Відео

Володимир Висоцький: цікаві факти про артиста (відео)

Володимир Висоцький: цікаві факти про артиста (відео)

25 січня 1938 року народився один з найбільш вражаючих та найталановитіших артистів минулого століття. Яким було життя музиканта й які незвичайні таємниці приховує його біографія?

Ми підібрали для вас найцікавіші факти про Володимира Висоцького.

  • Висоцький народився 25 січня 1938 року о 9 годині 40 хвилин у Москві. Його батько був родом з Києва.
  • Висоцький завжди грав на семиструнних гітарах.
  • Перший вірш «Моя клятва» Висоцький написав 8 березня 1953-го, будучи учнем 8 класу. Він був присвячений пам’яті Сталіна. А перші пісні Висоцького з’явилися на початку 1960-х років.
  • За спогадами друзів, Володимир Висоцький любив швидку їзду на автомобілі зі швидкістю близько 200 кілометрів на годину і часто розбивав свої машини.
  • Марина Владі привезла йому з Парижа Renault 16, отриманий нею за зйомки в рекламі. Висоцький розбив «Рено» першого ж дня, в’їхавши на зупинці в автобус.
  • Висоцького називали «незручним» актором. Станіслав Говорухін, який працював зі співаком над картиною «Место встречи изменить нельзя», згадував: «Працювати з Висоцьким було непросто, він надзвичайно незручний актор для режисера. Ніколи не приходив у кадр просто так, не вмів виконувати формальні завдання. Завжди привносив своє. При цьому артист був якийсь... квапливий. Терпіти не міг другий дубль. Просто не любив повторюватися. Він уже прожив це, і йому хотілося чогось нового, нестися далі. Він і партнера заводив так, що той у першому дублі викладався на повну, щоб другого не знімати».
  • Якось під час відпочинку в Сочі Висоцького обікрали: витягли з номера документи, одяг і навіть ключі від московської квартири. Артист звернувся в міліцію, але, повернувшись у номер, виявив там викрадені речі та записку: «Вибачте, Володимире Семеновичу, ми не знали, чиї це речі. Джинси, на жаль, ми вже продали, але куртку і документи повертаємо».
  • Висоцький був тричі одружений. З першою дружиною прожив чотири роки. За останніми даними, Іза Висоцька мешкає в Нижньому Тагілі, працює у місцевому драматичному театрі.
  • З другою жінкою прожив п’ять років. У шлюбі народилося два сини, які стали акторами.
  • У Висоцького була позашлюбна донька Анастасія від актриси театру на Таганці Тетяна Іваненко.
  • У липні 1967 року Володимир Висоцький познайомився із французькою актрисою російського походження Мариною Владі (Мариною Поляковою), яка стала його третьою дружиною.

  • Володимир Висоцький дуже любив Грузію і багато разів бував там – як на гастролях, так і в гостях у друзів. Саме в цій країні він одного разу мало не потонув у швидкій річці Кура, гучно святкував шлюб з Мариною Владі.
  • Коли в 1979 році Володимир Висоцький приїхав у Америку, його відразу ж оточила юрба журналістів. Першим їхнім запитанням було про «жахи радянської дійсності» і про «нелюдяність комуністичного режиму».
  • Володимир Висоцький викурював не менше від однієї пачки сигарет у день і страждав алкогольною залежністю протягом багатьох років. У кінці 1975 року на зміну алкоголю прийшли морфій і амфетамін.
  • Співак помер 25 липня 1980 року, у віці 42 років, уві сні у своїй московській квартирі від гострої серцевої недостатності. Висоцький відійшов якраз тоді, коли в Москві проходили Олімпійські ігри. Про його смерть написали всього дві газети: «Вечірня Москва» і «Радянська культура»; ще одне повідомлення з’явилося над віконцем театральної каси: «Помер Володимир Висоцький». Ні телебачення, ні радіо, ні центральні московські газети не сповістили про смерть артиста. Проте проводити поета й барда в останню путь прийшли десятки тисяч людей.
  • Висоцький написав більш як 200 віршів, близько 600 пісень, поеми для дітей, а також прозу і драми, сценарії та кіноповісті. В цілому його перу належить понад 850 поетичних творів. Він дав приблизно півтори тисячі концертів у СРСР і за кордоном.
  • Спочатку Вовка в мультфільмі «Ну, постривай!» мав озвучувати Висоцький, але зробити це йому не дозволила цензура, і його замінив Анатолій Папанов. Однак автори мультфільму все ж зуміли залишити спогад про Висоцького в першому випуску – уривок фонограми «Пісні про друга».
  • Іменем Висоцького названі вулиці, бульвари, алеї, сквери, набережні, провулки в населених пунктах Росії (177 у 2013 році) та інших країн, зокрема в Волгограді, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Новосибірську, Самарі, Томську, Одесі (Україна), Еберсвальде (Німеччина). Більше того, його ім’ям називали скелі, перевали, каньйони, льодяники і навіть сорт гладіолусів. На честь Висоцького названий астероїд «Владвисоцкій» (2374 Vladvysotskij). Також його ім’я має 200-метровий хмарочос (54 поверхи) в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему