26 Квітня 2024
Новини

путін анонсував візит до Китаю

путін анонсував візит до Китаю

Відвідати Китай у травні планує президент росії володимир путін та пообіцяв передати китайському лідеру Сі Цзіньпіну роман російського письменника Миколи Чернишевського «Що робити?».

Про це пише російське пропагандистське агентство ТАСС.

Про свої плани відвідати Китай російський президент оголосив на зустрічі з промисловцями та підприємцями. Один з учасників з’їзду попросив путіна передати голові КНР екземпляр роману російського письменника XIX століття Миколи Чернишевського «Що робити?». 

На книзі стоїть штамп прийому до бібліотеки від 15 червня 1953 року, що збігається з датою народження китайського лідера. До того ж, раніше Сі Цзіньпін казав, що цей роман один з його найулюбленіших, зазначає ТАСС.

«Я обов’язково візьму із собою і передам нашому другу цю книгу. Він сильний керівник та справжній чоловік… Жарти жартами, але справді, якщо він любить цю книжку, із задоволенням віддам йому», — сказав путін.

Президент рф не уточнив дату візиту, назвавши лише місяць. Це повинна бути перша закордонна поїздка путіна після «перевиборів».

Більше про роман та його автора

Микола Чернишевський (1828–1889) — російський публіцист і письменник, якого часто називають соціалістом-утопістомом і провідним теоретиком російського нігілізму і народництва.

Як соціаліст, Чернишевський відстоював право українців творити власну культуру рідною мовою. Він позитивно оцінював творчість Тараса Шевченка та інших українських письменників. У своїй статті «Національна безтактність» критикував львівський журнал «Слово» москвофільського спрямування. Був противником слов’янофільства.

Головний твір Чернишевського — роман «Що робити?». У ньому розповідається про жінку, яка уникає контролю з боку сім’ї та шлюбу за домовленістю, щоб здобути економічну незалежність. Цей твір був відповіддю Чернишевського на роман іншого російського письменника Івана Тургенєва «Батьки і діти», який також товаришував із Шевченком.

Вважається, що молодий Іван Франко та його політичний соратник Михайло Павлик сформували свій погляд на шлюб під впливом книги Чернишевського. Роман їм порадив публіцист та історик, теж соціаліст, Михайло Драгоманов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін, китай, Політика
В тему