13 Серпня 2019
Новини

Супрун розвіяла міф про «нітратні» кавуни

Супрун розвіяла міф про «нітратні» кавуни

Очільниця Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла, чим корисні кавуни і як їх правильно вживати, аби отримати від солодкої ягоди максимум користі.

Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook, передає «Народна правда».

М’якоть кавуна на 92 – 95% складається з води. Решта – незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. У кавунах присутні, хоча в невеликій кількості, всі 19 вітамінів та 11 мінералів. У них міститься близько 4 – 6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. Калорійність становить близько 30 ккал/100 г, хоча буває і більше. Це наче і немало, але і їдять кавун великими порціями.

Кавуни багаті на лікопен – каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що зумовлює колір кавунів та помідорів. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні, на відміну від помідорів, міститься така ж форма лікопену, як і в нашій плазмі крові – цис-лікопен. Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози.

«Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування», – написала Супрун.

Завдяки тому, що кавуни містять амінокислоту цитрулін, вони сприяють набору і підтримці м’язової маси в спортсменів, бо активують той самий сигнальний каскад, що і улюблена багатьма добавка ВСАА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві акушерський скандал: побори із породілей виводили в «офшор»

Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але пам’ятайте, що ці калорії походять із цукрів, а нашому тілу їх багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру.

Однак, як відомо, перші кавуни у нас асоціюються з нітратами. «Вони не становлять загрози здоров’ю. Насправді нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив», – пише Супрун.

За словами очільниці МОЗу, кількість нітратів у кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей.

Також Уляна Супрун пояснила, чому часто після вживання кавунів стає погано.

«Нудота, діарея, біль у животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб у розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні», – наголосила очільниця МОЗу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, кавун, здоров'я, уляна супрун
В тему