Життя

Подружжя волонтерів врятувало сотні сімей по всьому світу

Подружжя волонтерів врятувало сотні сімей по всьому світу

Альона та Олександр Юхимчуки разом уже 15 років, а звела їхні долі разом випадкова… світлина. Її зробив добрий друг та наставник, коли молоді люди сиділи на задній парті і про щось захоплено спілкувалися. Коли він показав фотографію, дівчина й хлопець самі не очікували таких емоцій на обличчях один одного, але як вважали тоді вони не мали взаємних почуттів. Щоб не образити автора фото, Альона та Сашко погодилися на перше побачення.

«Для мене це був виклик, а Альона вже півроку як кохала мене…»

 «Сашка я покохала перша, - зізнається Альона. Ми майже два роки працювали над спільними проектами, а потім я зрозуміла – це моя доля. Моє виховання не дозволяло зізнатися йому у своїх почуттях, тому я чекала слушного моменту чи підходящої ситуації».

Натомість, молодий чоловік навіть не здогадувався про почуття дівчини і не був готовий до якихось серйозних стосунків. Навіть заявив, що не хоче довго зустрічатися, бо неодноразово бачив, як хлопці втрачають голову через кохання.

«Це був певний виклик для мене. Коли йшов на перше побачення, то навіть не здогадувався, не відчував, що з цього моменту наші долі пов’язані навіки. Все що я надумав сказати – забув. Натомість озвучив, що хотів би будувати стосунки з дівчиною. А Альона відкрито розповіла про свої почуття і ошелешила мене, що кохає вже півроку», - пригадує Олександр.

Зараз вони цю історію вони згадують зі світлою посмішкою, тримаючись за руки, а стосунки вийшли на новий рівень довіри, взаємної поваги та міцної сім’ї.

«Коли ти віддаєш, то стаєш щасливим»

Бог подарував сім’ї Юхимчуків трьох прекрасних діток. Найстаршому Марку вже 12 років, донечці Вікторії 10 років, а найменшому хлопчикові Назарку лишень 6. На запитання, чи планують ще діток, пара переглянулася.

«Ми задумуємося над  усиновленням дитини. У нас є багато знайомих, які наважилися на цей крок, це дуже серйозно і зараз ми зважуємо, наскільки і чи готові до такого вчинку. Зі  своїми дітьми простіше в тому плані, що бачиш як вони зростають змалку. А коли дитина певного віку і має життєвий досвід, здебільшого негативний, то тут треба бути готовим на компроміси і розуміння ситуації», - каже Олександр.

Альона підтримує чоловіка і підкреслює, що люди, багаті внутрішньо та ті, які сповідують духовні цінності внутрішньо готові до такого благородного вчинку.

«Коли ти віддаєш, то стаєш щасливим», – посміхається молода й привітна жінка.

«Поняття гендерної рівності розмите, а що вчать українських дітей?»

Пара має величезний досвід спілкування з родинами, а тому зазначають, що сім’я – це щоденна робота двох: чоловіка і дружини.

«Чоловік – це професія, дружина – це професія і найголовніше: аби сім‘я була щасливою, цьому треба навчитися. Сімейні цінності закладаються ще з дитинства, а тому дуже важливо, що діти бачать вдома, як з ними поводяться батьки, як вони спілкуються між собою. Цього не вчить ніхто і ніде. У нашій країні цьому питанні приділяється значно менше уваги, ніж гендерній нерівності», – каже Альона.

На думку подружжя, на сьогодні прикрим є той факт, що дітям радше розказують про трансґендерні особистості, секс меншини, аніж про цінності традиційної сім’ї. У багатьох країнах вже дозволені одностатеві шлюби, в Україні також є посили для цього. Але, наряду з цим,  у нас  немає навіть міністерства сім’ї, а лише молоді та спорту чи соціальних питань.

Два роки тому Юхимчуки виступили одними із ініціаторів, щоб в шкільну програму включили уроки сімейного виховання.  Заняття проводилися серед старшокласників луцьких шкіл та студентів вищих навчальних закладів.

«Молоді люди у більшості питань необізнані та неготові до створення здорової сім’ї, а тому й цифра на сьогодні страшна: більше 60% українських пар сьогодні  розлучаються», - зазначає Олександр.

 

«Що таке шлюб і дошлюбна підготовка»

Дошлюбна підготовка пар є у багатьох релігіях світу, адже це важливий крок, до якого молоді люди повинні бути готові. Незважаючи на Мережу є брак інформації:  де знайти необхідні поради, з ким можна поговорити, як навчитися жити у шлюбі й вирішувати конфліктні ситуації?  

Альона та  Олександр на собі відчули важливість такої підготовки.

«Лишень через вісім років я навчився говорити з дружиною. Я переніс модель спілкування від своїх батьків, які уникали розмов, а конфлікти вирішували по-своєму. Як і більшість людей нашого покоління ми бачили нерозуміння, несприйняття один одного, а навіть жорстокість у своїх сім’ях.  Коли Альона просила мене поговорити з нею, розказати їй свої проблеми, у мене стояв клубок у горлі. Я вдячний за терпіння, за розуміння. Наші діти бачать зовсім іншу ситуацію, вони мають приклад здорової сім’ї, де цінують і люблять один одного».

«Зважаючи на власний досвід, ми намагаємося допомогти порадами, лекціями, зустрічами тим, хто до нас звертається. Тішить те, що з кожним роком людей, які бажають створити здорову родину, чи зберегти сім’ю стає все більше. З огляду на це, вже найближчим часом у Луцьку запрацює Центр сімейного життя», – розповіла Альона.

Центр працюватиме у трьох напрямкам: дошлюбна підготовка, школи сімейного життя та  кризове консультування. До команди ініціаторів створення такого центру входять ще п’ять пар.

Крім того, подружжя Юхимчуків є одними із організаторів Фестивалю сім’ї, який цього річ проводитиметься в Україні вже у 50 містах, а старував лишень з Луцька та Житомира.

«Шлюб – це постійна дія і віддача. Вступати в шлюб треба тоді, коли ти готовий робити свою половинку щасливою. Треба вміти пробачати і словами з Біблії можна сказати: «Нехай сонце не заходить у гніві вашому», - резюмували Альона та Олександр.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя
В тему

Останні матеріали