Поради

10 міфів про хороший сон

10 міфів про хороший сон

Про здоровий сон ходить багато чуток. Але що означає добре спати насправді? Лягати спати раніше, скоро засинати, спати всю ніч і вранці бадьорим встати з ліжка більшість людей назве здоровим сном. Не все так просто, наш сон набагато складніший ...

1 міф: ті, хто рано лягають спати, краще сплять

Сон до півночі, як більшість вважає, найкращий сон. Це не правильно. Насправді, незалежно від того, коли ви засинаєте, перші 3-4 години сну є найбільш спокійними, оскільки саме в цей час настає фаза глибокого сну, що собливо цінна для відпочинку. 

2 міф: обов’язково потрібно 8 годин сну

Тривалість сну сильно варіюється для кожної людини. Кілька досліджень, присвячених здоровому сну, показують, що ми живемо нормально з різною кількістю сну. Короткий сон триває близько 5 годин, довший до 9 годин. Головне не кількість годин, а якість сну.

3 міф: з віком ми спимо менше

Насправді дослідження сну давно спростували цей міф. Навіть після нашого 60-го чи 70-го дня народження, як правило, ми спимо стільки ж, як і раніше. Середня тривалість нічного сну у 70-річно людини становить приблизно 5-6 годин. Як і в молодих людей, час сну для людей похилого віку набагато більше залежить від типу сну (короткого або пізнього), ніж від віку. Правда, проте, ритм сну дещо змінюється у людей похилого віку - і загальна якість сну дещо знижується після 30 років.

4 міф: добре спати означає спати всю ніч

Ти добре спав минулої ночі? І все-таки ти прокидався цієї ночі від 25 до 35 разів. Це не правда? Ти маєш рацію! Тривалість пробудження триває до 3 хвилин. Але ми їх забули до наступного ранку. Якщо ви прокидаєтесь вночі і помічаєте це, це теж не рідкість. Найкраще, що потрібно зробити, це просто обернутися. Це найкращий спосіб негайно заснути.

5 міф: можна добре спати лише з відкритим вікном

Це правда, що нашому тілу потрібно багато кисню вночі. Тому бажано провітрювати спальню перед сном. У маленьких спальнях не зайвим буде залишити двері відкритими, щоб збільшити обсяг свіжого повітря. 

Помилка полягає в тому, що в спальні повинно бути холодно. Бо коли вам холодно, ви гірше спите. Фахівці зі сну рекомендують близько 18 градусів. Якщо ви чутливі до холоду: грілка особливо корисна взимку. 

6 міф: уві сні відпочиває тіло і розум

Мова йде про нічний відпочинок. Але це стосується лише нашого свідомого досвіду. Протягом ночі організм очищається - і готує нас до нового дня. Вночі ми використовуємо близько третини своїх енергетичних потреб. Мозок часом навіть активніший, ніж день. У швидкому сні він спалює більше енергії в хвилину, ніж вдень.

7 міф: після склянки алкоголю краще спати

Багато людей переконані: склянка алкоголю ввечері сприяє сну. Також постійно з’являються дослідження, які хочуть довести, що келих червоного вина стимулює ефект сну. Це правда, що алкоголь може сприяти сну. Однак він не приносить хорошого сну. Алкоголь порушує здоровий сон.

8 міф: здоровий сон покращує вечірня активність

Те, що підходить дітям, не підходить дорослим. Нам потрібно близько 2 годин відпочинку ввечері, щоб тіло і душа могли вимкнутись, а потім знайти спокійний сон. Розумова чи фізична працездатність, навпаки, стимулює кровообіг - і ускладнює здоровий сон. 

9 міф: телевізор як колискова

Швидше за все, ви вже засинали перед телевізором. Навіть під час сну, особливо у фазі легкого сну, ми поглинаємо зовнішні сенсорні подразники - а у випадку телевізора з його мерехтливим світлом та зміною рівня гучності - це найбільші порушники хорошого сну.

10 міф: при повному місяці погано спиться

Багато хто приписує всі види здібностей до повного місяця. Дослідники сну не довели, що повний місяць порушує сон. До речі, також не існує статистично підтверджуваного зв'язку між повним місяцем та кількістю дорожньо-транспортних пригод чи насильницьких злочинів тощо.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: відпочинок, Здоров'я
В тему