22 Лютого 2024
Новини

Данія й Україна уклали 10-річну безпекову угоду

Данія й Україна уклали 10-річну безпекову угоду
Угоду про безпекові зобов'язання перед Україною на наступні 10 років уклала Данія. 

Це вже четверта країна-союзник, яка надає «гарантії безпеки» Україні та перша — серед скандинавських країн. Про це повідомили в уряді Данії, - пише hromadske.

Традиційно, безпекова угода з Україною передбачає, що в разі будь-якого нового вторгнення росії в Україну негайно активується механізм консультацій із Києвом. Група країн, які уклали з Україною аналогічні безпекові угоди, негайно обговорюватимуть контрзаходи.

Також Данія бере на себе зобов'язання:

  • підтримувати здатність України захищати себе від російської агресії;
  • продовжувати пожертвування військового обладнання та проведення військових навчань для українців;
  • посилювати кібер- та розвідувальну співпрацю;
  • підтримувати Україну на шляху до майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Як зазначається, зобов’язання Данії щодо безпеки ґрунтуються на «сильній позиції» щодо літаків F-16 для України, реконструкції Миколаєва та реформаторської роботи в Україні.

Нові зобов’язання фінансово підтримає Данський фонд для України, який наразі має фінансування до 2028 року. На цю мить ресурси Українського фонду становлять 69,1 мільярда данських крон (10,2 мільярда доларів).

Варто зазначити, що ця угода двостороння. Україна своєю чергою зобов’язується впроваджувати необхідні реформи, які сприяють демократії, боротьбі з корупцією та демократичному контролю над збройними силами.

Нагадаємо, Україна вже уклала схожі угоди про співробітництво між країнами у сфері безпеки з Німеччиною, Францією та Великою Британією. Як відомо, на черзі також угода з Нідерландами.

Раніше країни G7 погодилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі. До цієї ініціативи долучилися понад 20 країн. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Світ, війна з Росією
В тему

Останні матеріали