23 Лютого 2018
Новини

Кого вітати 23 лютого?

Кого вітати 23 лютого?

23 лютого, 17 вересня, 14 жовтня, 19 листопада, 6 грудня – ні, це не простий набір дат, а приводи привітати чоловіків з їхнім святом. Проте якщо дати ми вже вивчили, то коли і кого вітати – так і не зрозуміли.

23 лютого – мабуть, найсуперечливіше чоловіче свято. Відповідно, у багатьох постає питання, кого вітати 23 лютого? Давайте розберемося з цією темою.

23 лютого

Свято було встановлене в СРСР у 1922 році як «День Червоної армії і флоту». З 1949-го мало назву «День Радянської армії та Військово-морського флоту». З 23 лютого 1999 року тодішній президент України Леонід Кучма, з метою сприяння патріотичному вихованню молоді, видав Указ «Про День захисника Вітчизни».

На фоні історичних змін, День захисника вітчизни перекочував на 14 жовтня. Однак 23 лютого варто вітати чоловіків, які служили в Радянській армії, та ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Цікаво, що досі 23 лютого День захисника вітчизни відзначають у Білорусі, Таджикистані, Росії та Киргизстані. Причому у двох останніх країнах цей день вихідний.

Третя неділя вересня

День батька – щорічне свято на честь татів, що відзначається в більшості соціально розвинутих країн. Проте в Україні статусу офіційного це свято не має. Вперше його відзначили в 1966 році у США.

У третю неділю вересня слід вітати чоловіків, які стали татусями.

14 жовтня

14 жовтня, в день Покрови, з давнини на вітчизняних просторах відзначали День українського козацтва. Проте у 2014 році, в зв’язку з агресією Росії та запровадженням декомунізації, було вирішено відмовитися від радянських символів і свят. Відповідно, 14 жовтня, на противагу 23 лютому, стали відзначати День захисника України.

Цього дня слід вітати всіх чоловіків та хлопчиків – потенційних захисників держави.

19 листопада

Міжнародний день чоловіків уперше відзначили у 1999 році. 19 листопада можна нікого не вітати. Свято було вигадане, аби привернути увагу до гендерної дискримінації та проблем нерівності статей. Нині 19 листопада відзначають більше ніж у 60 країнах. Прихильники цього свята запевняють, що цей день не є конкурентом для Міжнародного жіночого дня, оскільки створений у цілях висвітлення проблем сильної половини людства та заохочення позитивної рольової моделі чоловіків.

6 грудня

6 грудня 1991 року в Україні ухвалили закон «Про Збройні сили України». А два роки по тому Верховна Рада постановила, що 6 грудня буде вихідним днем.

Цього дня прийнято вітати чоловіків і навіть жінок, які проходять або пройшли службу в Українській армії, професійних військовослужбовців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему