Життя

Які жахи українці переживають в окупованих містах і селах

Які жахи українці переживають в окупованих містах і селах

Галина – мати-одиначка. Разом із дітьми та батьками вона живе в Запорізькій області в населеному пункті, де зараз керують росіяни.

Із перших днів окупанти розповідали місцевим людям, що Україна їх кинула і вже ніхто не отримає українських зарплат, пенсії, допомоги, а тому, мовляв, треба брати російські паспорти, - йдеться у газеті "Твій вибір".

Журналістам-розслідувачам із EBU Investigative Journalism Network Галина розповіла, що до неї додому неодноразово вривалися з обшуками, вимагали зізнатися, де родич, який служив в АТО, де його спільники. Коли Галина сказала, що нічого про це  не знає, її звинуватили в роботі на користь України: «Вони кричали мені: «Збирай дітей, зараз вивозимо вас! Діда – в один бік, тебе – в інший, дітей – у Дитячий будинок!» Я благала, щоб не чіпали невинних дітей. Клялася, що справді нічого не знаю. Та вони волали, що заберуть дітей, поріжуть їх і щодня повертатимуть по куску, поки я не зізнаюсь. Від переляку моя дитина почала заїкатися».

Після пережитого Галину мучать кошмари. Постійно сниться, що дитина помирає в неї на очах. Жінка прокидається в холодному поту і боїться кожного шурхоту, кожних кроків на сходовій клітці.

Хто проти росії того до катівні

А жителька Херсонщини Світлана два тижні  пробула в катівні, організованій росіянами. Її не випускали з ізолятора тимчасового тримання тільки за один коментар у Telegram-каналі «Зрадники Херсона».

«Я написала, що окупанти поїдуть додому в чорних пакетах. І вони прийшли з цим коментарем до мене додому. Перевернули всю квартиру вверх ногами. Забрали ноутбуки, комп’ютер, планшет, телефони, електронну книжку, а також мій та синовий паспорти», – розповіла жінка журналістам-розслідувачам.

Світлану не били та не катували, на відміну від чоловіків, яких утримували в ІТТ, та кількох жінок з її камери, яких теж піддали тортурам.

Лікар Леонід Ремига з Херсонщини опинився у російській катівні, бо відмовився працювати на окупаційний режим. Саме він рятував людей після російських тортур. «Переломи ребер, вибиті зуби, забої всіх частин тіла. В однієї жінки вся шкіра від стегна до п’ятки була здерта так, наче жінку тягали по якомусь асфальту чи бетону, – згадував лікар. – Глибокі поранення лишалися від електрошокерів, потім вони гноїлися. Чоловікам під’єднували один електрод до мочки вуха, а другий вводили у пряму кишку чи до статевого органа і підключали струм. Це страшні муки».

Без паспорта рф ні пенсій, ні соцвиплат, ні ліків

Оскільки на окупованих територіях немає українського ні радіо, ні телебачення, а російська пропаганда лунає з усіх ЗМІ, то чимало людей піддалися російській брехні. Відтак населення поділилося на тих, хто за Україну, та тих, хто перейшов на бік окупантів.

Уже рік, як із обігу вилучена гривня. Щоб купити продуктів і ліків, оплатити комуналку, маєш розрахуватися рублями. Людям понараховували неіснуючі борги за комунпослуги. Хто не прийде розбиратися – чує одну відповідь: то, мовляв, Україна щось там намутила.

«У Бердянську та Пологах Запорізької області людей виганяли з їхніх домівок, якщо немає російського паспорта. Соцвиплати, гуманітарну допомогу, ліки (як-от інсулін) отримають тільки ті, в кого є російський паспорт. А на Херсонщині, в кого немає російського паспорта, відправляють на фільтрацію, – розповіла Людмила, яка виїхала з окупованої частини Запорізької області. – Якщо дитина не відвідує школи, то в батьків вилучають її за невиконання обов’язків або вимагають виїжджати за межі окупованої території, бо ті, мовляв, не підтримують законів рф».

Відтак діти Галини із Запорізької області пішли до тієї школи, яку відвідували до повномасштабного вторгнення. Але тепер там суцільна пропаганда. На уроках дітям промивають мізки, щоб любили окупантів. Але діти називають російські підручники какашками і потайки підтримують Україну.

«Коли в жовтні у школі організували концерт з нагоди «приєднання Запорізької області до рф», деякі вчителі ховали очі й намагалися не бути в актовому залі. Поки тривало «свято», учні гралися в телефонах і бешкетували. Виступали переважно молодші класи, – розповіла Галина. – Основне, про що постійно говорить пропаганда, – нібито української нації не існує, що росія понад усе. Я думаю, так готують дітей, щоб після їхнього повноліття відправити на війну проти України».

Демократія під дулами автоматів

У березні на окупованих територіях України росія планує провести вибори путіна. Як це відбуватиметься – місцеві здогадуються. Все буде за прикладом так званого «референдуму про приєднання до рф».

«Ходили з автоматами, тільки ховалися від відеокамер, що в під’їздах. Жінки з бюлетенями дзвонили у квартиру, а військовий підглядав на сходах. Пенсіонерам сказали, що скасують пенсію, якщо не проголосують. Голосування проходило по квартирах. На виборчі дільниці, у кабінки, сказали не йти», – розповіли місцеві.

Станом на вересень 2023 року в окупації перебували 2 804 населені пункти, що були захоплені після 24 лютого 2022 року. Таку відповідь Мінінтеграції надало на запит Школи політичної аналітики  НаУКМА. Про кількість людей, які не виїхали з окупованих територій, у міністерства інформації немає.

Тим часом Галина лишається у рідному містечку на Запоріжжі та чекає на звільнення. Її діти навчаються у двох школах: спершу в російській, а потім вдома онлайн – в українській. А ще – малюють: Українські Прапори, українських військових у їхньому місті та сподіваються знову побачити друзів – тих, які зуміли виїхати.

«Ми уявляємо, як будемо святкувати День Перемоги. Візьмемо Українські Прапорці й підемо радіти по місту. А вдома щоб були тортик і курка гриль, і олів’є, і подарунки. Ну, як Новий рік нового життя. Тримаємося і молимося за всіх, хто нас підтримує, хто нас захищає, хто віддає своє життя для того, щоб ми жили. Молимось Богу про допомогу і благословення. Віримо, що Україна переможе».

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, запоріжжя, херсон
В тему

Останні матеріали