підприємства офіційні довідки із зарплати і доходу людини, опитувати її сусідів, співробітників і багато іншого. Таким чином уряд планує «відсіяти» нечесних українців, які оформляють субсидії, але при цьому приховують свої реальні доходи. Прорідити ряди претендентів на держдопомогу вдасться також в разі підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн. Правда, поки це питання вирішили відкласти через брак коштів.

Тим часом «важкі» платіжки змушують українців йти на різні хитрощі. Як зазначають юристи, по всій країні почастішали випадки, коли заради субсидії люди фіктивно розлучаються, виписують з квартир своїх родичів і навіть приховують свої щоденні витрати. «Звертаються за консультацією як багаті, у яких не по одній квартирі, де вони прописуються при формальному розлученні, щоб менше платити, так і люди невеликого достатку, щоб елементарно вижити», - зазначає правозахисник Едуард Багіров.

Галайда уточнює, найпростіше, на що люди йдуть, це покупка цінностей за готівку. «Розрахунки готівкою відстежити неможливо, тобто якщо людина купує все за готівку, не користується банківськими картами, безготівковими розрахунками, то, відповідно, відстежити покупки просто нереально», - сказав він.

У той же час адвокат Іван Ліберман зазначає, що деякі навіть намагаються не користуватися знижковими картами, так як з їх допомогою при бажанні можна відстежити всі покупки. «Також нерідкі випадки, коли банківська картка оформлюється на підставних осіб, і вже через неї відбуваються дорогі покупки», - каже Ліберман.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему