Поради

Тепло в квартирі: як вибрати газовий котел

Тепло в квартирі: як вибрати газовий котел

Сьогодні все більше квартир в новобудовах припускають наявність автономного опалення. Насправді це дуже зручно, адже ви не будете залежати від централізованої котельні і зможете ввімкнути опалення тоді, коли вам буде потрібно. При цьому, вибравши правильно котел, можна забезпечити себе гарячою водою незалежно від центрального водопостачання.

Про те, на що звернути увагу, вибираючи газовий котел для квартири, розповіли фахівець з установки газового обладнання Валентин Бондар і інженер з експлуатації газових мереж і обладнання Юрій Красій.

Двоконтурний котел – УНІВЕРСАЛЬНИЙ

Навіть якщо у ваш будинок централізовано подається гаряча вода, ви не застраховані, що на час ремонтних робіт ви її можете позбутися, і не на один день. Щоб перестрахуватися і не встановлювати додаткові електричні бойлери, зверніть увагу на двоконтурні моделі газових котлів. Такий прилад зможе працювати не тільки на опалення приміщення, а й на подачу гарячої води.

ПОТУЖНІСТЬ КОТЛА – НЕ БІЛЬШЕ НОРМИ

Правило «Чим потужніший, тим кращий» не діє. Ба більше, що потужніший котел буде коштувати дорожче, так він ще і не буде економічним. Так, для стандартної двокімнатної квартири площею 60 кв. м за умови трьох точок користування водою (кухонна раковина, душ і умивальник) буде досить котла потужністю 24 кВт. Вибравши котел з більшою потужністю, ви все одно не будете вмикати його на повну, а чим нижче можливої ??потужності буде включений агрегат, тим нижче буде його ККД. Так, наприклад, виробники деяких котлів прописують, що при роботі на максимальній потужності ККД котла буде складати 93%, а при роботі на мінімальній – 79%. Відповідно, якщо у вас невелике або добре утеплене приміщення, ви не станете вмикати потужний котел на повну, тому ККД роботи знизиться, а витрата необхідного палива для прогріву до потрібної температури збільшиться.

КОТЛИ З ДВОМА ТЕПЛООБМІННИКАМИ

Вибираючи двоконтурний котел, надавайте перевагу моделям, що мають два теплообмінника, первинний і вторинний. Первинний буде працювати на обігрів приміщення, вторинний – на нагрів гарячої води. Такі моделі дешевші в обслуговуванні та ремонті. Справа в тому, що під час нагрівання води в теплообміннику утворюється накип, який з часом виводить цю деталь з ладу. І якщо взяти до уваги, що котел працює на опалення меншу частину року, а нагріває воду постійно, то природно, що в теплообміннику, що працює на нагрів води, накип буде збиратися швидше, ніж в тому, який поставляє гарячу воду в опалювальну систему. Тому замінити первинний теплообмінник потрібно буде швидше.

Якщо вибрати котел з біотермічним теплообмінником, в якому нагрівається вода і для опалення, і для ГВП, то в разі утворення накипу в контурі, що відповідає за підігрів води, доведеться проводити заміну всього теплообмінника, а це набагато дорожче, ніж заміна того, який відповідає тільки за ГВП.

З модуляцією потужності

Для того, щоб мати можливість виставити комфортну температуру в будинку і при цьому котел знову не клацав, вмикаючись і вимикаючись через кожні три хвилини, краще вибирати модель із модуляцією. Так ви зможете плавно підвищувати або зменшувати потужність. Котел з одноступінчастим або двоступеневим регулюванням потужності буде часто вмикатися і вимикатися, поки не наздожене температуру по всій системі до встановленого градусу. Такі ввімкнення-вимкнення скорочують термін служби газового пальника – кожен старт надає додаткове навантаження на обладнання.

З електронним термостатом

Щоб підтримувати в приміщенні завжди комфортну температуру і при цьому економити газ, потрібно вибирати котли з електричним термостатом. Так, запрограмувавши певну температуру в приміщенні, наприклад, 22 ° С, ви зможете не переживати, що, коли вас не буде вдома, приміщення охолоне або навпаки перегріється, якщо на вулиці потепліє. Котли з механічним термостатом будуть підтримувати певну температуру тільки теплоносія, яку ви виставите. В результаті, якщо на вулиці похолоднішає або навпаки потеплішає, він буде як і раніше працювати в заданому режимі.

ТЕПЛООБМІННИК З МІДІ

Настінні двоконтурні котли випускаються сьогодні зі сталевими або мідними теплообмінниками. Котли з чавунним теплообмінником дешевші, але при цьому через два-три роки роботи цього обладнання вам доведеться замінити такий бачок, тому що сталь, яка нагрівається полум'ям пальника, з часом почне тріскатися і псуватися від корозії (навіть оцинковані варіанти). При цьому сталеві теплообмінники за розміром більші, ніж їхні мідні аналоги, а значить, сам котел буде за габаритами більший. Мідні теплообмінники менші сталевих за розміром і вагою, ця особливість викликана здатністю міді швидше передавати тепло, а значить, котли з такими елементами компактніші. Крім того, мідь не піддається корозії, отже, ці резервуари будуть служити довше.

ДОДАТКОВЕ ОБЛАДНАННЯ

Купуючи двоконтурний газовий котел, варто пам'ятати, що при перебоях з електрикою цей котел працювати не буде. Газові настінні котли енергозалежні, тому що вони мають електричний насос для закачування води. Якщо у вашому районі бувають перебої з теплопостачанням, то, щоб не залишитися не тільки без електрики, а й без гарячої води і опалення, краще відразу в комплекті придбати акумулятор і інвертор напруги. Такий комплект вартістю від 3 500 грн дасть можливість котлу працювати  котлові в автономному режимі не менше 3,5 години.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему