Поради

Чому одні пари живуть у шлюбі щасливо, а інші – гризуться та розлучаються?

Чому одні пари живуть у шлюбі щасливо, а інші – гризуться та розлучаються?

Мабуть, немає на світі такої людини, яка би не мріяла про кохання – велике, взаємне, чуттєве, пристрасне. На якомусь етапі свого життя ми навіть знаходимо того (чи ту), з яким готові «бути в радості та смутку, доки смерть не розлучить нас».

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Але потім кохання кудись дівається. Замість нього між колись люблячими людьми виникають образи, сварки, нерозуміння, навіть ненависть. І лише одиницям подружніх пар вдається крізь роки й випробування пронести  любов та жити в мирі і злагоді.

Від чого ж залежать сила почуттів, щастя у шлюбі та народження здорового потомства? Це питання ось уже 40 років досліджує лучанин Олександр Висоцький. Ба більше – шляхом математичних розрахунків він може наперед визначити, чи підходять наречені одне одному, де в них можуть виникати непорозуміння, а в чому пануватиме цілковита гармонія.

Тож і ми довідаймося, в чому секрет справжніх почуттів.

Олександре Леонідовичу, ви здобули вищу освіту за фахом «Промислове та цивільне будівництво». Як же так вийшло, що дві третини свого життя ви займаєтеся будівництвом саме стосунків між чоловіком та жінкою?

– У студентські роки, а було це на початку 1980-х, я прочитав у газеті статтю про біоритми й те, як вони визначаються і розраховуються. Зацікавився. Спершу дослідив власні біоритми, потім – одногрупників. Згодом почав визначати сумісність сімейних пар однокурсників. І от уже 40 років цим займаюся.

У чому полягає суть теорії біоритмів?

– Її відкрили троє вчених 100 років тому. Ця теорія стверджує, що наші інтелектуальні, емоційні та фізичні стани не є стабільними. Вони хвилями піднімаються вгору-вниз. Коли відбувається підйом біоритмів (особливо, якщо всіх трьох одночасно), то це дуже сприятливий період для якихось починань. А в період спаду біоритмів усі сили – фізичні, розумові, емоційні – опускаються до мінімуму, тому ніякі справи нам не вдаються. Як-то кажуть: усе падає з рук.

Тобто, перш ніж починати щось важливе, варто оцінити стан своїх біоритмів?

– На моє переконання – так. Стежити за біоритмами – це така ж потреба, як чистити зуби щоранку. Якщо людина потрапляє у такт своїх біоритмів – усе складається позитивно. Коли ж іде наперекір – нічого путнього з того не виходить. Навпаки: біоритмічні мінімуми стають воротами для хвороб і навіть смерті. Свого часу я навіть дослідив, що народний депутат і бізнесмен Ігор Єремеєв зазнав трагічного падіння з коня якраз у період максимального спаду своїх біоритмів.

А ці біоритми впливають на здоров’я людини?

– Звичайно! Один із засновників біоритмології, професор Віденського університету Герман Свобода, був практикуючим психологом. І саме він помітив, що у його клієнтів думки, ідеї, імпульси до активних дій повторюються з певною циклічністю, яка не пов’язана з фазами Місяця. Відтак Свобода почав досліджувати, чи є циклічність у появі захворювань у людей, особливо – серцевих та астматичних нападів. І таким чином він визначив, що фізичні процеси мають ритмічність. За моїми підрахунками, це 22 дні, а психічні – 27 днів.

Ще один із засновників біоритмології, отоларинголог Вільгельм  Фліс, який працював у Берліні, досліджував опірність організму людини до різних хвороб. Його, зокрема, цікавило, чому на один і той же діагноз у дітей є імунітет у певні дні, а в інші дні немає. Зібравши дані про початок хвороби, її перебіг і настання смерті, лікар дійшов висновку: коливання імунітету можна прогнозувати за допомогою 22-денного фізичного і 27-денного емоційного біоритмів, а відправною точкою слугує дата народження пацієнта.

Ще далі пішов науковець із Австрії Фрідріх Тельчер. Він дослідив, що в людини є, крім фізичних та емоційних біоритмів, також інтелектуальні. Цього висновку Тельчер дійшов на основі аналізу успішності своїх студентів. Зокрема, він помітив, що здатність студентами сприймати, систематизувати, використовувати інформацію та виражати нові ідеї не є стабільно однаковою, вона змінюється – тобто теж має ритмічний характер. Тельчер зіставив дати народження студентів із датами іспитів, заліків та їхніми результатами та дійшов висновку, що інтелектуальний ритм становить 32 дні. А коли він проаналізував життя художників, письменників, композиторів, то визначив, що існує також ритм натхнення, інтуїції і становить він 37 днів.

А як із цим усім пов’язана «формула кохання», яку ви винайшли?

– Ще у давньоіндійському трактаті «Гілки персика» ми знаходимо пояснення, що «Є три джерела потягу людини: душа, розум і тіло. Потяг душі породжує дружбу, потяг розуму породжує повагу, потяг тіла породжує бажання. Поєднання трьох потягів породжує кохання». Тому я спробував «накласти» емоційний, фізичний та інтелектуальний біоритми чоловіка та жінки, щоб таким чином визначити ступінь їхньої сумісності. Журналісти назвали її «формулою кохання». Але я вважаю, що це радше формула не кохання, а шансів та можливостей для кохання. Адже для виникнення, збереження та розвитку цього почуття потрібно (але не достатньо!), щоб інтелектуальні, емоційні та фізичні біоритми пар максимально збігалися.

Гаразд, тоді давайте детальніше: для чого подружжю мати спільний інтелектуальний біоритм?

– Сумісні інтелектуальні ритми сприяють професійному росту і самовдосконаленню чоловіка та дружини. Навіть якщо ця сумісність становить лише 50 відсотків, то майбутнє подружжя (при спільному бажанні) зможе вибудувати гармонійні стосунки. А от при меншій сумісності чоловік та жінка будуть постійно конфліктувати, спільне життя перетвориться на хаос. До речі, інтелектуальна сумісність особливо важлива для чоловіків.

А для жінок?

– У них у пріоритеті емоційна сумісність із чоловіком. Гроші, квартира, машина, шуба, діаманти – це, звичайно, добре. Але є таке прислів’я: «З милим рай і в шалаші» – це якраз про сумісні емоційні ритми, які потрібні жінці не менше за повітря.

На що впливає сумісність фізичних біоритмів?

– На інтимні стосунки та здоров’я тіла. Несумісні фізичні ритми породжують незадоволеність інтимним життям, що врешті призводить до того, що сексуальні партнери стають просто сусідами в ліжку, а потім це призводить до появи хвороб, які тяжко піддаються лікуванню і переходять у стан хронічних.

У вас на сайті caliostro.com кожен охочий може перевірити, наскільки він сумісний зі своєю половинкою. Для цього достатньо ввести дату народження обох.

– Так. «Формула кохання» покаже, наскільки близьке подружжя на рівні емоцій, інтелекту, фізіології. Якщо в чоловіка та дружини сумісні лише фізичні біоритми, їхні стосунки тримаються виключно на сексі. Сумність емоційних біоритмів – шаленство почуттів, яке, однак, швидко згасає. У випадку сумісності інтелектуальних біоритмів жінку приваблює розум чоловіка, парі цікаво проводити разом час. Але це скоріше дружба, ніж кохання.

Коли в пари схожі два біоритми – емоційні та фізичні – тут наявне сексуальне взаємне задоволення, поєднане з почуттями. Але в такому союзі чоловікові не вистачатиме інтелектуальної складової. Коли ж є схожість інтелектуальних і фізичних біоритмів, то жінці в такому шлюбі не вистачатиме сплеску почуттів. Якщо сумісні інтелектуальні та емоційні біоритми, такі чоловік із дружиною – чудові друзі, вони ефективно співпрацюють, а от в інтимному житті є проблеми. Основою гармонійних стосунків вважається сумісність на 60 – 80 відсотків одразу трьох біоритмів. Тоді у пари є і стабільність, і теплота, і розуміння одне одного. А ідеальною вважається сумісність трьох біоритмів на понад 80 процентів. У таких сім’ях і діти виростають розумні, гарні, здорові, які йдуть по життю легко й просто.

І багато таких пар вам зустрічалося за 40 років досліджень?..

– Про це я розповім у наступній частині нашої розмови. Зокрема, проаналізую шлюби відомих людей України, поясню, як впливає на долю рух планет. А також підкажу, в який час найкраще зачинати дитину, аби вона народилася здоровою.

Що ж: чекаємо наступного тижня...

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кохання, Життя, шлюб
В тему

Останні матеріали