Поради

Через алергію на холод люди можуть навіть померти!

Через алергію на холод люди можуть навіть померти!

Узимку наш організм постійно зазнає стресу. На вулиці – від холоду. В приміщенні – від пересушеного опаленням повітря та вірусів, яким комфортно «жити» в такому повітрі. А внаслідок цих двох чинників зростає кількість людей, у яких з’являються проблеми на шкірі.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Із якими скаргами пацієнти найчастіше звертаються взимку і що нам робити для збереження здоров’я? Про це і не тільки розпитаємо в лікарки- дерматовенеролога медичного об’єднання ЛМТГ Оксани Лесь.

Оксано Володимирівно, які зі шкірних захворювань з’являються саме взимку?

– Передусім я би виділила алергію на холод. Здебільшого вона проявляється тим, що під час перебування людини на вулиці відкриті ділянки шкіри стають червоними, набрякають, сверблять. А коли людина заходить у тепле приміщення, вони починають пекти.

Крім того, холодова алергія може викликати біль у суглобах, утому, лихоманку, головний біль. А іноді в пацієнтів виникає іще гостріша реакція на холодову алергію.

Як саме вона проявляється?

– Це може бути падіння артеріального тиску аж до непритомності чи, навпаки, – прискорене серцебиття. В деяких випадках набрякають губи, язик, горло, дихання стає утрудненим, з’являються хрипи. Іноді реакція настільки гостра, що призводить до анафілактичного шоку – коли дихальні шляхи максимально набрякають, перекривають доступ повітря до легень, і людина може навіть померти.

Ого! І що в таких випадках робити?

– Пацієнтам із важкими симптомами холодової реакції, де є пряма загроза розвитку анафілактичного шоку, варто перед кожним виходом на холод брати із собою шприц-ручку з адреналіном. Таким чином можна запобігти летальним наслідкам.

Але якщо під дією холоду страждає лише шкіра, то її потрібно максимально закривати одягом і не допускати контакту з холодом. Тобто носити рукавиці, шарфи та шапки. Якщо алергія проявляється на обличчі – можна ховати його в капюшон чи під балаклаву.

Наскільки швидко після виходу на холод може проявитися алергія?

– Це все індивідуально. Реакція зазвичай виникає після п’яти-десяти хвилин перебування в холоді і триває до години-двох. Але в когось вона з’являється буквально через дві хвилини, а симптоми зникають і через два дні.

Яким чином лікар встановлює, що висипання на шкірі це холодова алергія, а не прояв якогось іншого захворювання?

– Для цього можна провести таке дослідження: покласти на передпліччя пацієнту пластиковий пакет із кубиками льоду і трішки потримати. В більшості людей, які страждають від холодової кропив’янки, на шкірі з’являється ранка після того, як пакет зняли і шкіра почала нагріватися. Це і є прямий доказ.

А чому в людини, яка була здоровою, раптом з’являється алергія на холод?

– Причини можуть бути різні: спадкова схильність (якщо в родині є алергіки), збій у роботі імунної системи, який виникає, зокрема, і під впливом стресів, робота в особливих умовах (наприклад, у морозильних камерах), вірусні інфекції тощо. Але точніше встановити фактори, які спровокували появу холодової алергії, можна після обстеження у профільного спеціаліста.

Яким чином лікується холодова алергія і чи можна повністю її позбутися?

– Найпростіший спосіб її позбутися – не контактувати з холодом. Це стосується випадків, коли в людини після того, як попила холодного чи з’їла морозиво, набрякає горло внаслідок алергічної реакції. Або коли жінки під час косметологічних процедур протирають обличчя кубиками льоду.

Та якщо ми живемо в помірному кліматі і не можемо взимку не виходити на вулицю, то, щоб зменшити реакцію організму на холод, можна із допомогою лікаря підібрати антигістамінні препарати.

Деякі люди, які страждають на холодову кропив’янку, зауважують, що вона минає самостійно за кілька тижнів або місяців. Близько половини людей, яких турбує кропив’янка, спостерігатимуть її зникнення протягом п’яти років. Як тільки це станеться, більшість пацієнтів більше ніколи не отримують кропив’янки такого виду. Хоча в деяких людей холодова кропив’янка також можлива на все життя.

На початку розмови ви зауважили на ще одній поширеній узимку проблемі пошкодження шкіри після застосування антисептиків.

– Так, зараз суттєво зросла кількість скарг на алергічні контактні дерматити, викликані надмірним3 використанням спиртових антисептиків. Це пов’язано з тим, що взимку наша шкіра і так має надмірну сухість під впливом холоду на вулиці та опалення в приміщенні. А сплеск ГРВІ, грипу й коронавірусу змушують людей активніше застосовувати антисептики, щоб не захворіти.

Яким чином спиртовмісні антисептики шкодять шкірі?

– Вони додатково позбавляють шкіру ліпідів (тобто жирів). А без жирів шкіра стає шершавою, починає тріскати, пекти, навіть кровоточити. Тому після контакту із забрудненими поверхнями у громадських місцях краще руки не обробляти спиртовим антисептиком, а мити з милом. Адже вода змиває віруси, а мило розчиняє жирову оболонку вірусів і таким чином їх нейтралізує.

Мило підійде будь-яке?

– Краще обрати те, в якому нейтральний рівень Ph (5,5). Бо застосування мила з високим рівнем лугів може також призвести до порушення мікрофлори шкіри рук. Окрім того, доцільно відмовитися від пахучого мила. Бо наявні в ньому ароматизатори і консерванти теж здатні стати причиною алергічного контактного дерматиту.

Яким іще чином, крім сухості рук та шершавості, проявляється алергічний контактний дерматит?

– Це можуть бути тривале почервоніння шкіри, глибокі тріщини, лущення та загрубіння. Уражені ділянки печуть, кровоточать. Тому, щоб зайвий раз не пошкоджувати їх, треба вдягати гумові рукавички під час миття посуду, прибирання, приготування їжі. Після миття руки не терти рушником, а струсонути від води й легенько промокнути паперовим чи звичайним рушником.

А чим лікується алергічний контактний дерматит?

– Лікар підбирає препарати, зважаючи на прояви та ступінь ураження шкіри. Натомість для профілактики я би рекомендувала регулярно протягом дня змащувати руки живильним кремом із натуральними оліями, жиророзчинними вітамінами, ланоліном. Можна навіть використовувати якісний дитячий крем.

А якщо стан шкіри не покращується – треба якнайшвидше звернутися до лікаря. Адже тріщини на шкірі – це відкриті рани, а, отже, – додаткові ризики проникнення до організму хвороботворних вірусів і бактерій.

Дякую за поради.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему