Життя

«Що мені робити: знайти іншого чи стати коханкою свого колишнього чоловіка?»

«Що мені робити: знайти іншого чи стати коханкою свого колишнього чоловіка?»

«Добрий день усім, хто зараз читає ці рядки. Не хочу називати свого імені, казати, звідки я. Але мушу розповісти про своє життя. Щоб інші люди задумалися і не повторили моїх помилок… – звернулася до редакції наша читачка. – А свого листа написати вирішила, бо прочитала в газеті розповідь про двох рідних сестер, які ділили одного чоловіка. В мене схожа ситуація. Але вийшло все набагато складніше…»

Ця історія настільки вразила, що ми не змогли не поділитися нею з вами. Передаємо її устами самої жінки, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Усе почалося з плями від кетчупу

«Із Олегом ми зустрілися, коли двоє навчалися в університеті. Він – на фізкультурному. Я – на факультеті іноземних мов. Познайомилися на дискотеці в День студента. І це не було, як у кіно, – кохання з першого погляду. Бо ми взагалі були різні люди. Я – домашня дівчинка, жила з батьками, гарно вчилася і грала на фортепіано. Олег же ріс сиротою, жив із бабусею, яка мешкала в селі. Щоб десь себе знайти, пішов у спорт. Тренер фактично замінив йому батька. І саме спорт, сирітство та зв’язки тренера допомогли Олегові вступити до вишу. Але вчився він погано. Привозив університету перемоги зі спортивних змагань і так складав сесії.

Потім, уже через багато років, Олег зізнався: коли вперше мене побачив, подумав: «Ото святоша». Бо я була скромна, не пила і не курила. А про те, щоб із кимось спати, – навіть думати соромилася. Тому Олегові просто не було сенсу зі мною щось мати. А я з нашого знайомства з Олегом запам’ятала тільки пляму від кетчупу на його футболці.

Щоразу, коли ми згадували з Олегом той день, дуже сміялися. Адже тоді були впевнені: між нами взагалі не може нічого не бути.

Протягом кількох років ми справді обмежувалися сухим привітанням, якщо десь перетиналися у коридорах університету (бо навчалися в різних корпусах). А на п’ятому курсі доля звела нас у бібліотеці. Я ходила туди, як додому. Бо писала дипломну, багато опрацьовувала літератури. А от що в бібліотеці забув Олег – було для мене загадкою. Тож коли я побачила його, зраділа, підійшла, стала розпитувати за справи. Так і дізналася, що він посварився з деканом факультету, той пригрозив вигнати Олега за прогули, і зараз хлопцеві кров із носа треба було поздавати викладачам бодай якісь роботи. Тож я й запропонувала підтягнути Олегові англійську, помогти з мовою і літературою. Ми тижні два займалися. І коли Олег закрив усі питання, прийшов мені подякувати й запросив до ресторану, ми того вечора вперше поцілувалися – не просто в щоку, а по-справжньому.

На зло батькам пішли до РАЦСу

Коли мої батьки взнали, що ми з Олегом хочемо одружитися, то були, м’яко кажучи, не в захваті. «Нащо тобі той неблагонадійний елемент?» – казав тато на своєму міліцейському лексиконі. «Та це не чоловік, а гуляй-вітер!» – додавала мама своєю літературною мовою. Та хіба могли вони знати, як я мліла в його ніжних обіймах. Як гордо йшла з ним вулицею, поки інші дівчата із заздрістю дивилися на нас.

Після чергової сварки з батьками я психонула, і того ж дня ми з Олегом подали заяву до РАЦСу. Ніякого весілля не робили, бо не мали грошей. Тому вирішили: от заробимо – тоді й весілля влаштуємо. А батькам щось не подобається – хай ідуть у дупу.

Оскільки в гуртожитку Олег уже не мав кімнати (бо закінчив університет), а я принципово не хотіла вертатися додому, ми переїхали до Олега в село. На той час його бабуся померла, її хата стояла пусткою. Так ми перекантувалися літо. Нам навіть подобалася сільська романтика: природа, романтичні ночі. Вперше в житті я пекла хліб. Ми помагали сусідам по господарству, а вони давали нам продукти. Коротко кажучи – романтика!..

Але настала осінь. Холод, сирість, роботи нема. І ми вирішили повертатися до міста. Я знайшла собі кількох учнів, щоб займатися з ними репетиторством. Олег повернувся у спорт. Паралельно влаштувався на охоронну фірму. Ми орендували кімнатку у старому будинку. І так жили.

Було, чесно кажучи, не просто. Особливо мені. Бо я звикла до комфорту. До того, що митися можна у ванній, а не над мискою з водою. А бігати на вулицю в туалет – це взагалі мене вибішувало. Особливо взимку. Олег пропонував поставити відро в куточку, як його бабуся в селі робила. Але в нас загалом була одна кімната – і за спальню, і за кухню. А розмістити ще в ній туалет – то було занадто.

Що довше ми жили в тій халупці, то більше сварилися. Бо Олег то на роботі, то на змаганнях. Його майже не було вдома. І мене мучило питання: а якого милого я в цій конурі? На той час із батьками я вже помирилася, вони кликали мене додому, а я відмовлялася через Олега. Бо він, бачте, гордий, і не хоче ні перед ким прогинатися.

Новосілля закінчилося сльозами

Не знаю, чим би закінчилися наші сварки, але мої батьки фактично врятували наш шлюб. Вони купили нам маленьку однокімнатну квартиру з власними кухнею та санвузлом. Поки ми всі дружно робили4 в ній ремонт, Олег подружився з моїми батьками. Мій тато нарешті побачив в Олегові не «неблагонадійного елемента», а хлопця, якого добряче покидало життя і він просто мусив бути жорстким, аби вижити. Мама ж оцінила, наскільки турботливим був до мене Олег, як помагав у всьому – і картоплю начистити, і підлогу помити. «Ну, з таким чоловіком ти точно не пропадеш. Тому щастя вам, діти», – сказали батьки, коли на новосіллі піднімали за нас тост. А мій Олег так розчулився, що навіть (як мені здалося) змахнув сльозу: «Я, ви знаєте, ріс без батьків. Ніколи не знав, як це – мати опору. Всього в житті я мусив добиватися кулаками: і в спорті, і у житті. Але ви показали, що буває інше життя. Те, в якому є любов. Те, де тобі можуть дати щось, просто щоб зробити твоє життя кращим. Я дуже дякую вам. Ціную все, що ви зробили для мене з Олею. І я буду старатися вас не підвести». Після його слів ми всі розплакалися. Стали обійматися. Просити пробачення одне в одного. І від тих сліз розтанули геть усі образи, які ми роками носили в собі.

Мріяли про дітей, а їх усе не було

Коли ми з Олегом оселилися в нашій затишній квартирці, відчули опору під ногами. Якусь стабільність, упевненість. Нам хотілося не втікати з дому, а старатися для дому.

Я працювала вже на двох роботах: до обіду викладала іноземну в школі, а після обіду і на вихідні далі займалася репетиторством. Олег тепер не просто їздив на змагання, а непогано на них заробляв. На тій охоронній фірмі, де працював, його підвищили до начальника відділу. А крім того, він примудрявся додатково тренувати дітей тих багатеньких батьків, які хотіли, щоб їхній син умів за себе постояти.

Ось так через декілька років шлюбу ми з Олегом заробили грошей на машину. А потім підзбирали ще трохи, продали свою квартирчину і купили нову – велику, красиву, в новобудові.

Друзі, коли приходили в гості, ахали й охали. Бо такої розкоші ще ніхто з них не мав. Єдине, що засмучувало, – син і донька, яких Бог усе не посилав…

Консультації в найкращих фахівців, обстеження, аналізи – чого ми тільки не робили. Ніби й здорові обоє – а вагітності нема. Один професор сказав, що причина може бути в нашій несумісності. Мовляв, якби з іншими партнерами – ми б обоє з Олегом могли мати потомство, а так…

Чесно кажучи, то для нас був шок. Ми дуже кохали одне одного і хотіли, щоб наші діти були плодами нашої любові, а не чиїхось яйцеклітин чи сперматозоїдів.

Тому ми пробували штучне запліднення. Невдало. Потім була думка взяти на виховання сироту. Проте Олег був проти. Казав, що сам став сиротою, бо батьки загинули. А здебільшого сироти – це діти від неблагонадійних батьків: пияків, наркоманів. «Було в мене пару таких дружків, – розповідав мені. – Їх усиновили нормальні батьки. Любили, всю душу в них вкладали. А ті діти просто на голову вилазили: не слухали, вічно якісь збитки робили. Коли виросли, то взагалі: з хати все виносили, батьків матюкали. Один навіть побив мамку, бо вона не давала грошей на дозу, а в нього була ломка».

Після цих розповідей я вже не горіла бажанням усиновити сироту. Хоча в глибині душі надіялася, що колись зустріну дитину з нормальної сім’ї і таки заберу її до себе. Але то буде колись…»

На які жертви пішла жінка, аби зберегти життя ще не народженій дитині і чому для цього довелося розлучитися з Олегом, читайте наступного тижня у другій частині цієї розповіді.

Історію записала Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кохання
В тему

Останні матеріали