Поради

Логопед - про причини заїкання у дітей і про те, як його лікувати

Логопед - про причини заїкання у дітей і про те, як його лікувати

Якщо вчасно не почати лікування, людина може не впоратися з собою, і з часом створюється порочне коло, так звана логофобия, коли людина через заїкання починає боятися спілкування.

Заїкання - одне з найпоширеніших дефектів мовлення. Хтось заїкається тільки при хвилюванні, під час виступу на публіці, а хтось - і в повсякденному житті.

Захворювання це хоч і не несе загрози для життя, але створює деякі проблеми. Тим, хто заїкається, закрита дорога до деяких професії і важко в спілкуванні. Однак думка про те, що це на все життя - помилково. Позбутися від такого дефекту можна, причому навіть будучи дорослим.

Про те, чому люди починають заїкатися, яких видів воно буває і чому хлопчики запинаються в мові частіше, ніж дівчата, розповість логопед Надія Семенівна.

- Чи може заїкання виникнути у дорослого або це все ж дитяча проблема, а запинки в мові у дорослих - недоліковані в дитинстві дефекти?

- У дорослих заїкання виникає рідко, в основному в дитинстві. Але тут є такий психологічний момент: часом заїкання, яке було з дитинства, в дорослому віці людині стає необхідним, стає його частиною. І якщо людина тривожна, не любить виступати на публіці, то вона може «прикриватися» своїм мовним дефектом, користуватися ним, їй  стає зручно заїкатися. Також в конфліктній ситуації часто заїкання грає на руку. Людина починає заїкатися, і друга сторона конфлікту часто йде від суперечки, тому що дуже складно лаятися з такою людиною.

- Є якісь певні частини мови, які такій людині найскладніше вимовити?

- Ні, це не залежить від того, іменник це або прикметник. Справа в наборі звуків в слові, в залежності від того, де формуються судоми - в губах, гортані, на язиці, ті звуки людині і складніше вимовити. Наприклад, при «б» - судома в губах, при «до» - в корені язика. Буває, що судоми трапляються одночасно і в язиці, і в гортані, це говорить знову ж про тяжкість захворювання і насамперед про складність корекційної роботи. Чим легше дефект, чим простіше його лікувати.

- А буває, що людина заїкається і на приголосних, і на голосних?



- Судоми язикового апарату при заїкання бувають тонічні і клонічні. Тонічні, коли дитина тягне звуки, і тут бере участь гортань. Буває змішана форма, коли і тонічні, і клонічні, в цьому випадку запинки виникають і на приголосних, і на голосних.

- Заїкуватих людей стає більше, або, навпаки, цей дефект мови зустрічається все рідше?

- Не скажу, що стає більше. Так, серед дітей з мовною патологією заїкається дітей близько 2%. Однак хлопчиків більше. Вони від природи більш схильні до різних захворювань. Дівчата ж більш міцні. У жінці природою закладена біологічна агресивність, яка дає сили їй виживати, переносити всі негаразди, тому що вона за своєю природою мати, їй потрібно виносити, народити, виростити і захистити свою дитину.

- Надія Дмитрівна, від чого виникає заїкання? Старше покоління в якості однієї з вагомих причин часто приводить переляк. Але тільки це є причиною запинок у мові?

- Все залежить від того, якого виду заїкання. А буває воно трьох видів: невротичний, неврозоподібний і при епілепсії, коли в корі головного мозку відбуваються розряди і, як наслідок, трапляються судоми апарату артикуляції. При виникненні заїкання цей варіант завжди потрібно виключати в першу чергу.

Що стосується інших двох видів, то невротичний - це як раз та форма заїкання, яка виникає на тлі психотравмуючих ситуацій, після стресу, переляку. Неврозоподібний - може бути наслідком перинатальних патологій, важких пологів, проблем при виношуванні плоду і в дитинстві дитини. Вони призводять до слабкості тих систем, які відповідають за артикуляцію, і в певні періоди життя раптово людина може почати заїкатися. Як кажуть батьки, заїкання виникло «з нізвідки».

Причини заїкання залежать від того, до якого виду належить цей дефект. При неврозоподібному в основі лежать онтогенетичені рівні успадкування, коли якась слабкість апарату артикуляції передається у спадок і під час вікової кризи, захворювання, навіть часом ГРЗ, навіть в результаті поганої адаптації в школі у дитини починаються проблеми з промовою.

Що стосується невротичного заїкання, то тут в основі лежать особливості дитини. Коли вона тривожна, болісно сприймає різні стресові ситуації, неспокійна, грубо кажучи, - невротична. Це той тип особистості, коли часто при ситуаціях, що  травмують психіку, виникає заїкання.

- А заїкання може пройти або залишається на все життя?

- Це залежить від вираженості дефекту. Заїкання буває легке, коли запинки в мові виникають при виступі на публіці. Середнього ступеня, коли, наприклад, при розмові по телефону людина починає заїкатися, і важкого ступеня - коли складності з вимовляння звуків виникають в будь-якій ситуації: і при спілкуванні з друзями, і в родині.

Залежно від тяжкості випадку ми і даємо прогноз. Звичайно, якщо дефект важкий, то вилікувати його буде складніше, а при більш легких формах нівелювати простіше. Залежить успішність лікування і від причини виникнення. Якщо заїкання невротичне, то після роботи з психологом, який скоректує особливості людини, і занять з логопедом можна позбутися від цього дефекту. Фахівці навчать людину правильно дихати, контролювати свій емоційний стан, справлятися з заворушеннями і тривогами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему