8 Березня 2024
Новини

МАГАТЕ вимагає повернути Запорізьку АЕС під контроль України

МАГАТЕ вимагає повернути Запорізьку АЕС під контроль України

Рада директорів МАГАТЕ 7 березня більшістю голосів підтримала розроблений Україною проєкт резолюції щодо ядерної безпеки, захищеності та гарантій в Україні, яка вимагає від росії залишити Запорізьку атомну електростанцію.

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

Документ закликає рф до термінового виведення всього несанкціонованого персоналу разом із військовими із ЗАЕС та до негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України. Це необхідно для гарантування її безпечної та надійної експлуатації.

Українську делегацію на засіданні Ради очолював міністр енергетики Герман Галущенко.

«Російська федерація відкрито демонструє ворожість до Агентства та свідомо підриває довіру до системи нерозповсюдження. Підтримуючи сьогодні розроблену Україною резолюцію, країни надішлють чіткий сигнал росії припинити свою незаконну діяльність. Голос за цю резолюцію демонструє відданість МАГАТЕ та необхідність повернення безпеки на найбільшу атомну електростанцію Європи. Адже майбутній розвиток атомної енергетики у світі може зупинити навіть будь-яка незначна аварія на Запорізькій АЕС», – зазначив урядовець.

Також в ухваленому документі висловлюється серйозне занепокоєння нестабільним станом ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС. Особливо це стосується відсутності належного кваліфікованого персоналу на майданчику, прогалин у проведенні планово-попереджувальних робіт, відсутності надійних ланцюгів постачання, вразливого стану водопостачання, зовнішнього електропостачання та встановлення протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішнім та зовнішнім периметром установки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією, Світ
В тему

Останні матеріали