Поради

Пити без похмілля. Чому алкоголь по-різному впливає на людей

Пити без похмілля. Чому алкоголь по-різному впливає на людей

Чому хтось п'є і не п'яніє, а хтось падає після першої чарки?

Винна спадковість

Наша реакція на алкоголь залежить від того, які гени ми отримали в спадок від батьків.

Американські вчені з Університету Північної Кароліни відібрали 400 студентів, у яких один з батьків страждав алкогольною залежністю, а сам студент не мав проблем із алкоголем. Результати генетичного дослідження піддослідних показали, що за сприйнятливість до алкоголю відповідає ген CYP2E1. Ті, у кого він був виявлений, п'яніли практично моментально від мінімальних доз спиртного. Але виявилося, що організм цих людей швидше розщеплює алкоголь і виводить його. Тобто люди, які швидко п’яніють, на  алкоголізм не страждають і спитися не можуть. На думку вчених, цей ген мають від 10 до 20% людей.

Є й інша категорія людей, які можуть пити, не п'яніти, і не страждати від похмілля.

- Ця особливість обумовлена ??генами ADH і ALDH, які відповідають за засвоюваність алкоголю, – розповідає лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії Ольга Александрова. – Якщо в цих генах відсутні мутації, людина рідко страждає похмільним синдромом і може випити досить багато, зберігши при цьому розум.

Але бувають випадки, коли ці гени злегка змінені. Тоді навіть після малих доз алкоголю на людину чекає найсильніший похмільний синдром.

Головне – не плутати похмілля з абстинентним синдромом (це стан притаманний тим, хто регулярно вживає алкоголь у великих дозах). Абстинентний синдром – це один із проявів алкогольної залежності. У людей, які регулярно приймають алкоголь, спиртне згодом вбудовується в біохімію обмінних процесів. Коли прийом алкоголю (вже необхідного організму) припиняється, розвивається сильне нав'язливе бажання випити.

Похмілля ж виникає у людей, які п'ють періодично, через кілька годин після вживання алкоголю (частіше вранці, після «вчорашнього») як результат отруєння організму продуктами переробки етилового спирту. Симптоми похмілля: головний біль, нудота, сухість у роті, підвищення або зниження артеріального тиску, тремтіння рук і загальне нездужання.

Недобрий ранок

Ось кілька способів зняти похмільний синдром.

Пийте більше води. Прийнято вважати, що сухість у роті після спиртного викликана зневодненням організму. Однак це не так. Зневоднення настає, коли обсяг циркулюючої крові в організмі занадто малий. А при похміллі рідини в тканинах, навпаки, дуже багато. Це і провокує набряки. Але це не означає, що потрібно відмовлятися від води: вживання рідини позбавить від головного болю (причина якого – тиск набряклих тканин на нервові закінчення), а також налагодить циркуляцію крові, виведе шкідливі речовини з організму. Краще пити мінеральну воду, яка швидше надходить у кров, стимулює жовчовиділення і перистальтику в кишечнику.

Приймайте вітаміни. Вживання алкоголю провокує брак вітамінів і мікроелементів в організмі. Найефективніше при похміллі допомагає прийом вітамінів В? (бере участь в переробці етилового спирту до вуглекислого газу і води), В? (стимулює активність печінки, а також допомагає впоратися з тремором рук і ніг) і С (зв'язує токсини і сприяє їхньому виведенню з організму). Найкраще вживати їх в рідкій формі.

Більше спіть. Кращий спосіб пережити похмілля – це проспати його. Сон допоможе відновити сили і пропустити неприємні наслідки.

 

 

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему