10 Квітня 2018
Новини

Де українські студенти можуть заробити влітку-2018?

Де українські студенти можуть заробити влітку-2018?

Літо для багатьох студентів – відмінний шанс отримати нові або відшліфувати вже набуті навички. Традиційно роботодавці шукають до себе в компанії для літніх стажувань саме молодь. Причому попит на студентів у «високий сезон» чималий – пише vesti-ukr.com.

«Вже зараз у нас на сайті 483 таких вакансії, і далі буде тільки більше. Роботу пропонують різну і цікаву – не тільки рутину по офісах розгрібати. Шукають і молодшого відеоінженера, стажиста зі спеціалізацією «контент-маркетинг і реклама в соціальних мережах», трансферного гіда, учня маляра на позолоту сухозлітним золотом і т. д. До речі, деякі компанії (в основному іноземні) навіть на стажуванні гарантують цікаві фінансові умови – наприклад, зарплату в 15 тис. грн», – розповіла HR-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Що стосується простої роботи для молодих людей і студентів без досвіду, то для них вакансій іще більше. Тільки на rabota.ua їх 9936. Це місця для продавців, операторів контакт-центрів, менеджерів з продажу та інших, менш універсальних фахівців: фармацевтів, адміністраторів центрів, копірайтерів, кур’єрів і навіть кондитерів. Зарплати – від 6 тис. до 17 тис. грн – залежать від міста, де розміщена вакансія, специфіки роботи, сфери і графіка.

Нерідко працедавцями виступають великі іноземні та вітчизняні компанії, що мають багаторічні програми роботи зі студентами. З таких заробітчан формується кадровий резерв, а сама компанія будує позитивний бренд роботодавця.

Подалі від України

Не обійшла стороною українську молодь і загальнонаціональна мода на закордонні заробітки. Крім Польщі та Чехії, є і більш екзотичні напрямки. Влітку відкривається велика кількість вакансій у приморських містах. Там шукають кадри в сферах торгівлі, готельному бізнесі, кафе і ресторанах. У невеликих містечках роботодавці бонусом до досить скромного окладу можуть пропонувати проживання та харчування для офіціантів, кухарів, адміністраторів готелів та пансіонатів, що робить їхні пропозиції більш привабливими.

«Почнуться літні аграрні роботи не тільки в Польщі, але й в Іспанії, Італії, Швеції та ін. – так що роботи для сезонних студентів вистачає вже зараз, а буде ще більше», – каже  Тетяна Пашкіна.

«Особливо активно зараз набирають молодь у Болгарію на Золоті піски. «Оплату проживання в готелі, переїзду (частіше автобусом) зазвичай бере на себе роботодавець. Потрібні офіціанти, інший обслуговувальний персонал. Оклади пропонують €250–450 на місяць, плюс чайові. Якщо немає біометричного паспорта, доведеться витратити 35 євро на візу. Багато набирають у готелі, де переважають російськомовні туристи, тож можна обійтися без знання мови», – зазначила керівник агентства з працевлаштування Work Garant Тетяна Бугакова.

На морські курорти Туреччини і Єгипту в сезон також активно шукають аніматорів, хостес, масажистів, прибиральниць і т. д. Правда, на ті вакансії, де потрібен контакт з відпочивальниками, зажадають хоча би мінімального знання англійської. Особливо цінуються ті, у кого вже є якийсь досвід на такій роботі. Тут пропозиція стартує від $300–400 на місяць (плюс чайові). Якщо є можливість підписати піврічний контракт – оклад обіцяють вищий.

Оплата проживання і харчування часто теж лягає на плечі працедавця. Хоча бувають і нюанси. Наприклад, переїзд (увесь або в один бік) можуть попросити сплатити самостійно. При таких розкладах підробіток може бути не дуже вигідним, кажуть експерти.

Польща поза конкуренцією

Найлегше українцеві зараз поїхати все ж до Польщі. За безвізу можна цілком легально працювати там до трьох місяців, чим українські студенти активно користуються. Тим більше оклади там продовжують радувати наших заробітчан.

«За останній рік ціна години роботи виросла в середньому з 8 до 10 злотих. На практиці виходить близько $700 в місяць при робочому дні тривалістю 8–12 годин. Людей набирають активно, і не тільки молодь. Потрібні робочі руки на харчові (оброблення, пакування) і промислові виробництва (збірка автодеталей). Але проживання та харчування можуть попросити оплачувати самому, тому чистими в результаті вийде близько $400–500 на місяць», – каже Бугакова.

Багато закордонних роботодавців, які спеціалізуються на виробництві та будівництві, охоче візьмуть фахівця навіть без досвіду. Головне – готовність працювати багато і напружено. Зарплата там відповідна. «Якщо середня зарплата в графі «інші країни» досягла 32 тис. грн, то на некваліфікованих роботах, наприклад, у Польщі, можна заробити від 14 тис. грн, а шведські компанії пропонують зарплату вже в 55 тис. грн», – каже Тетяна Пашкіна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему