Поради

Утратити ноги через обмороження можна навіть за плюсових температур

Утратити ноги через обмороження можна навіть за плюсових температур

Не так давно довелося рятувати чоловіка, в якого просто посеред дороги лопнув протез на нозі, а дійти додому на другому (вцілілому) протезі він не міг – не мав ні милиць, ні палиці.

Побачивши це, я зупинила на дорозі авто, пояснила незнайомому водію ситуацію, разом ми дотягнули чоловіка до машини, відвезли додому, помогли піднятися на п’ятий поверх. І він зі сльозами на очах дякував, що двоє незнайомих людей підтримали його у важку хвилину, - йдеться в газеті «Твій вибір».

Але зараз я не про допомогу. А про те, що без обох ніг чоловік лишився через мороз та алкоголь: багато років тому щось із колегами святкував на роботі, трішки перебрав, дорогою додому заснув на вулиці і обморозив ноги настільки, що їх довелося ампутувати до колін.

Була в хаті у мокрому взутті зосталася без пальців

У схожій ситуації опинилася нещодавно і пацієнтка Луцької клінічної лікарні Руслана Максимчук. 59-річна жінка, яка проживає у Рівненській області, була на холоді в мокрому взутті. Коли прийшла додому, в хаті не затопила. А оскільки випила спиртного, то так і спала – в мокрих чоботах у непрогрітому приміщенні. Коли через декілька днів пенсіонерка вирішила зняти мокрі чоботи, то її ноги були не просто холодні – втратили чутливість. Звернулася до лікарів пані Руслана через тиждень. А це було надто пізно: до нижньої частини ніг кров уже стільки часу не надходила, що пальці почали відмирати.

«Я думала, припишуть мені таблетки – і все. Не вірила, що в хаті у чоботах можна обморозити ноги. А тут кажуть – треба частину ноги відрізати. Що ж – сама винувата…» – картає себе жінка.

Спеціалісти опікового відділення реконструктивно-відновної хірургії Луцької клінічної лікарні провели Руслані Максимчук два оперативні втручання. Але через власну необачність жінка втратила декілька пальців на нозі і частину ступні.

Із діагнозом «обмороження» потрапив до опікового відділення ЛКЛ і 11-річний Роман Матвіюк. Школяр грав із друзями у сніжки. Через мороз та мокрі рукавиці у дитини настільки змерзли пальці, що Роман їх уже не відчував. На щастя, батьки фактично відразу ж звернулися до лікарів, циркуляцію крові в пальцях дитини вдалося відновити. Нині фахівці опікового відділення проводять Романові інтенсивне лікування. Тож будемо сподіватися, із хлопцем усе буде гаразд.

Яких помилок найчастіше припускаються люди

Завідувач відділення Роман Трач, який щороку в зимовий період стикається з напливом пацієнтів із обмороженнями, каже: щоб запобігти таким проблемам, треба насамперед захищати від холоду відкриті ділянки шкіри. Водночас не потрібно затуляти шарфом губи та ніс. Бо під час дихання вологе повітря на обличчі може спровокувати додаткову холодову травму носа та щік. Щоб не обморозити нижніх кінцівок, варто носити тепле й нетісне взуття, аби кров добре циркулювала аж до пальців ніг (саме вони насамперед обморожуються).

Але якщо вже так сталося, що від холоду ви не відчуваєте пальців або шкіра геть побіліла (тобто судинки від холоду звузилися настільки, що ними вже не циркулює кров), треба вжити невідкладних заходів, аби розширити судини і відновити кровопостачання.

Для цього потрібно насамперед зняти холодний та мокрий одяг чи взуття. В жодному разі не треба розтирати шкіру снігом, наголошує Роман Трач. Бо таким чином ми тільки нашкодимо шкірі, яка і так зазнала холодової травми. Категорично заборонено занурювати кінцівки в гарячу воду. Адже, щоб судини розширилися поступово, вода має бути тепла – 16 – 18 градусів. Коли чутливість пальців відновилася, тільки тоді можна додати гарячої води (не окропу!). Після того треба тепленько вдягнутися, випити гарячого чаю. А от із алкоголем, який іноді використовують як засіб зігрівання, слід бути обережним. Бо так: декілька грамів спиртного розширюють судини. Але внаслідок такого розширення організм втрачає значно більше тепла, ніж без алкоголю.

А ще, наголошує Роман Трач, люди з обмороженнями завдають серйозних проблем своєму здоров’ю тому, що звертаються до лікарів надто пізно  – коли вже почалося відмирання тканин і без ампутації не обійтися.

Ну, і ще варто пам’ятати, що обмороження можна отримати не лише на морозі. Навіть за плюсової температури, але при високій вологості повітря та вітряній погоді кінцівки зазнають холодової травми. А на прикладі пацієнтки Руслани Максимчук ми бачимо: навіть у холодній хаті в чоботах можна змерзнути настільки, що потім доводиться  ампутувати частину ноги.

Поліна Костюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Лікарі, Поради
В тему

Останні матеріали