Відео

«Треба подивитися одне одному в очі»: Зеленський подзвонив до Путіна (відео)

«Треба подивитися одне одному в очі»: Зеленський подзвонив до Путіна (відео)

Президент України мав телефонну розмову з главою РФ після загострення конфлікту на Донбасі і загибелі 4 українських військових.

У середу, 7 серпня, президент Володимир Зеленський і начальник Генштабу Руслан Хомчак виступили на брифінгу щодо загострення ситуації на Донбасі, передає «Бі-бі-сі».

Спершу Хомчак повідомив, що із 21 липня, коли на Донбасі оголосили перемир’я, в районі ООС загинули шість військових. Четверо з них за один день – 6 серпня. Ще дев’ятеро військовослужбовців отримали поранення.

Зеленський виступав перед ЗМІ другим. Він заявив, що вранці говорив про ескалацію із президентом Росії Володимиром Путіним: «Сьогодні зранку розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним. Терміново подзвонив і сказав, що це нас не наближує до миру. Дуже вас прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивства наших людей».

«Друге питання – продовжуємо розмінування, нам треба скоротити з тієї сторони терміни будівництва мосту в Станиці Луганській. Ще я підняв питання повернення наших полонених. Довга була в нас розмова», – розповів Зеленський.

«Я кажу, що наших людей вбивають, а мені кажуть, що там є якісь місця, де наші люди стріляють по цивільних людях. Всі говорять, що хочуть миру, але крім слів, ми маємо рухатись швидкими кроками», – зазначив він.

Також Зеленський знову закликав якнайшвидше провести зустріч у нормандському форматі: «Нам потрібно подивитися одне одному в очі і припинити цю війну».

Президент анонсував, що вже сьогодні може поговорити з лідерами Франції та Німеччини.

Відео – програма «Факти» на каналі ICTV

Напередодні стало відомо, що впродовж 6 серпня на Донбасі загинули четверо українських військових. Атака сталась близько 10:00 ранку поблизу Павлополя (Донецька область).

«Постріл з гранатомета, до якого була прикручена міна, яка влучила в окоп. Там військовослужбовці проводили інженерне обладнання позицій», – повідомив деталі Руслан Хомчак.

Він запевнив, що «відповідь військовослужбовці готові були надати, але, за даними розвідки, противник покинув ті позиці».

Хомчак зазначив, що з 00:00 години середи жодного обстрілу не було.

Впродовж останніх днів штаб ООС повідомляв про регулярне порушення режиму тиші з боку ворога – зокрема, із мінометів калібру 82 мм, які заборонені мінськими угодами.

Втрати української армії 6 серпня – одні з найбільших одномоментних від початку президентства Зеленського.

21 липня на Донбасі почався режим перемир’я по всій лінії зіткнення. Про це сторони домовилися під час переговорів у Мінську.

При цьому українська сторона наголошувала, що в разі порушення режиму тиші ворогом відповідатиме на це «адекватно».

За 11 місяців минулого року бойові втрати української армії на Донбасі становили 110 бійців. Ще 776 військовослужбовців були поранені.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему