Життя

Навіть банальна застуда може викликати цю невиліковну хворобу

Навіть банальна застуда може викликати цю невиліковну хворобу

Дотепер лікарі не можуть достеменно зрозуміти механізму появи псоріазу

Нещодавно мої близькі родичі зізналися: в їхнього 20-річного сина –псоріаз. Хлопець соромиться ходити в шортах і футболці, бо його тіло вкрите червоними плямами, які ще й лущаться. Аби ці вади шкіри були не такі помітні, батьки купують синові дорогі препарати. А, щоб мати на це гроші, спеціально тримають дві корови.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Що ж то за хвороба така – псоріаз? Від чого виникає? І чому її фактично неможливо вилікувати? За порадою звернемося до відомої нам із вами фітотерапевтки, кандидатки медичних наук Алли Борщ.

– На жаль, псоріаз нині є одним із найпоширеніших захворювань шкіри, – каже Алла Андріївна. – Чому він виникає? Причини можуть бути різні. Це і генетичний фактор, і збій роботи ендокринної системи, і стреси та нервові перенапруження, і порушення обміну речовин та протитоксичної функції печінки. У деяких випадках захворювання виникає навіть після перенесених ГРВІ або герпесу. Бо віруси теж можуть призвести до утворення в організмі токсинів і вільних радикалів, які порушують роботу імунної системи. Проте механізм появи псоріазу досі не з’ясований.

Ось чому лікарі не можуть запропонувати методів, які б повністю позбавили хворого від недуги, через що псоріаз навіть за прогресивної медицини ХХІ століття все одно лишається хронічним захворюванням, яке важко піддається лікуванню.

Серед основних винуватців – стреси і хвилювання

– Але завдяки багаторічному дослідженню цього захворювання я маю ефективні алгоритми дії, які допомагають загнати псоріаз у ремісію: тобто хвороба в організмі хоч і лишається, але не проявляє видимих ознак, – продовжує Алла Андріївна.

Аби підібрати правильне лікування, кандидатка медичних наук обов’язково враховує індивідуальні особливості пацієнта. Зокрема, чи не має він проблем зі щитоподібною залозою, чи не зазнавав стресу незадовго до того, як побачив перші ознаки псоріазу. Можливо, захворювання виникло внаслідок нестачі в організмів деяких вітамінів, амінокислот та мікроелементів, особливо кремнію. А вже зважаючи на ці чинники, підбирається відповідний комплекс трав. Бо якщо, приміром, псоріаз виник через збій у роботі ендокринної системи, до суміші трав необхідно додавати рослини для щитоподібної залози. Якщо через нервові перенапруження – фітопрепарат має містити заспокійливі трави.

– Нейрогенний фактор (тобто збій у роботі нервової системи) є чи не головним у виникненні захворювання, – наголошує Алла Борщ. – Тому при лікуванні псоріазу слід особливу увагу приділити використанню лікарських рослин, які виявляють седативну (заспокійливу) дію на організм.

Щоб у домашніх умовах приготувати заспокійливий збір, вам знадобляться в однакових пропорціях корінь валеріани, трава чебрецю, м’ята перцева, меліса лікарська, звіробій, лофант тибетський. Рослини слід подрібнити, 1 – 2 ст. л. збору залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хв., пити 1 раз на день за 2 – 3 год. до сну.

Хорошу седативну дію має синюха блакитна. Сировиною є кореневища рослини. Для приготування відвару вам треба взяти 15 г подрібненої сировини, залити склянкою води, кип’ятити на слабкому вогні 5 хв., годину настояти, пити по пів склянки 2 рази на день: перший раз – у другій половині дня до їди або через 12 години після їди, други раз – перед сном.

 

Варто очистити кров і поповнити запас вітамінів

– Дуже помічними при лікуванні псоріазу є також збори та екстракти рослин, які чинять антиоксидантну, кровоочисну дії, нормалізують антитоксичну функцію печінки, є джерелом мікроелементів. А для кращого ефекту я раджу паралельно з пероральними ліками використовувати мазі на основі свіжої рослинної сировини, – додає Алла Борщ.

Щоб приготувати збори для внутрішнього лікування, треба взяти в однакових пропорціях траву парила звичайного, фіалки триколірної, череди трироздільної, листя берези, суниці лісової, малини. Або застосувати таку суміш: листя кропиви, берези, трава гравілату міського, деревію, шавлії, парила, грициків, золототисячнику, квіти кульбаби у співвідношенні 2:2:1:1:1:3:1:2:2. Можна також узяти квіти глоду, ромашки, нагідок, листя горіха, траву вероніки лікарської, череди, парила.

Кожна з цих сумішей готується однаково: 2 ст. л. збору залити 500 мл окропу, настояти 3040 хв., процідити, пити по 100150 мл тричі на день до їди.

– Дуже хороший терапевтичний ефект дає використання відвару коренів лопуха, кульбаби, оману високого (дивосилу) та цикорію, – зауважує кандидатка медичних наук. – Для приготування відвару беруть по 1 столовій ложці подрібнених корінців, заливають 500 мілілітрами води, кип’ятять на слабкому вогні п’ять хвилин, настоюють годину, п’ють по 100 мілілітрів тричі на день за 30 хвилин до їди.

Для кого щодня морочитися з травою проблематично, той для зручності може приготувати настоянки та екстракти на основі свіжої рослинної сировини.

Для цього Алла Борщ радить узяти свіжу траву парила та золототисячнику по 20 г, свіжий корінь лопуха та цикорію – 30 г, квіти нагідок 10 г. Усі компоненти подрібнити, скласти в літрову банку, залити 50-процентним спиртом і поставити на добу в темне місце. Потім добре перемішати, настоювати ще 3 тижні, готову настоянку процідити та пити по 1020 крапель тричі на день до їди на столову ложку води.

Маєте запитання до Алли Борщ – телефонуйте: (050) 072 51 23, (068) 12 77 826.

Продовження – у наступному номері

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: захворювання, ліки, Лікарі
В тему