2 Квітня 2018
Новини

Як зустріти за столом Великдень-2018, не нашкодивши здоров’ю

Як зустріти за столом Великдень-2018, не нашкодивши здоров’ю

У неділю настає один з найбільших церковних свят в році - Великдень. У цей день всім, хто дотримувався канонів поста, необхідно бути обережними, адже ви відвикли від тваринної їжі, і розслаблена травна система може не витримати навантаження, тож свято закінчиться прийомом у гастроентеролога – пише vesti-ukr.com.

Зокрема, різкі зміни в харчуванні приводять до розладу шлунку, нападів панкреатиту, нетравлення і інших наслідків, після яких доведеться відновлюватися за допомогою щадних дієт не менше тижня. Наші експерти – Наталя Гордієнко, гастроентеролог, та  Галина Купцова, дієтолог – розповіли, як зустріти свято, не зашкодивши здоров'ю.

Читайте також: Що подарувати на Великдень: оригінальні ідеї

Жирні страви - з гострими спеціями

Ковбаси, смажену свинину, холодець, шашлик та інші жирні і важкі страви приправляйте гострими спеціями - чилі, гірчицею, хроном, васабі, аджикою і ін. Всі вони посилюють виділення шлункового соку, сприяючи швидшому травленню, і допомагають уникнути перевантаження шлунково-кишкового тракту.

За раз - тільки два види білка

За один присід (раз на дві годині) вибирайте тільки два види білка - наприклад, м'ясо і бобові, риба і сир. Це оптимальна кількість, з яким може впоратися травна система. На гарнір вибирайте свіжі овочі - редис (не більш як 5 шт. за раз), капуста і т. д. У них містяться рослинні ферменти, що прискорюють переварювання білка.

Замість газованої води - апельсиновий сік

Протягом дня відмовтеся від газованих напоїв. Вуглекислий газ дратує стінки кишечника, погіршуючи травлення, і прискорює процес всмоктування алкоголю в кров, сприяючи швидкому сп'янінню. Краще пийте яблучний або апельсиновий сік, а також мінералку - вони прискорюють метаболізм і травлення.

Між різними алкоголем - дві години перерви

Спиртні напої протягом дня краще не змішувати. Але якщо так не виходить, змішуйте напої, виготовлені з одної сировини. Наприклад, коньяк - вино (виноград), віскі - ячмінне пиво, горілка - пшеничне пиво. Ніколи не міксуйте між собою шампанське, віскі і коньяк, а також горілку і вино. Ні з чим не поєднуються ром, текіла і джин. Між різними напоями дотримуйтесь інтервалу в 1,5-2 години.

Під спиртне - оливки

Під келих або чарку міцного з'їжте шматочок сиру і оливку. Жири, які містяться в обох продуктах, обволікають стінки шлунку, сповільнюючи всмоктування метаболітів спиртного, а також стимулюють обмін речовин, прискорюючи виведення алкоголю з крові. Крім того, оливки це ще й джерело клітковини, яка сорбує і виводить з організму токсини алкоголю.

Розговіюся вином і яйцем

Як аперитив випийте 30-50 г сухого червоного вина - напій стимулює вироблення шлункового соку, що допоможе ШКТ витримати незвичну харчове навантаження. Потім розговіюся скибочкою сирної паски і яйцем - це найлегший вид тваринного білка. Більше протягом дня яєць не їжте - жирний жовток перевантажує роботу печінки і жовчного міхура, що може викликати нудоту.

Рибу приправляйте зеленню

Якщо протягом дня навантажувати розслаблений постом ШКТ м'ясом і копченою рибою, може виникнути нетравлення. Тому з шматочком риби з'їжте пару гілочок зелені (рукола, салат латук, черемша та т. Д.). Щавлева кислота і хлорофіл в їх складі сприяють швидкому переварюванню протеїну, прискорюють обмінні процеси і очищення кишечника.

Під шашлик - печений буряк

Під смажене м'ясо (шашлик, гриль і т. д.) на гарнір вибирайте печені коренеплоди - буряк або моркву. Їх груба клітковина стимулює перистальтику кишечника, а калій, що міститься в ній, покращує метаболізм. Крім того, ці овочі містять бетаїн - речовину, яка покращує переварювання жирів і білків.

Солодкий стіл без шоколаду

Солодкий стіл плануйте після основного через 1,5 години. Солодощі - це швидкі вуглеводи, перетравлювання яких не може відбуватися одночасно з переварюванням білкової їжі. На десерт не варто вживати торти, шоколад і цукерки - вони різко підвищують рівень цукру в крові, що може спровокувати напад панкреатиту. Замість них зупиніться на мармеладі, фруктовому желе, імбирному печиві і т. д.

У перервах - грейпфрут

Між прийомами їжі перекушуйте грейпфрутом - досить по одній-дві часточки за присід. Вміщені в ньому ефірні масла і органічні кислоти стимулюють обмін речовин, прискорюють процеси травлення, засвоєння їжі і розщеплення жирів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему