10 Квітня 2018
Новини

Річниця Смоленської катастрофи. Поляки не вірять у замах

Річниця Смоленської катастрофи. Поляки не вірять у замах

Відкриття пам’ятника жертвам Смоленської катастрофи, закладення каменю під майбутній монумент загиблому президенту Леху Качинському, збори перед Президентським палацом у Варшаві, а також хода пам’яті та заупокійні богослужіння – такими заходами поляки вшановують річницю Смоленської катастрофи.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в Смоленську в результаті авіакатастрофи літака Ту-154М загинули 96 осіб, зокрема президентська пара Лех і Марія Качинські, останній президент Республіки Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, а також міністри, депутати, керівники збройних сил тощо. Польська урядова делегація летіла в Катинь, аби взяти участь у пам’ятних заходах із нагоди 70-х роковин розстрілу працівниками НКВС польських офіцерів.

Відзначимо, незважаючи на те, що катастрофа трапилася 8 років тому, Польща ще досі не отримала від Росії уламків урядового літака, потрібних для проведення власного дослідження. Окрім того, Варшава очікує вільного доступу до місця катастрофи.

Неодноразово президент Польщі Анджей Дуда зазначав, що відносини країни з Росією ускладнюються не тільки у зв’язку з агресією щодо України та окупацією Криму, а й з огляду на те, що Москва не готова співпрацювати з Варшавою в питанні Смоленської катастрофи.

Відповідно до висновків Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи президентського літака стали нескоординовані та неправильні дії екіпажу.

Ексгумації

Після того, як тіла загиблих перевезли з Москви до Польщі, їх відразу поховали. Поляки не проводили власних повторних судмедекспертиз. Тому після встановлення низки випадків халатності осіб, причетних до розслідування, Польща ініціювала власне слідство, яке розпочалося навесні 2016 року.

Передусім провели ексгумації та судмедекспертизи. Так, у 77 випадках було виявлено 69 фрагментів тіл 26 осіб у трунах інших жертв. Також під час дослідження помітили підміну двох тіл, а підміну ще шести раніше виявила окружна військова прокуратура. Водночас у трунах було багато сторонніх предметів, таких як пляшки, гумові рукавички, пакети.

Окрім того, грубі помилки з проведення судмедекспертиз тіл загиблих простежувалися майже у всій документації. Також для більше ніж 30 % жертв судмедекспертизи взагалі не провели.

Очікується, що в лабораторіях Великої Британії, Італії, Північної Ірландії невдовзі проведуть експертизи на наявність слідів вибухових матеріалів.

Допит

На намагання польської військової прокуратури провести допит російських диспетчерів, яких підозрюють у неправильності дій, Росія зазначила, що диспетчери діяли відповідно до інструкцій, тому проводити повторні допити недоцільно.

При цьому було з’ясовано, що пілотам диспетчери вказували на те, що вони правильно заходять на посадку в той час, коли насправді ті відхилилися від траєкторії.

Також заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький заявляв, що Росія приховує важливих свідків катастрофи.

Вибух

У січні цього року, згідно з технічним звітом, підготовленим комісією Міністерства оборони Польщі, стало відомо, що ліве крило літака Ту-154М знищив внутрішній вибух, джерел якого було декілька. Раніше йшлося про те, що крило постраждало від зіткнення з деревом.

Згодом комісія повідомила, що на записах промислових камер зафіксовано, що перед вильотом Ту-154М до Смоленська біля лівого крила декілька осіб «виконували неправомірні дії».

До того ж на записі помітно, що перевірка літака безпосередньо перед зльотом була поверхневою.

Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич на початку квітня анонсував, що комісія з розслідування катастрофи готується оприлюднити черговий звіт щодо причин трагедії. Водночас більшість поляків, згідно з результатами опитувань, не вірить у те, що авіакатастрофа сталася в результаті замаху.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему