6 улюблених страв, які з’явилися випадково
Обожнюєте хрусткі чипси? Частенько ласуєте морозивом у вафельних стаканчиках? Не уявляєте сніданку без кукурудзяних пластівців? Тоді вам буде цікаво дізнатися, що ці та інші повсякденні продукти винайшли абсолютно випадково.
Все геніальне – просто! Не погоджуєтесь? Ось список із шести смачних продуктів, які винайшли не в лабораторіях і навіть не на кухнях. Ці страви виготовили зовсім випадково і вони блискавично стали популярними.
Фруктовий лід
Френк Епперсон винайшов фруктовий лід, коли йому було лише 11 років. У 1905 він випадково забув склянку з содовою (в якій була паличка для розміщення) на ганку. За ніч вода замерзла, а вранці хлопчик скуштував перший фруктовий лід. І лише через 18 років Епперсон запатентував лід і продав ідею нью-йоркській компанії.
Кукурудзяні пластівці
В кінці 1890 років брати Джон Харві та Вілл Віт Келлоги працювали у пансіоні та експериментували з різними продуктами, які повинні були б покращити здоров’я пацієнтів.
Одного дня брати готували якусь страву з кукурудзяного борошна. Проте, відлучившись на кілька годин по справам, заготовка дещо зіпсувалася. Щоб не викидати продукт, Вілл вирішив приготувати тісто. Проте, воно згорнулося у пластівці. Брати посмажили їх і здивувалися хрумкому та повітряному смаку нової страви.Такий поживний злаковий продукт подавали з молоком, зефіром та цукром. Суміш оцінили і пацієнти пансіону.
У 1894 році Джон Келлог запатентував пластівці. А в 1906 чоловіки відкрили компанію Kellogg’s, яка до сьогодні носить титул лідера у цій сфері.
Булочки з родзинками
Цікавою була історія виникнення булочок з родзинками. За легендою в кінці XIX століття відомий московський пекар, купець та власник кав’ярень Іван Філіппов, щодня приймав у своєму закладі шанованих гостей. Якось до нього завітав генерал-губернатор, який знайшов у своїй булочці запеченого таргана. Чоловік покликав до себе Філіппова та попросив пояснень. Проте пекар не розгубився. Він сказав, що у здобі зовсім не тарган, а родзинка.
А наступного дня Філіппов відіслав генерал-губернатору корзинку з булочками з родзинками, які блискавично стали популярними.
Ріжок з морозивом
Історія стверджує, що ріжок з морозивом був вигаданий у 1904 році. В Сент-Луїсі, на кулінарній виставці, сирійський іммігрант Ернест Хамві, продавав східний десерт, що нагадував вафлі. А навпроти нього Арнольд Фомачу торгував морозивом.
Дуже швидко у Арнольда Фомачу закінчилися тарілки для холодного десерту. Тоді Ернест Хамві запропонував йому продавати морозиво у вафельному ріжку. Такі солодощі розійшлися дуже швидко. А через кілька років Хамві заснував свою компанію з виробництва вафельних ріжків.
Чипси
Вважається, що перші чипси виготовили 24 серпня 1853 року. В одному із ресторанів курорту Саратога-Спрінгс подавали картоплю фрі. В той день у цьому закладі вечеряв багатій Корнелій Вандербільт. Коли йому принесли страву, він пожалівся, що вона нарізана надто грубо.
Тоді шеф-кухар ресторану Джордж Крам, який вирізнявся запальним характером, надумав провчити вибагливого гостя. Він порізав картоплю дуже тонко і засмажив до хрусткого стану. Проте, магнату сподобалася ця страва. Відтоді новинка стала популярною.
Однак, подейкують, що чипси вигадали, впустивши тонкий пласт у олію. А славнозвісного мільйонера додали для солідності історії.
Салат Цезар
Хто вигадав салат Цезар? Гай Юлій Цезар? Ні! Насправді автор найпопулярнішої закуски – власник мексиканського ресторану Цезар Кардіні. У 1923 році, в розпал Сухого закону, заможні американці приїздили до Мексики на свята, аби випити та розважитися.
У День Незалежності у ресторанчику Цезаря зібралося чимало народу. Відвідувачів було настільки багато, що згодом запаси продовольства скінчилися.
Тоді Кардіні вирішив приготувати салат з того, що залишилося, а на кухні було лише свіже листя салату, лимонний сік, часник, італійська оливкова олія, яйця і пармезан. Така страва прийшлася до смаку відвідувачам і популярна до сьогодні.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.